Directorul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) România, Claudia Pendred, a semnat miercuri, la Primăria Târgu Mureş acordarea unui credit în valoare de 11,4 milioane de euro Companiei Aquaserv, care este operatorul regional de apă-canal, necesar cofinanţării unui proiect european.
Prin creditul acordat de BERD se va acoperi cofinanţarea de 10,32% care îi revine operatorului regional de apă în cadrul proiectului ‘Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş’ în valoare de 110,8 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Fondurile accesate prin POS Mediu vor fi investite în extinderea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea celor existente, modernizarea şi construcţia unor uzine de apă şi staţii de epurare în aria de operare a Aquaserv.
Directorul general al Companiei Aquaserv, Sergiu Horobeţ, a declarat că în cadrul proiectului municipiul Târgu Mureş va beneficia de reabilitarea şi extinderea de reţele de apă şi canalizare pe 63 de kilometri. În judeţ, în cadrul proiectului, va fi reabilitată magistrala Târgu Mureş – Sărmaşu pe o distanţă de 46 de kilometri, va fi construită o magistrală nouă care să deservească Valea Nirajului, cu o uzină de apă nouă la Miercurea Nirajului, în lungime de 33 de kilometri şi o conductă care să deservească comunele Pănet şi Band, pe 20 de kilometri. Potrivit acestuia, numai în Târgu Mureş valoarea investiţiei se ridică la 23,2 milioane de euro, iar lucrările prevăzute constau în reabilitarea sistemului de alimentare cu apă pe 34 de kilometri, extinderea sistemului de alimentare cu apă pe 10,5 kilometri, precum şi construcţia unei staţii de pompare şi reabilitarea altor două.
De asemenea, este prevăzută reabilitarea sistemului de canalizare menajer pe 2,9 kilometri, reabilitarea sistemului de canalizare unitar pe 4,8 kilometri, extinderea sistemului de canalizare menajer pe 10,3 kilometri şi construcţia a şase staţii de pompare a apei uzate. Potrivit structurii de finanţare a proiectului, 76,23% (84.518.530 de euro) provin din Fondul de coeziune al Uniunii Europene, 11,66% (12.926.364 de euro) de la bugetul de stat, 10,32% (11.442.000 de euro) împrumut operator şi 1,79% (1.988.671 de euro) de la bugetele locale.
AGERPRES