De ce se opun proiectului promotori ai agendei rusești în România
Cine și de ce se opune proiectului Răstolița
Sunt în jur de 20 de ONG-uri care se ocupă cu protecția mediului care nu vor să vadă hidrocentrala funcțională. Aceleași care se opun aproape oricărui proiect de infrastructură, din motive uneori hilare. Ba că e afectat habitatul vreunui gândac, ba al vreunor păsărele. Cerbicia cu care aceste ONG-uri se opun a ajuns problemă de discutat la cel mai înalt nivel al statului român. Inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care a declarat unele obiective de importanță strategică, tocmai pentru a scăpa de blocajul instituțional și juridic efectuat de aceste ONG-uri. Practic, aceste organizații ar dori ca în România să nu se mai construiască nimic. Nici drumuri, nici autostrăzi, nici hidrocentrale. Nimic.
Cele mai cunoscute sunt Agent Green, Bankwatch România, Federația Coaliția Natura 2000, Conservation Carpathia și World Wildlife Fund (WWF) România. Dintre acestea, cele mai vehemente, cel puțin în ce privește proiectul Răstolița, nu s-au părut a fi Agent Green și Bankwatch.
Economistul Andrei Caramitru (fiul regretatului actor Ion Caramitru), deranjat teribil de opoziția perpetuă a acestor ONG-uri față de orice proiect major din România, a analizat câteva dintre ele. Iată ce scria**, la începutul anului în curs, despre Bankwatch.
Ce vrea, de fapt, Bankwatch?
”Vă fac cunoștință azi cu un alt ONG puternic pe mediu. Bankwatch. Specializat la noi cu blocarea proiectelor energetice.
Fac parte din rețeaua “CEE Bankwatch Network”. Deci se ocupă doar de Europa de est. Au – interesant – și o filială încă în Rusia – site-ul lor poate fi citit și în rusă. Însă nu văd nici o acțiune a lor pentru a proteja mediul în Rusia, ca deh, să nu fim naivi totuși.
Sunt finanțați de o serie de surse – toate externe din Europa de vest – inclusiv de ministerul german al mediului. Deci cei din vest bagă bani ca să blocheze proiecte energetice în est. Super.
Ce a făcut Bankwatch în România
– A blocat două hidrocentrale finalizate 98% (cauzând o pierdere de 160 milioane de euro).
– Acționează să blocheze orice altă hidrocentrală în România (aici sunt parteneri și cu faimoșii Declic… dar și cu omniprezentul Agent Green)
– Blochează mineritul și termocentralele în special ale CE Oltenia. au existat proteste împotriva lor ale sindicatelor de acolo.
– A început campania și împotriva gazelor din Marea Neagră.
– Critică și infrastructura strategică de transport de gaze sud-nord care trece pe aici (ceva absolut esențial pentru securitatea noastră).
Și mai face ceva – de aici vine numele “Bankwatch”. Pune presiune pe bănci să NU finanțeze proiectele astea (dacă nu reușesc să le omoare altfel).
Pe scurt – cei de la Bankwatch nu vor nici hidrocentrale, nici minerit, nici gaze. Probabil vor doar să importăm din Rusia ca să ne încălzim, că nu văd cum să meargă mașinăria altfel.
De disperare, autoritățile au băgat o lege ca să protejeze Hidroelectrica și Romgaz sa poată face totuși proiectele esențiale pentru securitate energetică. Totul trecut prin CSAT. La nivelul ăsta e lupta.
Ce e extrem de interesant e că Germania (care îi finanțează pe Bankwatch) a redeschis mine de cărbune pe banda rulantă în ultima vreme. Acolo e ok. Acolo e ok să facă țevi Northstream direct cu Rusia. Aici nu. În Europa de est nu e voie. În România în special.
Cine sunt oamenii din ONG-ul ăsta ?
– Echipa pe România e următoarea : Eliza Barnea, Ioana Ciută, Teofil Lata, Laura Nazare, Raluca Petcu, Anca Popescu, Vlad Popescu, Gabriela Statescu, Adina Cristiana Zoican”. Toți, spune dl Caramitru, cu patalamale în drept, comunicare, jurnalism. Niciunul nu are vreo pregătire în domeniul mediului.
ONG-ul Agent Green, promotor al agendei rusești în România
Un alt mare opozant al hidrocentralei de la Răstolița e ONG-ul Agent Green, condus de un anume Gabriel Păun. Aici ajungem iar în zona PNL, care acum ”construiește serios” hidrocentrala de la Răstolița: Gabriel Păun a fost consilier al prim-ministrului liberal Florin Cîțu. Vă mai amintiți, probabil, cel cu ”echipa câștigătoare”. Potrivit unei investigații Newsweek România***, dl Păun e și om de afaceri prosper, dar e și plătit regește de ONG-ul propriu: 12.000 de euro pe lună. Potrivit sursei citate, deține și un imobil în apropiere de Viena, cotat la vreun milion de euro. Sursele de finanțare ale Agent Green sunt obscure, netransparente. Niciodată Agent Green nu a dat curs cererilor de a menționa cine îi finanțează activitatea.
Într-o investigație ce-l viza pe Gabriel Păun, pe care îl numește ”activist ecoextremist” publicația online Podul**** conchidea, recent: ”Un subiect ce nu poate fi trecut cu vederea nici în România, nici în oricare alt stat ce face parte din lumea euroatlantică este cel al promovării unei agende favorabile Moscovei sub pretextul grijii, de altfel legitime, pentru protejarea mediului înconjurător… atingând coarda emoțională a grijii firești față de natură, (Gabriel Păun – n.r.) intoxică agenda verde prin promovarea intereselor rusești”.
”A venit vremea ca aceste ONG-uri să fie anchetate”
În ultimul timp, tot mai mulți români, și oameni cu funcții de răspundere, dar și simpli cetățeni, au devenit exasperați de veșnicele blocaje ale oricăror investiții în infrastructură și în energie (dar nu numai) efectuate de aceste ONG-uri ”de mediu”.
A luat, recent, atitudine inclusiv președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban. Un susținător aprig al independenței energetice a României, Mihai Daraban a fost întrebat de publicația economică Profit*****dacă acest lucru este posibil.
”Da… eu aici sunt optimist. Din păcate, nu cu viteza pe care ne-am dori-o, e de lucrat, dar avem obiective care trebuiesc readuse în producție, avem de continuat proiecte neterminate. Aici mă refer la ce înseamnă Nuclearelectrica, mă refer la ce înseamnă Hidroelectrica, că și ei au tot felul de baraje din astea în diferite faze, de 80%, 90% terminate, dar din cauza unor ONG-uri de mediu acestea au fost blocate….
Au blocat, de exemplu, producția de energie… mai ales în domeniul hidroelectric, baraje care au ajuns la 80%, 90% și au fost blocate… nu mai vorbim de autostrăzi întârziate de procese cu aceste ONG-uri.
Probabil a venit momentul ca aceste ONG-uri să fie anchetate. Să fie anchetate cu privire la proveniența finanțărilor pe care le au, pentru că, până la urmă, nu vorbim neapărat de niște anchete care să ducă în penal, dar ele să fie anchetate pe principiul „follow the money”. Să vedem cine le finanțează ca să ducă această politică de blocaj economic pe care o duc ele acum”, a declarat președintele CCI, Mihai Daraban, sursei citate.
**https://www.facebook.com/ACaramitru/posts/826559682608040/?paipv=0&eav=AfZrFSJOCjK1qhYJwiXOr10oChaSEbeWWcGSoH2bd7t7pHApCpsEjSiDocuTqJeWQKc&_rdr
Citeste primele doua parti ale acestui articol aici: