Vor rămâne pentru totdeauna, în panoplia faptelor de arme pentru eliberarea Transilvaniei, luptele date la Oarba de Mureș, trei săptămâni de grele bătăii în toamna anului 1944, considerate cele mai tragice purtate de Armata a 4- a română pe teritoriul românesc, în cel de- Al Doilea Război Mondial. Condițiile grele de luptă, avantajul tactic- geografic și cel al dotării superioare al trupelor inamice germane, momentul în care aliatul sovietic a dispus intrarea ostașilor români în luptă, moment în care replierea inamicilor supradotați tehnic era posibilă cu rapiditate, toate acestea au concurat la desfășurarea unui episod dramatic de război, cu un număr devastator de victime.
Despre luptele toamnei anului 1944 s- au așternut multe, multe pagini, de asemenea au fost cuprinse între coperțile a numeroase volume mărturii ale veteranilor supraviețuitori, ale urmașilor victimelor și mărturii ale civililor. Civili cărora le- a fost dat să asiste, în împrejurimile Oarbei de Mureș, a Dealului Sângeorzului, la terifiante scene, în nori de fum și râuri de sânge, și au sărit să ajute la îngrijirea nenumăraților răniți, la ridicarea din țărână a mii și mii de trupuri ale ostașilor căzuți, eroii de azi, ale căror vieți curmate întârzie încă să fie prețuite cum se cuvine, jertfa lor la vârste timpurii fiind urmată de longevive dar nesoluționate eforturi, de a include Oarba de Mureș într- un istoric Pantheon al României și într- un circuit turistic- istoric.
Despre acest din urmă lucru vorbim mai puțin, pentru că avem să ne mândrim doar cu truda artiștilor plastici, care au reușit să ridice un ansamblu sculptural intr- o viziune comemorativă, omagială. Starea monumentului închinat eroilor, treptele spre el în alunecare odată cu terenul colinar, platforma de mult timp deteriorată pe care are loc parada militară, sunt de mulți ani mărturii ale amânării și delăsării. Au trecut la cele veșnice, în timp, veterani de război, istorici, oameni din administrație și alți mulți susținători ai proiectelor de reabilitare a sitului istoric și de ridicare a unui nou obelisc, impunător, existând documentații mutiple în acest sens, întocmite cu mulți ani în urmă, însă ce s- a putut ridica după anii de război, vechiul ansamblu, nu a putut fi restaurat, extins, modernizat în pas cu cerințele unui obiectiv istoric de vizitat, în cele opt decenii trecute.
Astfel stau lucrurile, în vreme ce, în orașele mureșene continuă să fie ridicate monumente fără legatură, uneori, cu istoria locului lor de amplasare, iar multe străzi primesc denumiri pentru care nu au luptat și nu au murit cei 11.000 de ostași la Oarba de Mureș. Oricât ar fi de valoroși din punct de vedere istoric sau cultural, nu poeți și nu străvechi nobili, beneficiari de monumente, dar și de piațete și străzi care le poartă numele, nu ei pot lăsa, peste ani, dovezi despre istoria ultimilor 80 de ani. Oarba de Mureș, spre exemplu, nu poate fi inclusă într- un periplu istoric și turistic pentru că nu poate obține autorizații în acest sens, lipsesc drumuri, construcții anexe, dependințe impuse legal pentru securitatea vizitatorilor, a elevilor însoțiți de dascăli. Iar în orașul reședință de județ nu există nimic construit, care să ateste vitejia locuitorilor români și maghiari în aceeași toamnă 1944, cei care zile și nopți și- au apărat Târgu- Mureșul, mobilizându- se și realizând ei ce nu puteau face soldații din linia frontului: civilii au impiedicat trupele inamice în retragere să arunce în aer uzina electrică, toți muncitorii rămânând pe poziții, civilii și- au apărat uzina de apă precum și clădirile importante ale orașului, fără efortul lor, orașul putea rămâne înecat în cenușă și în întuneric.
Am notat cele de mai sus, fiindcă au existat mereu cereri din alte județe pentru a fi vizitată organizat Oarba de Mureș. Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Mureș primește aceste cereri întrucât, aici, au luptat soldați înrolați de pretutindeni din țară, iar rude în viață, urmași, au dorit să viziteze locul și doresc să revină aducând cu ei și alți pasionați de istorie. De asemenea, colegii noștri de la filiale din țară vin să cunoască locul dramaticei scene de război, deschizând șirul vizitelor, în urmă cu ani, colegii din Constanța, marea divizie dobrogeană fiind antrenată în luptele grele din urmă cu 80 de ani, iar urmași ai eroilor căzuți se află între colegii noștri constănțeni. Ședințele anuale din Capitală, la asociația mamă, încep, când este prezentată activitatea județului Mureș, cu întrebări despre cum și când pot fi organizate itinerarii comemorative cu punct central, da, Oarba de Mureș, iar evenimentele toamnei anului 1944 sunt menționate în revistele Asociației.
Reamintim și faptul că, în primăvara acestui an, în memoria eroilor dobrogeni de la Oarba de Mureș, Primăra Iernut a organizat și primit vizita Batalionului 341 Infanterie Tropaisar- Constanța, în frunte cu însuși comandantul său, batalionul celebrând în acest mod, comemorativ, jubileul împlinit de la înființarea sa.
La festivitățile închinate celor 80 de ani parcurși de la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, pe plaiurile mureșene vor poposi din nou, onor adus eroilor, cu coroane de flori, colegii noștri din Constanța dar și din alte șapte județe: Argeș, Alba, Maramureș, Sibiu, Brașov, Bistrița- Năsăud și Bihor.
Cu mențiunea că, asociațiile Cultul Eroilor nu dețin pârghiile necesare pentru a autoriza și finanța lucrări de modernizare a monumentelor și siturilor istorice, însă monitorizarea lor și demersurile la autorități pentru buna păstrare și restaurarea lor sunt reluate anual și foarte des când se impune. În același timp, în țară, asociațiile au reușit deseori, prin amplasarea de busturi, de monumente sau plăci comemorative, să restituie generațiilor viitoare importante nume, de însemnați oameni de stat sau comandanți militari.
Miercuri, 25 septembrie, este ziua în care, la Oarba de Mureș, administrația locală și județeană și Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale organizează manifestările comemorative, în acest an, în prezența regimentului de gardă care va sosi din București. Ceremonialele solemne vor marca anul jubiliar cu participarea unei asistențe care se anunță numeroasă.
Imaginile atașate sunt din arhiva MApN și surprind ceremonialul religios și militar, instantanee de la Oarba de Mureș în anul jubileului 70, anul 2014, în prezența regretatului Ministru al Apărării și prefect de Mureș, Mircea Dușa, și în prezența regretaților vererani de razboi
Lia Vințeler
Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Foliala Mureș