Preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Korek, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la ediţia a 22-a a Târgului ONG-urilor care se va desfăşura la Târgu Mureş, în data de 10 mai, participă 39 de organizaţii neguvernamentale, pentru unele fiind o premieră.
„Am ajuns la ediţia a 22-a a Târgului ONG-urilor (…). Anul acesta avem 39 de organizaţii înscrise la târg, dintre care trei nu vor fi prezente cu cort în Piaţa Trandafirilor, restul da (…). Au venit mai multe organizaţii decât anul trecut şi acoperă cam tot, inclusiv puţină cultură, cea mai problematică sferă. Avem şi sport, deci vom avea basketball-ul şi mai sunt asociaţii care vor avea câteva activităţi. Socialul este pregnant, de asemenea pe educaţie şi pentru tineret. Liga Studenţilor, de exemplu, încă o organizaţie studenţească care este nou venită, iar pe protecţia animalelor avem chiar trei organizaţii. Deci va fi interesant. Suntem mai mulţi organizatori anul acesta pentru că s-a alăturat şi Asociaţia Suryam, care şi-a asumat responsabilitatea să acceadă la finanţare şi prin asta să putem să organizăm târgul sub o formă mai decentă decât în anii trecuţi”, a declarat Maria Korek.
Preşedintele Asociaţiei Divers a arătat că Târgul ONG-urilor a fost organizat înainte cu finanţare zero, dar că la această ediţie s-a reuşit obţinerea unei finanţări, iar o serie de fundaţii şi-au adus contribuţia cu organizarea crosului ONG-urilor, cum e cazul Fundaţiei Alpha Transilvană, sau cu găzduirea evenimentului pe pagina web, aşa cum a procedat Fundaţia Comunitară Mureş.
Preşedintele Asociaţiei Suryam şi coordonatorul MureşHub, Marius Dumitrescu, a arătat că din acest an a devenit co-organizator al Târgului ONG-urilor, iar cu această ocazie va fi lansată campania „Vecini, nu străini!”, la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o iniţiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea şi înţelegerea între oameni.
„Este o campanie care îşi doreşte, în acest moment, să realizăm că în comunitatea noastră din Târgu Mureş, dar şi din judeţul Mureş sunt foarte multe persoane de altă naţionalitate, mă refer altă naţiune, altele decât români, maghiari şi romi. Sunt cei care au fugit din faţa unui război sau din cauza unor condiţii precare din ţări subdezvoltate şi sunt aici la muncă. Faptul că nu-i vedem foarte des, asta nu înseamnă că ei nu există. Faptul când nu-i vedem este un motiv. De obicei, nu e vorba de confortul clasic, este vorba de disconfortul pe care societatea îl creează şi, din păcate, mi s-au sesizat mai multe situaţii de bullying (…). Eu cred cu tărie că este un câştig pentru societatea noastră faptul că aceste persoane ne sunt alături, putem învăţa de la ei şi întotdeauna, dacă ne şi uităm statistic, tot ce înseamnă efectul migraţiei asupra societăţilor este unul de îmbogăţire culturală şi, evident, şi economică”, a declarat Marius Dumitrescu.
El a spus că prezenţa refugiaţilor ucraineni, de exemplu, nu a făcut decât să atragă fonduri şi să aducă, odată cu sosirea lor, bani.
„Proiectele pe care noi le-am scris au însemnat finanţări, bani care s-au cheltuit în judeţul Mureş. Altfel nu s-ar fi cheltuit. Plus, oamenii au locuri de muncă, plătesc impozite şi ca atare, ceea ce dorim este, pe de-o parte, o campanie de conştientizare, dar este şi un exerciţiu la noi la stand. Fiecare va putea citi. Cu această ocazie lansăm o serie de nouă povestiri. Sunt povestiri cumva transcrise într-un limbaj pentru copii, dar de fapt tematica este una cât se poate de reală. Poate veţi înţelege mai bine citind o astfel de povestire ce s-a întâmplat cu aceste persoane în Târgu Mureş. Deci sunt poveşti absolut reale şi care doar au fost cumva cosmetizate ca să protejăm persoanele, dar, în primul rând, să înţelegem mai clar care este problema. Ţin foarte mult la această colecţie de povestiri, se numeşte ‘Poveşti nespuse’ şi am emoţii de când am lansat astfel de poveşti, pentru că până în momentul de faţă am avut o altă strategie, aceea de a lucra din umbră”, a mai spus Marius Dumitrescu. AGERPRES