Aproximativ 300.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, care va avea loc sâmbătă, 18 mai.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că de câteva săptămâni sunt făcute pregătiri pentru ca marele eveniment religios să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului. (…) Din fericire, avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekendul de Rusalii’, a declarat Korodi Attila.
Acesta a adăgat că vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.
„Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc maghiari trimit cu pelerinajul călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (…) O să vină domnul secretar de stat Potápi Árpád, care este şi un călăreţ care coordonează programe ce sprijină cluburile hipice şi este o sărbătoare şi a acestor cluburi’, a arătat Korodi.
Întrebat dacă preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, va fi prezent la marele eveniment, Korodi a precizat că oficialii ungari vin ca pelerini, iar despre eventuala lor prezenţă se va şti doar în ziua sau preziua procesiunii.
„Avem foarte puţină informaţie, pentru că de obicei ei vin ca pelerini, dar ne aşteptăm ca să fie membri şi din conducerea politică a Ungariei, dar cei care vor veni îi vom şti numai, probabil, sâmbătă dimineaţa, vineri seara”, a menţionat Korodi Attila.
Surse apropiate organizatorilor au precizat însă că preşedintele Ungariei nu va participa la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.
Primarul din Miercurea-Ciuc le-a transmis şi un mesaj pelerinilor care vor fi prezenţi la sfârşitul săptămânii la această mare sărbătoare religioasă.
„Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi, pentru că venim ca pelerini să ne rugăm la Fecioara Sfânta Maria şi la statuia tămăduitoare. Este un moment unic în care, cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult contează momentul pe care îl trăim la slujba religioasă sau pe parcursul pelerinajului. Aşa că mesajul meu este acela: sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a spus Korodi Attila.
La conferinţa de presă a fost prezent şi rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a menţionat că mottoul din acest an al pelerinajului este ‘Reînnoiţi-vă!”, slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.
„Slujba va fi oficiată de preasfinţitul Felföldi László, episcopul diecezei romano-catolice de Pécs. Mottoul este ‘Reînnoiţi-vă!’ şi este un citat din scrisoarea către Efeseni şi eu sper ca preasfinţitul Felföldi László să ne îndrume spre acest drum care este reînnoirea. Şi vrem ca pelerinii care vin aici să plece cu un sentiment de reînnoire”, a declarat părintele Timár Sándor Asztrik.
La fel ca în fiecare an, traficul pe căile de acces către locul pelerinajului va fi închis încă de vineri, fiind stabilite zone de parcare a autovehiculelor în mai multe părţi ale oraşului.
De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, de câţiva ani nu mai este permis accesul căruţelor în zona în care are loc procesiunea, cei care folosesc acest mijloc de deplasare având la dispoziţie mai multe locuri unde pot rămâne în siguranţă.
Totodată, sunt instituite reguli privind comerţul stradal, pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol, iar pentru asigurarea siguranţei vor fi mobilizaţi sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
Legenda spune că în anul 1567 principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur Sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. AGERPRES