Parada Cetăţii, la care vor participa toate ordinele cavalereşti, domniţe, trubaduri şi trupele de muzică medievală vor deschide, vineri după amiază, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală. Parada Cetăţii începe la ora 16,00 şi, timp de trei zile, iubitorii de artă medievală vor avea posibilitatea să asiste la turnire organizate de ordinele cavalereşti sosite la Sighişoara din Bulgaria, Ungaria şi România – Ordinul Cavalerilor Chigot din Bulgaria, Ordinul Cavalerilor Crux Alba din Ungaria, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureş şi Ordinul Cavalerilor ArtGotica din Sibiu – şi la spectacole de animaţie medievală, dar şi la concerte susţinute de trupe de muzică medievală.
După Parada Cetăţii şi deschiderea oficială, programul va continua cu un spectacol oferit de Toboşarul Cetăţii Sighişoara şi Garda Cetăţii, apoi de Ordinul Cavalerilor ArtGotica – Sibiu (Spectacol cu Steaguri), Trupa Cameleon din Sighişoara, iar de la ora 18,00 vor intra în scenă participanţii la Festivalul Interetnic ProEtnica – Uniunea Democrată Maghiară din România cu Ansamblul de dans Kikerics, Uniunea Bulgară din Banat cu Ansamblul Bălgărce şi Uniunea Ucrainenilor din România cu Ansamblul Zorea Bucureşti. De la ora 20,00 va concerta No’Mads, apoi Nomen est Omen, Truverii şi Lupus Dacus din Arad.
Această ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală se va desfăşura până duminică, iar în cadrul manifestărilor se va derula şi Festivalul ProEtnica, astfel încât muzica şi animaţia medievală va fi completată cu obiceiurile şi tradiţiile celor opt etnii care şi-au anunţat participarea. Una dintre piesele de greutate ale evenimentului va fi spectacolul de muzică medievală ‘King Wolf’, un spectacol muzical special realizat de Filarmonica din Timişoara, formaţia Lupus Dacus şi Ordinul Cavalerilor Lup, care se doreşte a fi o Carmina Burana românească. Cu această ocazie, în cetatea medievală va fi amenajată o piaţă de înnobilare, unde vor fi decernate titluri pentru cei mai de seamă cavaleri sau meşteşugari. În cadrul festivalului, preşedintele subcomisiei Premiului Europei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Sir Alan Meale şi primarul oraşului german Hunfeld, dr. Eberhard Fennel, vor înmâna Primăriei Sighişoara, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii, Premiul Europei 2012.
Din cauza referendumului pentru demiterea preşedintelui României, durata iniţială a Festivalului Sighişoara Medievală s-a redus de la 10 zile, la trei zile, iar programul a suferit mari modificări, în sensul renunţării la o serie de spectacole valoroase, care erau programate exact în perioada la care s-a renunţat. Din programul iniţial vor lipsi spectacolul ‘Ioana d’Arc’, pregătit de actori ai Teatrului Naţional din Târgu Mureş, studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş şi 4 ordine cavalereşti, care era producţia proprie a festivalului şi avea în jur de 70 de actori în distribuţie, precum şi la făurirea spadei Transylvanian Excalibur, înaltă de 2 metri şi jumătate, care urma să fie înfiptă într-o piatră şi să fie oferită ca ofrandă acestei ediţii aniversare a Festivalului Sighişoara Medievală. Primăria Sighişoara a anunţat că, faţă de ultimele ediţii, intrarea în Cetatea Medievală va fi gratuită.
Programul complet al festivalului, poate fi consultat aici.
AGERPRES