{gallery}articole/id9159{/gallery} |
Inițiat în luna august 2022, proiectul „Orașul ajută prin acces la servicii de sănătate gratuite pentru persoane vulnerabile din punct de vedere social” aparținând Asociației Divers, face parte din seria proiectelor de asistență socială care au beneficiat de finanțare nerambursabilă de la bugetul local al Municipiului Târgu Mureș prin Direcția de Asistență Socială – „Coeziune socială în comunitate”, în baza Legii nr. 350/2005.
Scopul proiectului a fost reprezentat de creșterea gradului de sănătate a unui număr de 50 de persoane vulnerabile din punct de vedere social, care trăiesc în așezări informale și în locuințe sociale sau supraaglomerate de pe raza Municipiului Târgu Mureș.
Astfel, în zona Băneasa, s-a efectuat control oftalmologic unui număr de 47 de persoane (33 de copii și 14 adulți), asigurându-se totodată, ochelari de vedere pentru 11 persoane (7 adulți și 4 copii). De asemenea, tot în zona mai sus amintită, s-au asigurat peste 50 de rețete de medicamente, facilitându-se accesul, pentru 12 cazuri, la diferite servicii medicale. De reamintit este faptul că, au fost asigurate 8 prelate pentru izolarea barăcilor, 2 aparate aerosol, 2 tensiometre, masă caldă pentru 65 de persoane, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte și scutece provenite din donații.
Tot ca parte integrantă a proiectului, 11 familii din zona Turbinelor, primesc săptămânal, 100 litri de apă potabilă.
Asociația Divers derulează programul „Orașul ajută” din aprilie 2020, oferind masă caldă, ajutoare materiale care includ medicamente, respectiv consiliere în programe sociale, educaționale, de muncă și de sănătate, locuitorilor așezărilor informale din Târgu Mureș, dar și celor din zonele marginalizate ale orașului, în special Băneasa, zona Turbinelor, Valea Rece, Beșa.
Pe lângă proiectul anterior amintit, Asociația Divers a primit finanțare prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș și pentru proiectul „SAVE 2022 – Șanse de viitor egale pentru locuitorii așezărilor informale din Târgu Mureș”.
Aici vorbim despre schimburi de experiență în localitățile Reșița și Sfântu Gheorghe între reprezentanți ai instituțiilor publice în scopul îmbunătățirii situației locuitorilor așezărilor informale din municipiului. Reșița implementează cu succes 2 proiecte cu finanțare nerambursabilă prin investiții în infrastructura de locuire – construire/reabilitare/modernizare locuințe sociale, respectiv relocare de persoane din zonele marginalizate în noile locuințe, focalizându-se totodată pe serviciile sociale integrate oferite familiilor. Tot aici, printr-un parteneriat cu 13 firme locale au oferit locuri de muncă persoanelor aflate în risc de excluziune socială. Pe de altă parte, la Sfântu Gheorghe, prin finanțare nerambursabilă, se derulează un proiect care presupune construcția a 25 de locuințe sociale alături de dezvoltarea infrastructurii aferente zonei marginalizate, focalizându-se, ca și în cazul Reșiței, pe serviciile sociale integrate, în acest caz printr-un centru multifuncțional.
În anul 2021, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș s-au finanțat organizațiile neguvernamentale care își propun să sprijine inițiative și acțiuni în domeniul asistenței sociale „Coeziune socială în comunitate” cu un buget alocat de 800.000 lei, iar în anul 2022, cu un buget alocat de 1.300.000 lei.
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș