Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat dr. Raed Arafat, a declarat duminică, că echipele românești care participă la Competiția Mondială de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge), la Târgu Mureș, concurează de pe picior de egalitate cu celelalte echipe înscrise.
„Cel puțin din ce am văzut până acum arată că este o competiție foarte bine organizată, echipele românești care au intervenit sunt la nivelul celorlalte echipe. Lucrurile mici vor defini poziția în clasament. Dar, în mare, ai noștri au făcut tot ce au făcut și celelalte echipe — și la traumă, și la descarcerare. Implicarea pe care o avem din partea sponsorilor, Renault, E.ON, Azomureș și alții care ne-au ajutat a făcut să avem o competiție reală. Spre exemplu, mașinile noi de la Renault (120 la număr, n.r.) ne-au permis într-adevăr să facem o competiție de nivel înalt, pe mașini cu tehnologie recentă, care permite echipelor să testeze cum este să intervină pe mașini noi, nu pe cele scoase din cimitirul de mașini. Acestea au fost lucruri foarte pozitive”, a spus dr. Arafat.
Șeful DSU a arătat că după ce România a fost desemnată anul trecut, după competiția din Brazilia, să organizeze World Rescue Challenge, reprezentanții World Rescue Organization s-au deplasat de mai multe ori în țara noastră pentru a vedea modul în care se derulează toate etapele.
„La început, cei de la WRO au venit de mai multe ori, de când am fost acceptați ca și organizatori, după competiția din Brazilia. Au venit, au văzut, dar părerea mea este că nu doar că sunt mulțumiți, dar chiar au constatat că anumite aspecte sunt o premieră. Spre exemplu, parada este o premieră, numărul echipelor înscrie, 36, este cel mai mare număr de echipe participante de până acum. Cred că opinia WRO va fi pozitivă per ansamblu în privința organizării în România a acestei competiții”, a subliniat Raed Arafat.
În privința World Rescue Challenge 2017 Târgu Mureș, dr. Raed Arafat consideră că echipele s-au prezentat la un nivel „impresionant”, dată fiind complexitatea scenariilor.
„Scenariile nu sunt ușoare, sunt foarte provocatoare, trebuie să știi foarte bine meserie. Aici, ca începător, nu poți să vii, aici ai nevoie de multă practică în teren. Sunt scenarii gândite de evaluatori, care includ și personal din România și de la WRO. Ei au venit, au accidentat mașinile, le-au turtit ca să arate ca un accident real… Echipele nu cunosc scenariul, cu un sfert de oră înainte de a intra în competiție echipele sunt izolate, nu văd ce se pregătește pentru ele. Și la traumă avem competițiile de standard și complex, pornind de la un caz simplu și ajungând la două victime. Aici sunetele și zgomotele sunt redate întocmai, pentru a se vedea exact cum salvatorii lucrează în mediul real’, a mai arătat șeful DSU.
Duminică, în ultima zi a World Rescue Challenge, la Târgu Mureș evoluează echipele reprezentative din Brazilia, Marea Britanie, Franța, Spania, Portugalia, SUA, Cehia, Luxemburg, Irlanda, Canada, România (ISU Dolj, ISU Mureș, ISU Dâmbovița), Slovenia și Africa de Sud la proba de Descarcerare și echipele din România (voluntarii ISU BIF, ISU Călărași, ISU Mureș), Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Luxemburg, Franța și Brazilia la proba de prim-ajutor.
AGERPRES