Oficialul ungar a relatat că în 2023 nu vor fi lansate noi investiţii majore, însă toate investiţiile începute în România cu sprijinul guvernului maghiar vor fi finalizate, fie că este vorba de construcţia de creşe, grădiniţe sau şcoli, investiţii universitare, renovări de biserici sau de construirea şi renovarea unor spaţii comunitare.
Árpád János Potápi a participat în Odorheiu Secuiesc la inaugurarea unei noi creşe cu o capacitate de 75 de locuri, investiţia fiind realizată cu sprijinul guvernului maghiar, în cadrul Programului de Dezvoltare a Grădiniţelor din Bazinul Carpatic.
În discursul susţinut, politicianul a amintit că în prezent se desfăşoară cea de-a 4-a etapă a programului lansat în decembrie 2016. Pentru aceasta, Guvernul Ungariei a alocat regiunilor din afara graniţelor ţării peste 56 de miliarde de forinţi. În tot Bazinul Carpatic se construiesc 153 de creşe şi grădiniţe noi, iar în 720 de instituţii existente sunt în curs de realizare lucrări de renovare, extindere şi dezvoltare.
În Transilvania, investiţiile sunt realizate în parteneriat cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), respectiv cu bisericile istorice maghiare, cu implicarea autorităţilor locale, a spus Potápi.
În parteneriat cu UCDMR sunt în curs de realizare 368 de investiţii în valoare totală de 6,3 miliarde de forinţi; se construiesc instituţii noi în 14 locaţii, iar în 354 de locaţii se extind şi se dezvoltă instituţii existente. Majoritatea investiţiilor au fost finalizate deja, în curs de derulare mai aflându-se şapte investiţi, care progresează într-un ritm bun.
Din decembrie 2016, lumea s-a schimbat, a subliniat Potápi, referindu-se la pandemie şi la războiul din Ucraina. De aceea, în urma acestor circumstanţe externe, anul acesta nu vor fi lansate noi investiţii, a spus politicianul, exprimându-şi totodată speranţa că va exista o încetare a focului sau pace cât mai curând posibil, iar în privinţa continuării dezvoltărilor se va putea reveni “pe făgaşul normal”.
Creşa inaugurată are o suprafaţă utilă de 242 de metri pătraţi şi a fost construită pe un teren de 1605 metri pătraţi care se află în proprietatea UCDMR. Costul total al investiţiei este de 200 de milioane de forinţi, a spus Potápi. 75 de copii vor putea învăţa aici în trei grupe, în condiţii bune.
În discursul susţinut, preşedintele UCDMR, Botond Burus-Siklódi, a subliniat că programul de dezvoltare a grădiniţelor este, poate, cea mai mare investiţie realizată în ultimii o sută de ani în zonele de dincolo de graniţele Ungariei, la care uniunea a participat şi cu un program de formare profesională. Preşedintele UCDMR a subliniat şi faptul că Primăria Odorheiu Secuiesc a contribuit la investiţie cu mobilier şi echipamente.
Sursa: MTI