Autostrada Montana (coridorul Iaşi – Târgu Mureş) şi autostrada Câmpia Turzii – Tîrgu Mureş, pe agenda Comisiei Europene

Autostrada Montana (coridorul Iaşi – Târgu Mureş) şi autostrada Câmpia Turzii – Tîrgu Mureş, pe agenda Comisiei Europene

Claudia Ţapardel pune pe agenda Comisiei Europene priorităţile României cu privire la sectorul transporturilor şi cel al dezvoltării regionale.

Europarlamentarul a avut întâlniri bilaterale cu doi dintre cei mai importanţi membri ai Comisiei Juncker, Comisarul European pentru Mobilitate şi Transport, Violeta Bulc şi Comisarul European pentru Politică Regională şi Urbană, Corina Creţu

Temele discuţiilor purtate între Comisarul Violeta Bulc şi europarlamentarul Claudia Ţapardel s-au axat pe pachetul de mobilitate, europarlamentarul oferind explicaţii concrete cu privire la modul în care anumite măsuri din pachet vor afecta în realitate companiile de transport din anumite state membre din Europa Centrală şi de Est, şi cu precădere România.

Un subiect important s-a referit la dezvoltarea infrastructurii în ţara noastră, şi în mod specific, la construcţia autostrăzilor, asupra căruia Comisarul a confirmat că există deschidere din partea executivului european cu privire la autostrada Montana (coridorul Iaşi – Târgu Mureş) şi că din exerciţiul financiar actual pot fi accesate fondurile necesare pentru efectuarea studiilor de fezabilitate. De asemenea, cererea de construcţie a autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu Mureş a fost deja înaintată şi este susţinută atât de autorităţile române, cât şi de Comisia Europeană.

De asemenea, europarlamentarul a adus în discuţie o altă problemă foarte importantă şi care trenează de mult timp legată de neefectuarea operaţiunilor de dragaj pe Dunăre pe sectorul navigabil dintre România şi Bulgaria, ce ţine de responsabilitatea autorităţilor bulgare. Lipsa de cooperare a acestora a avut ca rezultat pierderi semnificative pentru industria şi economia ţării noastre, atât în ceea ce priveşte sectorul de transport, cât şi cel de turism. În acest sens, doamna Creţu şi-a oferit sprijinul în rezolvarea acestei probleme foarte grave care persistă de mai mulţi ani, cu intenţia de a transmite situaţia la DG Regio. Argumentul autorităţilor bulgare, conform cărora nu sunt disponibile fonduri europene pentru a remedia situaţia nu este acceptabil, întrucât pentru efectuarea acestor operaţiuni există fonduri din Cross Border Cooperation.

La finalul discuţiilor, s-au punctat priorităţile şi planurile de activitate comune pe anul 2018, eurodeputatul Ţapardel lansând celor doi Comisari Europeni o serie de invitaţii la evenimentele pe care le va organiza în acest an, precum a doua ediţie a „Connecting Europe through Innovation” şi a treia ediţie a „Danube Transport Day”.