Aproape 127 de milioane de lei, alocaţi pentru tratamente oncologice în 2024 în Mureș
Aproape 127 de milioane de lei, alocaţi pentru tratamente oncologice în 2024 în Mureș

Aproape 127 de milioane de lei, alocaţi pentru tratamente oncologice în 2024 în Mureș

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş a alocat anul trecut aproape 127 de milioane de lei pentru tratamente oncologice, consumul real fiind de peste 130 de milioane de lei şi numărul pacienţilor aflaţi în tratament cu astfel de afecţiuni a fost de aproximativ 5.000.

„Am avut 9 miliarde de lei suportate din fond la nivel naţional pentru boala oncologică, ceea ce reprezintă 40% ca Program Naţional de Oncologie. Terapiile noi pe diagnostic introduse şi pe tratament într-adevăr sunt de valori substanţiale. Noi, la nivel judeţean, am avut alocat în 2024 aproape 127 de milioane de lei şi am încheiat anul preluând un consum real de 130.384.265 lei. Asta înseamnă că vom mai plăti din bugetul anului acesta diferenţa consumului efectiv (…). La finele anului 2024, avem un număr total de pacienţi oncologici de aproximativ 5.000 (…). Nu puteţi să vă imaginaţi cât de mare este deschiderea pe care a avut-o sistemul pentru tratamentul bolilor oncologice. Nu sunt cuvinte mari, sunt lucruri reale. De la o lună la alta avem nişte creşteri fabuloase”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Rodica Biro.

Potrivit acesteia, pacientul care este inclus în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului are acces la toate tipurile de servicii medicale în mod gratuit, însă există facilităţi şi pentru aparţinători.

„Este foarte important să ştim că s-au creat nişte facilităţi, nu numai pacientului. Toate aceste acţiuni se adresează omului şi pacientului. Sistemul a mai aprobat în ultima perioadă câteva facilităţi referitoare la susţinerea pacientului oncologic, pentru că suntem conştienţi cu toţii că partea de paliaţie va aduce un beneficiu uman familiilor şi aparţinătorilor bolnavilor care se confruntă cu nişte diagnostice de genul acesta. Mai există şi o facilitate acordată unui aparţinător, un concediu medical de 45 de zile o dată pe an”, a menţionat Rodica Biro.

Şefa CJAS Mureş a precizat că, întrucât boala oncologică este foarte complexă şi include un număr foarte mare de pacienţi, a impus o atenţie deosebită din partea sistemului de asigurări de sănătate.

„Suntem în situaţia în care constatăm că boala oncologică este o boală extrem de complexă, care include un număr foarte, foarte mare de pacienţi. De aşa manieră încât a necesitat o atenţie deosebită din partea sistemului atât pentru pacientul asigurat, cât şi pentru pacientul neasigurat, având în vedere consecinţele bolii şi costurile extraordinare pe care le presupune tratamentul acestei boli. Motiv pentru care în România există două căi extraordinare de finanţare a bolnavului oncologic. Există un program naţional de oncologie, care este suficient de complex să acopere atât tratamentul oncologic cu chimioterapie, cât şi radioterapia şi investigaţiile de laborator necesare, cum este PET-CT”, a spus Biro.

Conform reprezentantei CJAS Mureş, în fiecare lună au fost introduse molecule noi în tratament.

„Avem un mecanism care se numeşte tratament cost-volum, sunt medicamente foarte scumpe care la nivelul Casei Naţionale au fost negociate cu un anumit preţ al medicamentului, accesibil sau mai suportabil şi mai accesibil de către sistem. Avem aceste cheltuieli împărţite pe pacienţi care sunt trataţi şi din grupa aceasta a contractelor cost-volum şi ei sunt cam în număr de 512 şi avem 4.469 de pacienţi care accesează tratament clasic sau au accesat acest tratament în 2024 la nivelul judeţului Mureş”, a precizat Biro.

Ea a amintit că în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului sunt cuprinse mai multe servicii pentru bolnavul oncologic.

„Acest Plan Naţional de Combatere şi Control al Cancerului cuprinde nu numai serviciile medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, dar şi serviciile de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative. Este un domeniu mai nou susţinut în cadrul serviciilor medicale. Îngrijirile paliative sunt nu numai ale pacientului oncologic, cât şi non-oncologic, care poate suferi de boli cronice în stare avansată (…). Avem, de asemenea, serviciile de psiho-oncologie, onco-nutriţie şi onco-fertilitate şi servicii sociale şi de indemnizaţii lunare de hrană. Acesta este complexul mare al activităţilor care sunt cuprinse în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului”, a afirmat şefa CJAS Mureş.

Pachetul de bază aplicabil în domeniul oncologiei de la 1 iulie 2024, a arătat Rodica Biro, are un cumul foarte mare de servicii medicale.

„Nu este un plan de screening neapărat, ci sunt servicii medicale care se pot încadra în diagnosticarea precoce a diverselor boli oncologice, până la consultaţii în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate şi servicii medicale acordate în cascade, adică gradual, care să poată să diagnosticheze o boală oncologică”, a mai spus Rodica Biro. AGERPRES