UDMR a decernat aceste premii pentru a 11-a oară în categoriile literatură, arte vizuale şi artele spectacolului, în cadrul Săptămânii Festive a Cărţii de la Cluj-Napoca.
În discursul său, Csilla Hegedüs, vicepreşedinte executiv al UDMR, a subliniat: reînnoirea continuă este un element esenţial şi o provocare constantă a existenţei omului transilvănean. “Trebuie să fim flexibili, pentru că trăim într-o ţară în care nimic nu este constant, în afară de incertitudinea permanentă” – a spus ea, adăugând: în astfel de vremuri, comunitatea are cu atât mai mare nevoie de aprecierea valorilor sale şi de creatori contemporani care o îmbogăţesc cu noi valori.
“Artistul contemporan sparge bariere emoţionale şi intelectuale, dărâmă tabuuri sociale şi ne face să avansăm. Ne reglează constant perspectiva, operele lor ne fac mai toleranţi şi mai primitori” – a declarat vicepreşedintele executiv al UDMR. Ea a adăugat: datorită acestor creatori se îmbogăţeşte comunitatea şi tezaurul ei spiritual şi intelectual.
“Îi felicităm şi le mulţumim pentru curajul de a crea, pentru mesajul încurajator, pentru plenitudinea şi profunzimea mesajului” – a spus în mesajul ei Réka Brendus, şefă de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politică Naţională al Cancelariei Prim-ministrului, referindu-se la laureaţi.
Elogiul lui Dóra Marcutiu-Rácz prin care a aprecat opera literară a lui András Visky a fost citit de actriţa Zsuzsa Tötszegi. “Nu cunosc niciun roman contemporan transilvănean din ultimii ani care să fi ajuns la un public atât de larg într-un timp atât de scurt” – a scris ea, referindu-se la romanul autobiografic al autorului, intitulat Kitelepítés (Deportarea), publicat anul trecut. Autoarea elogiului a subliniat că în Transilvania, Ungaria, Voivodina sau Slovacia, toată lumea a auzit de această operă a lui Visky şi, în ciuda faptului că referinţele sale solide sunt legate de istoria României, cartea a fost citită diferit în diferitele ţări, totuşi, în mod asemănător peste tot. “Cartea ne vorbeşte despre cele mai macabre evenimente din istoria Transilvaniei fără să ne lase singuri în întuneric” – a scris recenzenta.
Tekla Szabó, elogiindu-l pe sculptorul şi creatorul de modă Gyárfás Oláh, a spus: în ciuda faimei sale internaţionale, artistul trăieşte în satul său natal, Tuşnadu Nou, şi acordă o importanţă egală design-ului vestimentar, decoraţiunilor interioare şi sculpturii. “Trăsăturile comune ale acestor activităţi sunt execuţia precisă, tradiţionalismul reinterpretat şi minimalismul” – a spus ea, adăugând că artistul este la fel de sensibil la formă şi detaliile ca designer de modă şi ca sculptor.
Katalin Ágnes Bartha a elogiat-o pe actriţa Éva Imre, spunând: artista clujeană dispune de o multitudine “de culori şi de voci”. “Ea poate graţioasă în modul cel mai natural, uimitor de atrăgătoare, intimă în contemporaneitatea ei, inaccesibilă ca o fiinţă eterică şi teribil de solidă, de puternică!” – a apreciat autoarea elogiului. Ea a evidenţiat dintre numeroasele roluri ale actriţei prestaţia acesteia în rolul pianistului genial, dar retras, Barbarul B. din spectacolul Tinerii barbari, exemplu elocvent al capacităţii sale uimitoare de se transforma.
Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de o reprezentaţie din opera poetului Kányádi Sándor, la care şi-au dat concursul artistul clujean Zsolt Bogdán şi formaţia Kaláka din Ungaria.
Sursa: MTI