Sighişoara este un oraş medieval saxon, între două dealuri, în valea râului Târnava Mare. Prima atestare documentară a așezării este din anul 1298.
Din cele 14 turnuri ale cetăţii medievale, 9 încă mai există, iar zidul înconjurător are o lungime de 950 m. Fiecare turn este numit după breasla desemnată pentru protecţie. Turnul cu Ceas, care este, de asemenea, poarta principală a cetăţii, este un simbol al Sighişoarei.
Turnul cu Ceas, cel mai mare turn al Sighișoarei, cu cei 64 m ai săi datează din secolul 14. Zidurile sale groase de 2,3 m au oferit siguranța necesară depozitelor de muniții, arhivei și trezoreriei orașului. Intrarea în cetate prin Turnul cu ceas era bine fortificată și aparată de trei porți. La etajul trei se văd consolele, care ies din perete cu cca 3 m, intărind impresia de forțăreață a turnului. Etajul cinci al turnului este retras în interior cu 1,40 m, și este înconjurat de un balcon deschis. Acoperișul înalt de 34 m, acoperit cu țiglă smălțuită se continuă cu două cupole, un mic glob de aur, și un stâlp meteorologic, în vârful căruia se află un cocoș, ce se rotește în bătaia vântului.
Mecanismul de ceas, realizat inițial din lemn, după marele incendiu din 1676 a fost înlocuit cu unul metalic. În 1677 a fost renovat turnul, și au apărut și grupurile de statuete din lemn. Figurinele de 0,80 m, spre orașul de jos reprezintă simboluri ale zilelor săptămânii, iar spre cetate, pacea, justiția și dreptatea. În dreapta, un toboșar bate sferturile de oră, zeița dreptății apare cu balanța în mână, iar zeița justiției, legată la ochi și cu sabia ridicată. Două figurine vestesc ziua și noaptea. Până în anul 1556, la primul etaj a funcționat primăria orașului. Din 1899 turnul adăpostește Muzeul de Istorie.
În interiorul zidurilor cetăţii poate fi găsită casa unde în 1431 s-a născut Vlad Ţepeş, şi unde se presupune că a crescut până la vârsta de 4 ani. În prezent casa adăposteşte un bar şi un restaurant.