În data de 13.11.2023, s-a deschis programul de educație pentru sănătate, intitulat ”Atelierele de Sănătate”.
Acesta face parte din activitățile de informare, conștientizare și educație pentru sănătate în cadrul proiectului AP1.32 ”Sănătatea ta contează! – Servicii de prevenție, asistență medicală și educație pentru sănătate pentru grupurile vulnerabile” finanțat în cadrul Apelului deschis de propuneri proiecte nr. 1 ”Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv romi”, apel finanțat în cadrul Programului ”Provocări în sănătatea publică la nivel european” – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, proiect coordonat de Ministerul Sănătății și derulat de Municipiul Sighișoara, iar responsabil de activitate este Partener 1, Direcția de Asistență Socială Sighișoara.
Obiectivele de referință ale programului vizează dezvoltarea abilităților persoanelor din grupurile vulnerabile să recunoască comportamentele sănătoase și comportamentele de risc asociate celor mai răspândite patologii, să identifice și să recunoască agenții nocivi pentru organism și impactul acestora asupra organismului (de ex. consumul de tutun și alcool), să aplice corect în viața de zi cu zi a normelor igienico-sanitare, să dețină informații de bază cu privire la sănătatea reproductivă, contracepție și bolile cu transmitere sexuală ș.a.m.d.
În cadrul programului de educație pentru sănătate ”Atelierele de Sănătate” s-a organizat și s-a derulat primului altelier, din cele cincisprezece ateliere, în data de 13.11.2023, începând cu ora 14.00, la sediul Fundației ”Veritas”.
Dl. Dr. Boșoteanu Răzvan – medic primar medicină de familie și dna. Dr. Vunvulea Gabriela-Cornelia – medic primar pediatru, le-au prezentat participanților informații cu bază științifică/medicină bazată pe dovezi, fiind prezentate într-un limbaj accesibil participanților.
Un accent deosebit s-a pus pe importanța perevenirii bolilor, importanța vaccinării atât a adulților, cât și a copiilor și s-au încurajat vizitele medicale la medicii de familie pentru investigați minimale. De asemenea, s-a pus în evidență importanța echilibrului între alimentație și sport, cât și adoptarea unui stil de viață sănătos.
Atelierele fiind destinate să creeze un mediu deschis și sigur de comunicare, informare și educație pentru sănătate, discuțiile au fost interactive iar specialiștii au răspuns întrebărilor participanților.
Primar,
Ioan-Iulian Sîrbu
Manager de proiect
Radu Pavel-Puiu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.