Atenție, fermieri! Incendierea vegetației poate duce la pierderea subvenției pe teren

Atenție, fermieri! Incendierea vegetației poate duce la pierderea subvenției pe teren

Fermierii trebuie să știe că incendierea vegetației uscate, ca măsură de curățare a terenurilor, poate duce la pierderea subvenției din partea APIA, iar responsabilul pentru situații de urgență de la primărie trebuie să-i avertizeze asupra acestei posibilități.

Șeful Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, colonelul Mihai Pălăcean, a declarat că fermierii trebuie să știe că arderea vegetației uscate, ca măsură de curățare a terenurilor, este permisă, dar strict cu respectarea prevederilor legale, adică solicitarea unui permis de lucru cu focul, pentru care trebuie să se prezinte la primărie.

“Până acum vremea nu a fost favorabilă, vegetația era încă umedă. Probabil în această perioadă, fiind și noiembrie, vegetația uscându-se suficient de mult și ei fiind nerăbdători să curețe terenul, apelează la asemenea metode. Le transmit persoanelor care vor să facă această activitate să înțeleagă că nu este interzisă, este permisă, dar strict cu respectarea prevederilor legale”, a declarat Pălăcean.

Potrivit responsabilului ISU Mureș, permisul de lucru cu focul este un document care se eliberează gratuit, iar funcționarul de la primărie, adică responsabilul pentru situațiile de urgență, completează un formular pretipărit cu datele de identificare ale persoanei, locul în care se desfășoară activitatea, data la care se desfășoară – pentru că documentul este valabil 24 de ore – și mijloacele de intervenție, adică cu ce va interveni, în cazul în care se întâmplă ceva și flacăra scapă de sub control.

Potrivit colonelului Pălăcean, în momentul în care i se înmânează acest document, fermierului i se aduce la cunoștință că are de respectat regulile de bază și, foarte important, i se solicită ca acest document să fie restituit la finalizarea activității, în ziua respectivă. Dacă lucrarea se desfășoară pe parcursul mai multor zile, trebuie să fie emise mai multe permise de lucru cu foc.

El a arătat că funcționarii trebuie să-i avertizeze pe fermieri că există posibilitatea să piardă subvenția din partea APIA, în unele cazuri.

“Datorită faptului că prin legislația de mediu și legislația lor specifică este interzisă (incendierea), în momentul în care se constată că terenul respectiv subvenționat de APIA a fost incendiat cu bună știință de către proprietar sau de către reprezentanți ai proprietarului, riscă pierderea subvenției. Dar, încă o dată insist, pentru cei care nu sunt subvenționați de APIA și doresc să facă o asemenea lucrare, o pot face, dar strict în condițiile legii”, a precizat Pălăcean.