Au început lucrările de primăvară, în prim-plan străzile Mureşului şi Crângului

Au început lucrările de primăvară, în prim-plan străzile Mureşului şi Crângului

 

 

 

Obiectivul de investiţii „Modernizare strada Mureşului şi strada Crângului” din Luduş a fost cuprins în lista de investiţii a oraşului care a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în anul 2018.

Conform prevederilor legale, Primăria oraşului este obligată ca după realizarea fiecăreia dintre achiziţiile de lucrări sau de servicii să actualizeze valoarea investiţiei şi a devizului. Anca Năsăudean, şefa Serviciului „Investiţii, Achiziţii, Domeniu Public” ne-a declarat că în ziua de 26 martie 2018 a fost finalizată achiziţia ultimului serviciu necesar, dirigenţia de şantier şi, în consecinţă, a fost calculată valoarea totală a investiţiei. După încheierea tuturor contractelor de achiziţii necesare implementării proiectului a rezultat valoarea de 955.549 de lei (cu TVA), din care C+M (inclusiv TVA) 827.979 lei. În proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali este specificat că toate cheltuielile impuse de proiectul de modernizare a străzilor Mureşului şi Crângului se vor suporta din bugetul de stat prin PNDL şi din bugetul local. Iniţial, valoarea estimată a investiţiei a fost de 1.088.000 lei, dar a fost redusă după organizarea procedurilor de licitaţie publică. În aceeaşi şedinţă ordinară Consiliul local a aprobat şi cofinanţarea din bugetul local a obiectivului de investiţii cu valoarea de 76.553 lei, rezultate din devizul general.

 

Date tehnice

 

Din referatul întocmit de Anca Năsăudean am aflat lungimea celor două străzi cuprinse în proiect. Lucrările de modernizare se fac pe lungimea de 431 m a străzii Mureşului şi pe lungimea totală de 364 m a străzii Crângului. În conformitate cu recomandările din raportul de expertiză tehnică a fost adoptată varianta executării unei îmbrăcăminţi asfaltice în două straturi cu un profil transversal cu următoarele caracterstici: strat de uzură – 4 cm; strat de legătură – 6 cm; strat de bază din piatră spartă – 20 cm; strat de fundaţie din balast – 25 cm. Lăţimea carosabilului va fi între 3,50 m – 7,00 m, iar lăţimea trotuarului între 1,00 – 1,50 m. Durata de realizare a lucrării este de 4 luni.

 

….

 

În anul 2017, profesorul de fizică (!) Adrian Mihai Olaru a oferit luduşenilor, şi nu numai lor, o lucrare de înaltă ţinută ştiinţifică „Luduş, o istorie neterminată”. În 562 de pagini este tratat parcursul micii localităţi de ieri care s-a transformat în oraşul de astăzi. Ca primă atestare documentară, profesorul Olaru ne oferă patru documente emise între anii 1329 şi 1377. Deci, vârsta oraşului o putem fixa între 641 şi 689 de ani. Care o fi cifra reală? Greu de apreciat acum, poate în viitor. Ceea ce pare a fi de necontestat este faptul că prima locuire în zona oraşului ar fi fost în apropierea punctului de confluenţă al Pârâului de Câmpie cu Mureşul, adică pe actuala stradă a Mureşului sau în „Răstoacă”, nume care se mai foloseşte şi acum de vechii luduşeni.

 

 

Ioan A. Borgovan