Aproximativ 2.500 de angajaţi ai companiei româno-germane Leoni din Bistriţa, care în perioada 10-11 mai au participat la o grevă spontană considerată ilegală, au primit sancţiuni disciplinare, potrivit informaţiilor furnizate marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa, de către managerul interimar al firmei, Ralf Singmann, care este şi responsabil al companiei pe Europa.
Numărul acestora reprezintă aproape o treime din totalul angajaţilor din fabricile gestionate de Leoni Bistriţa, dintre care două se află în municipiu, iar a treia, la Luduş, în judeţul Mureş.
Potrivit managerului interimar, 2.430 de persoane au primit avertismente scrise, iar în cazul altor 35 de persoane s-a declanşat procedura de cercetare disciplinară.
Singmann a precizat că, dintre cei 35 de angajaţi cercetaţi disciplinar, 23 au hotărât să îşi prezinte demisia, iar pentru ceilalţi încă nu s-a decis în ce vor consta sancţiunile.
Managerul interimar al Leoni Bistriţa a negat, astfel, faptul că cele 23 persoane care nu mai lucrează în companie, în urma grevei, ar fi fost obligate să demisioneze, aşa cum au relatat doi dintre aceştia, care au fost primiţi săptămâna trecută în audienţă la prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ.
Ralf Singmann a negat şi faptul că unii dintre cei care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt cercetaţi disciplinar s-ar afla în această postură din cauza comentariilor şi materialelor video postate pe un site de socializare, pe durata grevei.
„Am iniţiat proceduri disciplinare. Până la această dată, nimeni nu a fost concediat. Nimeni nu a fost dat afară. Am început procedurile disciplinare, avem un calendar stabilit, există o comisie formată şi totul se va desfăşura pas cu pas. Între timp, bineînţeles, unii au decis să demisioneze singuri. Subliniez faptul că nu punem presiune pe nimeni, doar am început cercetarea disciplinară”, a declarat Singmann.
În opinia managerul Leoni Bistriţa, întreruperea activităţii din zilele de 10 şi 11 mai nu a fost în concordanţă cu dispoziţiile legale din România, având în vedere că exista cu contract colectiv de muncă în vigoare şi tocmai se încheiaseră negocierile pentru noul contract, dar recunoaşte că a existat o lipsă de comunicare între conducerea companiei şi sindicat, pe de o parte, şi angajaţi, pe de altă parte, în legătură cu majorările salariale negociate.
În ceea ce priveşte nivelul salariilor oferit angajaţilor în urma renegocierii contractului colectiv de muncă, venitul total brut, care include bonusul de prezenţă, calitate şi productivitate, este între 1.700 şi 1.900 lei pentru un muncitor, la care se adaugă tichetele de masă. Angajaţii beneficiază, de asemenea, de prime de Crăciun şi de Paşti.
Prima fabrică Leoni din Bistriţa a fost deschisă în urmă cu 15 ani, numărul angajaţilor ajungând, în prezent, la peste 8.000 de persoane. Investiţiile derulate în această perioadă se ridică, potrivit datelor oficiale, la circa 100 milioane de euro. AGERPRES