Prima ediţie a competiţiei sportive cu obstacole ‘Asaltul Dacilor’, care s-a desfăşurat duminică la Cluj-Napoca, a oferit concurenţilor o zi plină de adrenalină.
‘Asaltul Dacilor‘ este un concurs de tipul celebrului deja în toată lumea ‘Spartan Race’, în care concurenţii trebuie să parcurgă un traseu cu diferite grade de dificultate şi pe teren accidentat, în care au de trecut peste diferite obstacole precum un pod ‘indian’ – cu grad mare de balansare, cauciucuri, groapă cu nămol sau cu apă, secţiune de drum cu pârâu, peste care alergătorii trebuie să treacă, sau diferite feluri de bârne.
Concursul este accesibil oricărui tip de public, existând în concurs şi o probă mai scurtă, de maxim un kilometru, pe lângă cea de trei kilometri şi are ca scop oferirea unei alternative distractive dar şi provocatoare. Proba scurtă a primit denumirea de Decebal, iar cea mai dificilă numele legendarului conducător Burebista.
‘Ideea ne-a venit de la ‘Spartan Race’ din SUA. Am discutat cu ei, nu au vrut să vină în România şi atunci am zis că facem noi. Ei au competiţii inclusiv în Europa, peste tot, chiar şi în Ungaria, dar la noi nu au vrut să vină pentru că au spus că sunt prea puţini doritori. Noi vrem să le arătăm acum că nu este aşa şi am organizat acest concurs cu obstacole. Am ales numele dacilor pentru că vrem să promovăm ceva românesc. Eu sunt foarte mândru, chiar dacă sunt maghiar, că m-am născut în România şi nu aş pleca de aici, aici sunt rădăcinile mele şi vreau să promovăm această ţară’, a declarat, pentru AGERPRES, Kertesz Levente, coorganizator al evenimentului.
Acesta a precizat că la ediţiile viitoare competiţia va fi organizată şi în locuri precum Alba-Iulia sau Sarmisegetuza, considerate locuri pline de istorie, care ar fi un peisaj mai mult decât potrivit pentru promovarea imaginii dacilor. De asemenea, organizatorii şi-au propus ca până la viitoarea ediţie să găsească inclusiv probe care să reflecte anumite activităţi de antrenament specifice dacilor, dar şi să aducă în competiţie istorici care să prezinte publicului lucruri inedite din istoria veche a românilor.
Deocamdată, singurul personaj care amintea de vechii daci şi care a animat spaţiul de competiţie a fost cunoscutul clujean Mugur Pop, care datorită activităţilor şi pasiunii sale pentru vechii locuitori ai Transilvaniei şi-a căpătat porecla de Gerula. Călare şi îmbrăcat cu o cămaşă albă, cu arcul pe spate şi o desagă la brâu, Mugur Pop a făcut deliciul concurenţilor şi mai cu seamă a celor mai mici dintre spectatori.
‘Vorbim de o nişă de participanţi deocamdată, dar încercăm să venim cu lucruri noi ca să fie cât mai atractiv. Cred că de la prima ediţie am creat interes. Ne-am fi aşteptat la un număr mult mai mare, dar sperăm ca participanţii la această ediţie si transmit entuziasmul lor şi să creăm un eveniment care să devină o tradiţie. Categoric vom încerca să identificăm activităţi specifice dacilor pe care să le inserăm în peisajul competiţiei, avem un an de zile la dispoziţie să implementăm noutăţi, dar sperăm că am dat startul unei noi provocări’, a declarat şi Horaţiu Morar, de asemenea co-organizator.
‘Asaltul Dacilor’ a atras la prima sa ediţie peste 80 de concurenţi. Evenimentul este organizat de două cluburi – Runners Club şi Clubul Sportiv, care derulează şi multe alte acţiuni sportive în Cluj.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.