Péter Takács, în prezentarea sa intitulată „Schimbări în viaţa personalului medical”, a făcut referire la decretul guvernamental publicat luna trecută, care reglementează acest domeniu şi va facilitează integrarea în sistemul de îngrijire a asistenţilor medicali cu înaltă calificare, cu studii universitare, ale căror cunoştinţe sunt mult superioare muncii pe care au prestat-o până în prezent.
Secretarul de stat a adăugat: toată lumea va fi clasificată pe grupe profesionale, în funcţie de activităţile pe care le pot desfăşura în mod independent, pe baza numărului autorizaţiei de funcţionare de care dispun. De exemplu, nu mai este necesară ştampila medicului pentru prescrierea unui medicament folosit în mod regulat, reţeta poate fi prelungită şi de un asistent cu studii superioare – a subliniat el.
Până în prezent, 645 de persoane au beneficiat de formare de nivel superior la universităţile ungare, dintre ei 552 lucrează în prezent ca asistenţi medicali cu competenţe extinse (APN) în diferite domenii. Sistemul este rentabil, creşte satisfacţia pacienţilor şi reduce timpul de aşteptare în instituţii – a enumerat avantajele Péter Takács.
În cazul modelului scandinav, un pacient se întâlneşte în medie de 3-4 ori pe an cu un medic, în timp ce în Ungaria acest lucru se întâmplă în medie de 12 ori. Cauza acestui fenomen este faptul că în Scandinavia funcţionează un sistem foarte extins, iar personalul specializat beneficiază de numeroase posibilităţi de diagnosticare şi tratament care, în zona Europei Centrale şi de Est, nu le sunt încă disponibile – a explicat Péter Takács. „Vom face un pas important în această direcţie” – a adăugat el.
În prezentarea sa, secretarul de stat a menţionat că aprecierea financiară a specialiştilor reprezintă un pas important. „O societate trebuie să-şi poată exprima aprecierea faţă de specialişti şi pe plan financiar, iar măsurile salariale luate de guvern în ultimii ani servesc tocmai acest scop.”
Potrivit lui Péter Takács, un alt pas important este acela de a face profesia atractivă, de a crea un fel de provocare profesională pentru tineri. Printre altele acesta este obiectivul decretului guvernamental emis în aprilie, care stipulează care sunt activităţile pe care specialiştii le pot desfăşura în mod independent, în nume propriu, în domeniul sănătăţii.
Sursa: MTI