Arta ocupă orașul Târgu Mureș
Arta ocupă orașul Târgu Mureș

Arta ocupă orașul Târgu Mureș

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București marchează ziua de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, prin organizarea unui maraton de evenimente culturale care vor avea loc în diferite locații din Târgu Mureș și în campusul UMFST.

Evenimentul intitulat „Arta ocupă orașul” este primul proiect comun realizat în cadrul parteneriatului dintre cele două universități, grație implicării resursei umane artistice pe care o are UNATC, a facilităților și infrastructurii celor două universități și reprezintă un mod prin care dorim să dăm culoare orașului și să oferim comunității locale ocazia de a se delecta la spectacole de teatru, proiecții de filme studențești, expoziții, ateliere de teatru și de fotografie, precum și musicalul „Omul din La Mancha”, cu participarea Operei Române din București.

Rostul unei universități nu este doar de a instrui studenți, de a forma profesioniști sau de a modela caractere, ci de a-și asuma responsabilitatea socială prin implicarea în viața societății și inițierea sau susținerea de proiecte sociale, culturale și artistice cu impact asupra populației.

„Despre artă si educație rar facem o singură propoziție. Și dacă le alăturăm prospețimii copilăriei, atunci cu siguranță este un eveniment despre noi toți, pentru noi toți. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București este un actor social preocupat de comunitate, educație, de multidisciplinaritate. UNATC face din artă o știință a simțirii secolului XXI. De data aceasta, „Arta ocupă orașul” și, atunci când evenimentul se va încheia, ne dorim ca orașul să se ocupe de artă. Este îndemnul sub care vă așteptăm, pentru prima oară împreună, UMFST și UNATC, pentru o zi. Urmărește harta culturii în orașul tău!”, a transmis prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul UNATC București.

La eveniment este invitată să participe întreaga comunitate locală, iar accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

Din nou, E PLURIBUS, UNUM!

De Ziua Copilului – 1 Iunie, programul va cuprinde următoarele evenimente:

Spectacolul: „GROAPA CU NISIP” (text Michał Walczak)

Este povestea unei relații și, în același timp, povestea multor relații. Groapa cu nisip, spațiu ludic, spațiu al copilăriei, devine loc de întâlnire, de apropiere, de confruntare pentru El și Ea, Protasie și Milka, Băiețelul și Fetița, Bărbatul și Femeia. Spectacolul ne arată povestea unei relații de la prima întâlnire, până când Femeia pleacă. În tăcere. Un spectacol despre chinurile Bărbatului și Femeii de a se înțelege, de a comunica, de a renunța la Eu pentru Noi, de a se juca împreună în groapa cu nisip. Un spectacol despre copilul din noi, plin de candoare, care are încredere să se apropie de celălalt și despre adultul care se retrage panicat, brutal și uneori chiar crud. Un spectacol de râs și de plâns, un spectacol despre frică și despre curaj, despre asumare și frică de asumare, despre a fi singur și a fi împreună, dar mai ales despre Bărbați și Femei și diferențele dintre noi, luptele dintre noi, atracțiile dintre noi. Un spectacol despre conflictul care stă la baza vieții: estrogen și testosteron, yin și yang, feminin și masculin. Un spectacol care ne arată că omul nu a învățat cum să fie împreună, deși are nevoie de celălalt. Deci, un spectacol despre noi toți.

Durata spectacolului: 1h 15’

Limită de vârstă: +16 ani

Când: 1 iunie, ora 15:30

Unde: Teatrul 3G (fostul Teatru 74)

Spectacolul „ÎN REPUBLICA FERICIRII” (Text: Martin Crimp)

Captivă în illo tempore, o bunicuță singură retrăiește în fiecare seară cea mai prețioasă amintire care o leagă de nepoțeii ei: povestea tabloului vrăjit. Glasul ei tremurând dă naștere unei lumi de basm cu fete de împărat și băieți de lăudat, cărora ea li se alătură, luând pe rând chip și formă de împărăteasă, zână, albină și pește cu puteri magice. „Tabloul vrăjit” este un spectacol pentru copii și părinții lor, care îmbracă în mult umor, folii translucide și muzică live, un Bildungsroman cu peripeții și tâlc, care s-a petrecut aievea pe plaiurile

noastre mioritice.

Durata spectacolului: 1h 24’ (Cu pauză)

Limită de vârstă: +14 ani

Când: 1 iunie, ora 18:30

Unde: Teatrul Național, Sala Mare

Musicalul în concert „OMUL DIN LA MANCHA”, cu participarea Operei Române din București.

Omul din La Mancha, bazat pe romanul epic din secolul al XVII-lea al lui Cervantes (Don Quijote), este un musical remarcabil, emoționant și tulburător totodată, fiind unul dintre primele spectacole care au pus în valoare o operă literară de o asemenea anvergură. Producția originală scrisă de Dale Wasserman, pe muzica lui Mitch Leigh și versurile lui Joe Darion s-a jucat pe Broadway începând din 1965; a avut peste 2.300 de reprezentații și a câștigat cinci premii Tony, inclusiv premiul pentru Cel Mai Bun Musical. S-a reluat apoi, de-a lungul timpului, încă de patru ori pe Broadway, devenind una dintre cele mai longevive producții de acest gen.

Când: 1 iunie, ora 21:00

Unde: Palatul Culturii

ATELIER FOTOGRAFIE

Numele atelierului: CU SAU FĂRĂ REGULI – FOTOGRAFIA DE PORTRET

Descriere: Chipul uman în reprezentarea vizuală – fotografie, film, pictură, desen – descrie dincolo de înfățișare, o anumită emoție. De multe ori, chiar o trăsătură de personalitate. Care sunt elementele vizuale prin care putem contura o stare a unui portret? Există reguli pentru compoziție, lumină, culoare? Unde este limita lor și cum o putem depăși?

Când: 1 iunie, în intervalul 16:00-17:30

Unde: Campusul UMFST

ATELIER DE TEATRU

Numele atelierului: CREATIVITATE, SPONTANEITATE ȘI ADAPTABILITATE PRIN JOCURI TEATRALE

Descriere: Se vor lucra o serie de jocuri teatrale care vizează abilități utile în viața de zi cu zi si necesare oricărui domeniu de activitate. Atelierul este imaginat pentru adolescenți și adulți.

Când: 1 iunie, în intervalele 11:00-13:00 și 13:30-15:30

Unde: Campusul UMFST

ANIMATIE & INTERACTIVITATE, ITPMA (TEHNOLOGII INTERACTIVE)

Când: 1 iunie, în intervalul 12:00-18:00

Unde: Campusul UMFST

Numele instalației: BELIEVE IT OR NOT

Descriere: Dezvăluie cel mai întunecat secret al Sighișoarei jucând acest roman vizual interactiv. Este un joc de aventură pentru tine, ceea ce înseamnă că deciziile tale influențează rezultatul jocului. Deci, vei putea descoperi ce se ascunde între zidurile acestui oraș medieval?

Numele instalației: MUSICAL PING PONG

Descriere: Explorează spațiul și timpul jucându-te cu sunetul… și mingea de ping-pong. Fiecare mișcare pe care o faci creează efecte sonore diferite. Și chiar dacă este distractiv să joci singur, devine mult mai bine dacă sunt mai mulți jucători.

Numele instalației: ARTIFICIAL OCEAN

Descriere: Peisajele sonore oceanice se schimbă incredibil de rapid din cauza creșterii masive a zgomotului antropic. Fie că este vorba de gunoi de apă, de poluare a aerului sau de zgomot, suntem responsabili pentru toată degradarea care preia viața însăși. „Oceanul artificial” este o meditație despre locul nostru în Antropocen și efectele acestei toxice poziționări.

Numele instalației: INTERSECTIONS

Descriere: „Intersecții” este o instalație audio-video generativă și interactivă care pune la îndoială capacitatea pe care o avem de a ne controla reprezentarea într-un cadru digital, invitând participanții să interacționeze cu mâinile lor, în încercarea de a controla sunetul și imaginea lor reprezentată digital.

Numele instalației: IMAGINED CRITTERS

Descriere: Pentru a contesta categoriile dualiste în gândirea în jurul oamenilor și poziția noastră percepută în a controla lumea naturală, Imagined Critters ne încurajează să îmbrățișăm restul locuitorilor din această lume, fie ei reali sau imaginați. Amplasat într-un mediu aparent natural, o creatură asemănătoare unui avatar, o entitate non-umană, o transformare între utilizator și un animal, apare pe ecran atunci când o persoană este detectată în spațiul expozițional. Creatura începe să răspundă = să comunice, dacă există interacțiune umană. Mișcarea și gesturile utilizatorului vor afecta aspectul creaturii și vor influența răspunsurile acesteia.

Numele instalației: NARCISSUS IN THE DIGITAL ERA

Descriere: O reinterpretare a clasicului mit tragic care transpune oglindirea chipului uman într-o lume digitală. Atunci când persoana se apropie de tabloul care ilustrează o operă digitală generativă, își va descoperi chipul în reflexia “apei”.

Numele instalației: PARTICLE COMPOSER

Descriere: Instalația compune muzica algoritmică generativă folosind concentrația de particule de praf din aer cu ajutorul unui senzor de particule. Dispune de 3 compoziții care reprezintă stagiile de calitate ale aerului.

Numele instalației: TWINSIN

Descriere: Sau un Theremin reinterpretat. Este activat doar atunci când sunt doi “dirijori”. Participanții interacționează cu instalația pe care o activează prin acoperirea cercurilor laterale generând astfel schimbarea luminii și un efect sonor. Ulterior, una dintre parți controlează volumul în timp ce cealaltă controlează frecvența undei sinusoidale.

Numele instalației: THE APARTMENT

Descriere: Locuiești în apartamentul tău și trebuie să intri în dormitor pentru a o trezi pe Molly. Din păcate, amnezia retrogradă îți schimbă memoria între diferite zile ale săptămânii și devine din ce în ce mai greu să-ți găsești drumul prin apartament. Ca instrument de ajutor, aveți o hartă fizică interactivă care vă poate arăta calea corectă în multiplele instanțe ale apartamentelor, dar numai până la un anumit punct. De acolo încolo, este treaba jucătorului să găsească drumul potrivit spre dormitor.

Numele instalației: YES, I CAN

Descriere: Povestea unui ursuleț de pluș care încearcă mereu să facă lucrurile pe cont propriu și nu renunță niciodată, dar uneori este bine să ceară ajutor celor din jur. Poți face multe lucruri pe cont propriu, dar când dai peste ceva mai dificil, trebuie să ceri ajutor! O carte interactivă cu elemente de proiecție.

Numele instalației: HOT WIRE

Descriere: Jocul cu fire fierbinți poate fi jucat de două persoane. Provocarea este să conectați cele două mânere împreună (unul pentru fiecare jucător) și să le conduceți de-a lungul țevii până la capăt, fără a o atinge.

PROIECȚII DE FILME STUDENȚEȘTI

Când: 1 iunie, în intervalul 14:00-16:00

Unde: Campusul UMFST

Numele filmului: PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE

Descriere: Lili, o taximetristă de 36 de ani, încearcă să își salveze căsnicia sa cu Dani, un pescar amator.

Durata: 21 minute

Numele filmului: CUM SE ÎNTINDE UN NOR SPRE ALTUL

Descriere: Maia și David locuiesc de puțin timp într-un apartament închiriat, în care au depus mult efort pentru a-l mobila și utila conform dorințelor lor, dar, odată ce amenajarea lui este completă, relația lor se disipă. Ca urmare, David are o perioadă limitată de timp în care să-și caute chirie și să se mute. Din acest moment, cei doi trebuie să se confrunte cu conviețuirea în spațiul care odată reprezenta idealul lor și totodată să-și calculeze și să-și împartă investițiile făcute într-un mod cât mai onest.

Durata: 13 minute

Numele filmului: FOTBAL

Descriere: O adolescentă întâlnește doi băieți care bat mingea în curtea unei școli din cartierul său. Unul dintre băieți o ademenește în joc, pretinzând că-i oferă o lecție de fotbal.

Durata: 8 minute

Numele filmului: ÎMPREUNĂ

Descriere: O mamă se întoarce în orașul ei natal pentru a-și lua fiul într-o vacanță

Durata: 23 minute

Numele filmului: CUM ÎNALȚI UN ZMEU?

Descriere: Aurel încearcă să se dovedească în fața tatălui. Într-o zi, în timp ce adună surcele din pădure, maturitatea lui este pusă la încercare.

Durata: 21 minute

Numele filmului: VENIM PE RÂND ȘI MERGEM PE SĂRITE

Descriere: Într-o lume în care tradițiile dispar, iar biserica interpretează bocetul ca fiind un obicei păgân, ultima generație de bocitoare din satul Romuli oferă o altă perspectivă asupra morții.

Durata: 20 minute

TEATRU DE ANIMAȚIE

Numele spectacolului: „MARIONETE-N DAR DE ZIUA VOASTRĂ “

Sinopsis: Un spectacol de marionete care include trei momente de dans românesc și momente de balet, tango și dansuri orientale.

Durata spectacolului: 40 de minute

Limita de vârstă: +2 ani

Când: 1 iunie, 12:00, 14:00 și 16:00

Unde: Mall Târgu Mureș

EVENIMENTE DESFĂȘURATE ÎN CADRUL DEPARTAMENTULUI DE CONSILIERE, ORIENTARE PROFESIONALĂ ȘI INFORMARE STUDENȚI UMFST

Laboratorul „POVEȘTILOR” (Fairytale Lab) este destinat copiilor cu vârsta peste 7 ani și va presupune utilizarea tehnologiei prin Realitate Virtuală (VR) pentru expunerea la programe cu tematică educațională, având drept obiectiv îmbunătățirea gestionării emoțiilor.

Laboratorul „SĂ NE ÎNȚELEGEM CREIERUL” (Understanding our Brain) se adresează adolescenților și va implica discutarea modului în care funcționează creierul nostru, pe baza interpretării unui test simplu pentru identificarea principalelor trăsături personale.

Laboratorul „PERSONALITĂȚII” (Personality Lab) este destinate adulților interesați de autocunoaștere, constând în realizarea unui profil individual de personalitate, pe baza căruia psihologii vor ghida participanții în stabilirea unor obiective eficiente de dezvoltare personală prin adaptarea acestora la trăsăturile identificate.

Laboratorul „JOC DE ROL” (Act in Practice) vizează activităţi psihoterapeutice bazate pe jocuri de rol, recomandate copiilor și adolescenților cu scopul dezvoltării abilităților socio-emoționale.

Când: 1 iunie, 10:00-15:00

Unde: Campus UMFST, sediul DCOPIS