Arhitecții reghineni pregătesc trei documentații pentru reabilitarea fațadelor

Arhitecții reghineni pregătesc trei documentații pentru reabilitarea fațadelor

Filiala Mureș a Ordinului Arhitecților din România și „Arhitectura.6” au propus reghinenilor și nu numai în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2018 evenimentul bienal de arhitectură „Arhitectura.6” având ca scop principal promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită.
Organizatorii au sugerat publicului larg un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, cultivând valorile acesteia în rândul publicului larg, recunoscând, recompensând și promovând totodată excelența în arhitectură.
Așadar, în Piațeta din cartierul Libertății are loc expoziția proiectelor aflate în competiție în cadrul ediției din acest an, în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2018. Vernisajul s-a desfășurat duminică, la ora 16.00, și a inclus pe lângă luările de cuvânt un moment artistic inedit.

Program de sprijin pentru zona istorică

Klaus Birthler, arhitectul șef al Primăriei Reghin a informat publicul din piațetă despre programul de sprijin pentru autorizarea reabilitării fațadelor din zona istorică protejată a municipiului Reghin precizând faptul că, arhitecții reghineni au fost dispuși să pregătească pentru anul 2019 trei documentații gratuite pentru reabilitarea fațadelor.
Toate inițiativele de construire din zona istorică protejată necesită autorizație de construire fie că sunt în întreținere curentă, zugrăvire sau reparații. Din păcate, multe clădiri din zona istorică protejată au fost distruse până de curând prin intervenții de reparații greșite, fără consultarea specialiștilor.

Atelier pentru copii

Marți, începând cu ora 11.00, se va desfășura un atelier pentru copii, intitulat „De-a arhitectura”. „Atelierul constă într-o serie de activități interactive și educative, cu scopul de a-i ajuta pe copii să înţelegă prin joc și experiment ce fac arhitecții și ce înseamnă arhitectura sau mediul construit. Atât eu, cât și colegul meu Klaus Birthler suntem arhitecți voluntari acreditați „De-a arhitectura”.
Părinții și copiii se pot înscrie online la https://goo.gl/forms/aFSbLCuHKyNYdg2p1”, a declarat Ioana Suceava.
Arhitectura.6 este un eveniment organizat de filiala Teritorială OAR Bv-Cv-Hr în parteneriat cu filiala Teritorială OAR Sibiu-Vâlcea și filiala Teritorială OAR Mureș și finanțat din Timbrul Arhitecturii.
La concursul de proiecte Arhitectura.6 – ediția 2018 au participat 57 de proiecte realizate în ultimii doi ani de arhitecții din județele Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Vâlcea și Mureș.
După prima etapă de preselecție, au rămas în concurs 52 de proiecte, dintre care au fost transmise 50.

Casetă

Ordinul Arhitecților din România- Filiala Mureș dorește să sprijine inițiativele reghinenilor astfel încât proprietarii de fațade din zona istorică protejată a municipiului Reghin pot aplica on-line pe http://www.patrimoniu.tinutulreghinului.ro până la data de 31 decembrie 2018 pentru a participa la selecția pentru proiectul de autorizare și asistență de specialitate gratuită.

Imola Grama