În localitatea mureșeană Gornești, DN 15 este împânzit, în această perioadă, la mijlocul toamnei, cu ofertele cultivatorilor locali de tărtăcuțe.
Tărtăcuțele — dovlecei decorativi de diferite dimensiuni, forme și culori, sunt expuse pe marginea drumului, iar cei care doresc să își decoreze casele în culorile toamnei o pot face după o oprire la una dintre porțile caselor situate de-a lungul șoselei, la ieșirea înspre Reghin.
Fiecare dintre cei care oferă tărtăcuțe mai propun clienților, pe tarabele din fața caselor, flori uscate și porumb ornamental, pentru a întregi decorul, dar și bunătăți ‘fără E-uri’, numai bune de pus în cămară pentru iarnă, începând cu ardei iute, la borcan sau proaspăt, gogoșari, murături, cartofi, bulion, fasole, zacuscă, hrean, mărar, cimbru, țelină și bostani comestibili.
O tărtăcuță se vinde cu prețuri începând de la 5 lei până la 20 lei bucata, în funcție de mărime și de culoare, dar orice produs de pe tarabă poate fi achiziționat în urma negocierii cu producătorul, neexistând un preț fix.
Producătorii susțin că tărtăcuțele se seamănă în aprilie-mai, în funcție de vreme, și se recoltează în luna octombrie, înainte de prima brumă. Acești dovlecei ornamentali suportau, la început, destul de greu căldura, însă, încetul cu încetul, s-au acomodat și pot să se dezvolte și la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. În plus, nu necesită foarte multă apă, având rădăcini adânci. Recoltarea se face la maturitate, toamna, când codița s-a uscat, iar tărtăcuța prezintă o culoare lucioasă, semn că este lemnificată. Ele se păstrează în încăperi uscate, puțin întunecoase și se mișcă din când în când, pentru a fi verificată integritatea lor.
Cultivatorii susțin că o tărtăcuță este uscată atunci când semințele zornăie în interior, dar uscarea totală durează câteva luni. Astfel, cei care le cumpără vor trebui să le țină în locuri uscate.
Tărtăcuțele din Gornești servesc foarte bine de ornament în orice loc, însă gospodinele susțin că acestea arată cel mai bine în bucătărie.
AGERPRES