La sfârșitul săptămânii trecute, Radio Tîrgu-Mureș a fost gazda unui eveniment ce merită lăudat, într-o țară în care de obicei sunt promovate doar scandalurile. De data aceasta au fost promovate tinerele valori ardelene, mai exact, cei mai buni olimpici din județele Mureș, Brașov, Harghita și Covasna, în cadrul proiectului „Excelențele noastre”. Săptămânalul Punctul a fost unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Ideea
Ideea i-a aparţinut Gabrielei Pîncă, redactor la Radio Tîrgu-Mureș. Au fost selectaţi 55 de liceeni dintr-un total de aproximativ 300 de premianţi din judeţele Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna. Evenimentul ar putea fi extins la nivel naţional cu prilejul aniversării, în 2013, a 55 de ani de existenţă a Radioului Public.
Proiectul a început în luna iunie, iar în ajutorul Gabrielei Pîncă au sărit atât colegii de la RTM, cât şi conducerile Inspectoratelor Şcolare din cele patru judeţe, dintr-un eşantion de 300 de elevi, fiind selectaţi pentru gală 60 de olimpici, numărul total al diplomelor de excelenţă care au fost acordate în cadrul galei fiind de 55. „Selecţia a fost mai mult decât o plăcere, să alegi nişte nume în spatele cărora se află nişte liceeni cu rezultate deosebite, care au această dorinţă de a face ceva, stare care ne-a molipsit şi pe noi în discuţiile cu ei. Am cunoscut nişte copii extraordinari, elevi foarte buni…”, a precizat Gabriela Pîncă.
Valorile ies la iveală
„Radio Tîrgu-Mureș își face datoria să cinstească valoarea și să promoveze excelența. E chiar mai mult decât o datorie. Este bucuria de a face cunoscută publicului o realitate umbrită de cotidianul ocupat de tumult, de rutină. Sunt tineri ambițioși și deștepți, sunt ai noștri. Dorim să rămână ai noștri. Ce facem pentru ei? E o întrebare la care trebuie să răspundă mulți. Noi îi aducem în fața voastră, îi onorăm așa cum se cuvine și le arătăm respectul nostru”, a afirmat, în cadrul galei de premiere, redactorul-șef al Radio Tîrgu-Mureș, Mirela Moldovan.
La rândul său, inspectorul școlar general de la IȘJ Mureș, Ștefan Someșan, a fost prezent la eveniment și s-a arătat încântat de performanțele elevilor: „Școala își face datoria în continuare. Valorile vor ieși în continuare la iveală și vor duce, până la urmă, țara la liman”, a declarat Someșan.
Mureșenii excelenți
Nu vom aminti aici toți olimpicii premiați, ci doar pe cei mureșeni. Astfel, fac cinste județului, prin performanțele lor următorii tineri: Vladimir şi Octavian Anca din Luduş, doi fraţi cu performanţe uluitoare la tenis de masă, Ştefana Şerban, de la Grupul Şcolar „Petru Maior” din Reghin, medaliată cu argint, anul acesta, la Olimpiada Naţională de Matematică, Cristina Moldovan, clasa a XII-a la Grupul Şcolar „Lucian Blaga” din Reghin, premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Germană din acest an, Ştefana Bothază, Anamaria Peica şi Anca Paşcan, elevele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş care au alcătuit echipa câştigătoare a premiului întâi la Concursul Naţional de Cultură şi Civilizaţie românească şi Péntek Attila de la Liceul de Artă, un pianist din Tîrgu-Mureş, câştigătorul a numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Tenis de top
Mezinul galei „Excelenţele noastre” este Vladimir, elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală Nr. 1 din Luduş, deţinătorul unei colecţii impresionante de medalii, diplome şi cupe, câştigătorul locului I la Olimpiada Naţională a Sportului şcolar. Tânărul munceşte șase ore pe zi la antrenamente, chiar și în timpul vacanțelor. Împreună cu fratele său Octavian, Vladimir are câteva victorii importante în partidele de dublu, junior II, anul acesta locul I la Campionatul Naţional de la Arad.
Umaniștii
În domeniul științelor umaniste s-a remarcă Cristina Moldovan, elevă în clasa a XII-a la Grupul Şcolar „Lucian Blaga” din Reghin, câștigătoare a premiului I la Olimpiada Naţională de limba germană din acest an. Ea spune că performanţa este una din ţintele ei atunci când se implică într-un anumit domeniu.
Nici tîrgumureșencele nu se lasă mai prejos. Ştefana Bothază, Anamaria Peica şi Anca Paşcan, elevele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş, coordonate de doamna profesoară Beatrice Standavid, au alcătuit echipa câştigătoare a premiului întâi la Concursul Naţional de Cultură şi Civilizaţie românească, secțiunea Folclor, un concurs interdisciplinar de religie, istorie şi limba română. Este vorba despre proiect realizat pe Valea Gurghiului şi pe Valea Mureşului Superior, referitor la fabricarea săpunului de casă. Tinerele au realizat un portofoliu de concurs și au efectuat teste de laborator care să demonstreze PH –ul produsului. „Ce-au făcut ele e mai mult decât folclor. Înseamnă că tradiția noastră populară nu a murit […] Tânăra generație merită respectul, merită încrederea noastră”, a precizat președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, cel care le-a premiat pe cele trei eleve.
Realiștii
La Reghin învață și Ştefana Şerban, mai exact la Grupul Şcolar „Petru Maior”, medaliată cu argint, anul acesta, la Olimpiada Naţională de Matematică şi câştigătoare a numeroase concursuri naţionale de matematică. Ştefana este acum elevă în clasa a X-a şi are convingerea că în tot ceea ce faci ai nevoie de imaginaţie. „Multă muncă, să îți alegi întotdeauna problemele cele mai grele, să nu renunți… Mai bine două probleme grele la care te gândești câteva zile decât o sută de probleme foarte ușoare care-ți dau impresia că te descurci”, astfel a descris Ștefana cheia succesului, într-un interviu acordat RTM.
O diplomă de excelență a primit și Emanuel Stoica, ani la rândul olimpic național și internațional la matematică, în perioada 1996-2000, elev al Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș. El a urmat un doctorat la cea mai puternică universitate tehnică din lume – MIT din SUA – , iar astăzi este cercetător științific la Geneva, Elveția. Emanuel nu a putut fi prezent la Tîrgu-Mureș, dar el le-a adresat câteva îndemnuri olimpicilor prin intermediul unei înregistrări video.
Artiștii
Printre artiștii ardeleni s-a remarcat un pianist din Tîrgu-Mureş, câştigătorul a numeroase premii naţionale şi internaţionale : Péntek Attila de la Liceul de Artă.
Ultimele premii au fost câștigate de Attila în ultima vacanţă de vară, la cel mai mare concurs la care a participat până acum, desfăşurat la Sibiu, de unde a venit cu două premii: I la compoziţie şi III la interpretare, într-o confruntare artistică la care au participat tineri din Europa. „A fost cel mai mare succes de până acum”, a spus Attila, referindu-se la acest concurs.
Vasile Dancea