Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a spus vineri la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad că tema autonomiei reprezintă „punctul nevralgic în ceea ce priveşte ţările urmaşe, succesoare” şi a susţinut că autonomia nu este o descoperire maghiară sau o cerere extremă, ci un drept uman. „Este important să spunem că Ungaria niciodată nu a cerut, niciodată nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care să nu existe precedent în UE. Aşadar, autonomia nu este o descoperire maghiară, nu este o solicitare maghiară extremă, aşa cum se spune în politica internă românească, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunităţii. Se spune că este regina drepturilor omului”, a spus Semjen Zsolt. El a susţinut că în ţările în care se înfăptuieşte autonomia „acest lucru este spre binele naţiunii minoritare şi majoritare laolaltă” şi a adăugat că maghiarii nu sunt cetăţeni de gradul doi şi trebuie să spună că autonomia li se cuvine, aşa cum li se cuvine şi altor cetăţeni ai UE şi că fiecare naţiune trebuie să-şi elaboreze propriile concepte, care vor fi susţinute de Ungaria. El a subliniat că există exemple de autonomii europene şi este important să se vorbească despre asta „pentru ca şi fraţii noştri români să se obişnuiască cu autonomia”, adăugând că românii plecaţi la muncă în străinătate pot afla mai multe despre acest concept din ţările în care trăiesc, făcând referire la autonomia catalană.
Un milion de noi cetăţeni maghiari
Vicepremierul Ungariei a amintit că în aceste zile al 600.000-lea maghiar care trăieşte în afara graniţelor a primit cetăţenia maghiară şi tendinţa este ca până la sfârşitul ciclului parlamentar să se ajungă la un milion de ‘cetăţeni maghiari noi, care vor fi depus jurământul’. Semjen Zsolt s-a referit şi de formele de sprijin pentru maghiarii din afara graniţelor, afirmând că s-au alocat 21 miliarde de forinţi în acest sens, care ‘este o sumă fără precedent’, ce va creşte în perioada următoare.
Românie federală
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , Toro T. Tibor, a susţinut că în Ardeal ţelul este crearea unui sistem de autonomii şi că formaţiunea pe care o reprezintă îşi imaginează „o Românie federală”. Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru că nu a făcut nimic pentru politica naţională maghiară în ultimii 10-15 ani de când se află la guvernare şi a adăugat că alegerile prezidenţiale din România sunt extrem de importante şi reprezintă o ocazie pentru maghiari să îşi facă cunoscute solicitările şi să spună care sunt aşteptările lor de la statul român. „Loialitatea se manifestă prin faptul că plătim dări, impozite, la modul mult mai serios decât românii şi avem aşteptări şi putem spune ce fel de Românie ne imaginăm noi. PPMT îşi imaginează o Românie federală, care acum este un subiect tabu”, a susţinut Toro T. Tibor.
Candidat propriu la prezidenţiale
Liderul PPMT a afirmat că aceste mesaje trebuie să ajungă şi la societatea românească, nu doar la maghiari sau la comunitatea internaţională, exprimându-şi pesimismul că liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidenţiale, se va putea achita de această sarcină.
„PPMT, dacă nu va primi garanţii că se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Încă nu am decis”, a conchis Toro T. Tibor.
Tema autonomiei este dezbătută pe larg în penultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, la lucrări fiind prezenţi reprezentanţi ai mai multor regiuni autonome din Europa.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.