Într-o zi de 11 august acum 59 de ani, în 1964, se semna actul oficial de naştere al echipei de fotbal AS Armata (ASA) Târgu-Mureş, prin fuziunea dintre echipa fondată cu doi ani mai devreme şi Mureşul Târgu-Mureş.
Cea mai mare parte a istoriei sale,mai precis până în 1989, ASA a fost una dintre multele echipe departamentale, în ton cu moda vremii. Fiind echipă a Ministerului Apărării Naţionale, ASA a fost condamnată din start la statutul de satelit al echipei favorite a familiei Ceauşescu, Steaua Bucureşti.
Chiar şi aşa, însă, ASA a câştigat repede inimile microbiştilor mureşeni, devenind echipa-fanion a judeţului Mureş şi a rămas aşa şi după Revoluţie, până la desfiinţarea sa, în anul 2005. În ciuda statutului de satelit al Stelei, ASA a fost sezoanebune printre protagoniştii primei divizii a fotbalului românesc, reuşind chiar o clasare pe locul 2 în ediţia 1974-1975, la doar trei puncte în spatele campioanei de atunci, o altă echipă departamentală, Dinamo Bucureşti, echipa Ministerului de Interne, dar înaintea Stelei, care a terminat atunci a 5-a.
Un an mai târziu, ASA termina a 3-a, după Steaua şi Dinamo, ceea ce spune multe despre nivelul fotbalului mureşean din acele vremuri. Cele trei participări în Cupa UEFA, respectiv una în Cupa Balcanică (unde a ajuns până în finală, pierdută în faţa bulgarilor de la Lokomotiv Sofia) reprezintă apogeul fotbalului mureşean.
ASA a fost o poveste frumoasă, şi nu doar una despre fotbal, ci şi despre armonia interetnică. I-au purtat tricoul şi mari fotbalişti români (câteva nume, alese aleatoriu: Bozeşan, Ciorceri, Mureşan, Ispir, Pâslaru sau Unchiaş), dar şi mulţi de origine maghiară (Boloni, Kanyaro, Hajnal, Czako, Varodi, Solyom, Both şi mulţi alţii) care, împreună, au format o Echipă.
Din păcate, povestea ASA s-a încheiat. Niciuna dintre tentativele de a reînfiinţa clubul (sau de a-l clona, cum a încercat actualul consilier local Claudiu Maior), nu au avut succes. Pur şi simplu, epoca echipelor de fotbal ale Armatei, Miliţiei etc, s-a încheiat. Însă asta nu înseamnă că ASA nu ar putea renaşte într-o bună zi, printr-o iniţiativă privată. Până atunci, ne consolăm cu amintirea că acum câteva decenii la Târgu-Mureş aveam fotbal de cel mai înalt nivel naţional.
Sorin Simion
sursa foto: Retro Tiki Taka