Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş, Rodica Biro, a arătat că la nivelului judeţului există 278 de medici de familie dintr-un necesar de 320, iar aproape 60 dintre aceştia au ajuns sau au depăşit vârsta de 67 de ani, în condiţiile în care foarte puţini absolvenţi de Medicină urmează rezidenţiatul în această specializare.
„La nivelul întregului judeţ ar trebui să avem peste 320 de contracte cu medici de familie. Avem 278 de medici. Actualmente, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureş dispunem de 55 de norme posibil de contractat, din care 19 în mediu urban. Dacă mă uit pe această listă, în Sighişoara, faţă de numărul de medici care funcţionează la ora actuală ar mai putea să fie angajaţi încă 4-5. Avem 58 de medici care au împlinit sau împlinesc anul acesta 67 de ani, iar în perspectiva următorilor patru ani vor mai fi încă 50 de medici. Avem într-adevăr destul de mulţi medici care au primit prelungire peste această vârstă de 67 de ani şi îşi desfăşoară în continuare activitatea. Problema este că medici noi, absolvenţi de rezidenţiat, avem extrem de puţini. Nu ştiu dacă anul trecut a intrat un singur medic la nivelul judeţului şi noi suntem în centru universitar”, a declarat Rodica Biro.
Şefa CJAS Mureş a arătat că instituţia are la dispoziţie soluţii limitate pentru asigurarea asistenţei medicale primare şi că încearcă să convingă medicii de familie să îşi deschidă şi alte puncte de lucru.
„Încercăm să convingem medici din zonele limitrofe să deschidă puncte de lucru. Este greu, pentru că un punct de lucru înseamnă fie să te deplasezi în localitatea respectivă, fie să-ţi prelungeşti programul normal pe care îl ai într-o normă contractată deja cu Casa de Asigurări şi să te deplasezi într-o zonă deficitară. Deocamdată am reuşit în parte să găsim formule, dar ne putem aştepta la o problemă destul de serioasă”, a mai afirmat Rodica Biro. AGERPRES