Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, Gheorghe Ștef, afirmă că la ora actuală sunt în derulare, la nivel de țară, proiecte europene în valoare de peste 415 milioane de euro în care ANOFM este beneficiar, iar AJOFM Mureș este partener în trei dintre aceste proiecte, cuprinzând măsuri active care vizează stimularea ocupării forței de muncă. Până acum, 160 de persoane din județ au fost angajate prin proiectul ProAcces Alternativ Stimularea mobilității și subvenționării locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi Non-NEETs, care presupune acordarea unor prime de mobilitate și subvenționarea locurilor de muncă, în timp ce prin proiectul Ucenicie și stagii pentru șomerii Non-NEETs din regiunile mai puțin dezvoltate sunt deja semnate 22 de contracte de ucenicie.
“Suntem și noi, Agenția Județeană, în câteva din aceste proiecte. Unul dintre ele este cel mai mare proiect, ProAcces Alternativ Stimularea mobilității și subvenționării locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi Non-NEETs, prin acordarea unor prime de mobilitate și subvenționarea locurilor de muncă. Acest proiect este implementat de la 1 august 2018 până în 31 iulie 2021, deci 36 de luni, valoarea acestui proiect este de 265 de milioane de euro, din care 225 de milioane de euro nerambursabile. În perioada septembrie-noiembrie a acestui an AJOFM Mureș a încheiat convenții cu angajatorii pentru 160 de persoane, pe fonduri europene. (…) Un alt proiect este Ucenicie și stagii pentru șomerii Non-NEETs, din regiunile mai puțin dezvoltate. La nivelul județului Mureș, avem semnate 22 de contracte de ucenicie, toate sunt pe fonduri europene, din care 21 la nivelul 2, pe un an de zile, și un contract e la nivelul 3, pe 2 ani. Acest proiect este în valoare de peste 27 de milioane de euro”, a declarat Ștef.
Astfel, angajatorii care desfășoară programele de ucenicie beneficiază de un sprijin financiar de 2.250 de lei pe lună pentru fiecare persoană care le urmează, subvenția respectivă fiind acordată pe toată perioada contractului de ucenicie, cu condiția menținerii raporturilor de muncă.
Totodată, prin cel de al treilea proiect, care se implementează deja de mai bine de un an în Mureș, INTESPO Înregistrarea tinerilor NEETs în vederea serviciului public de ocupare, la nivelul județului au fost identificate circa 1.000 de persoane care beneficiază de servicii de formare, consiliere profesională, după care sunt îndrumate către măsuri active de care au nevoie sau către alte servicii, cum a fi “Șansa a doua”, a mai arătat Ștef.
“Prin acest proiect, care are o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro, sunt identificați și înregistrați tinerii NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. Durata acestui proiect este de 48 de luni, implementarea lui a început în 25 septembrie 2017, fiecare Agenție Județeană are 5 experți externi angajați. Grupul țintă va fi de 200 de persoane, care trebuie identificate, și 160.000 de persoane trebuie să fie înregistrate, care vor beneficia de formare, consiliere profesională, apoi vor fi îndrumați către măsuri active de care au nevoie sau către alte servicii Șansa a doua. La nivelul județului Mureș până acum am identificat în jur de 1.000 de persoane, în colaborare cu AJPIS, Inspectorarul Școlar și primăriile din județ”, a mai spus el.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.