”Lucrurile sunt foarte clare. Se dorește un control asupra Ministerului Public atât de puternic, încât justiția penală să nu mai poată face niciun pas fără controlul care se va institui. Intenția este de a ajunge până acolo încât ministrul îi va spune procurorului unde trebuie să exercite acțiunea penală sau nu”.
Augustin Lazar spune ca modificarile legii merg in profunzime: ”Uitați-vă ce se propune acolo, ca numirile de procurori cu funcții de conducere să fie propuse de către ministru, mergând până la funcția de procuror-șef de serviciu și de birou, ceea ce acum nu există. Este vădit exagerat”.
Referitor la scoaterea Inspectiei judiciare de sub autoritatea CSM si mutarea ei in ”exteriorul autoritatii judecatoresti”, procurorul general sustine ca prevederea este neconstitutionala. ”Nu am înțeles foarte bine, să fie independentă și de autoritatea judecătorească? Fiindcă un asemenea text de lege e neconstituțional, de pe scaun se observă. Inspecția Judiciară nu poate controla justiția din exterior, de la Executiv, de exemplu, e neconstituțional. Dacă va fi în exteriorul autorității judecătorești și ministrul spune când să meargă și când să verifice și pe ce teme este total nefiresc și neconstituțional.”.
Augustin Lazar considera ca activitatea DNA este foarte buna, lucru apreciat si de rapoartele MCV: ”Revocarea unui procuror din activitatea de conducere trebuie să fie făcută atunci când se întâmplă ceva foarte grav cu adevărat. Nu pentru că inculpații care au fost condamnați definitiv se plâng că nu le convine. Evident că nu le convine, cui îi convine să fie supus legii penale? Dar noi trebuie să vedem interesele generale ale societății”.
Citește interviul realizat de Andreea Pora în Revista 22.