Dezastruoasa economie și plafonarea tinerilor în ceea ce privește afacerile au determinat statul român, IMM-urile și ONG-urile să facă ceva. Și au făcut. Momentan sunt foarte multe programe prin care tinerii serioși, cu puțină imaginație, voință și perseverență pot să-și deschidă o afacere cu bani de la stat. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Județul Mureș se află în top 10 al celor mai multe SRL-uri înființate la nivel național de către tineri care au accesat programul prin care primesc de la stat 10.000 de euro. Anul acesta 2.100 de tineri sunt poftiți să primească bani de la stat. Și asta nu e tot. Mai multe citiți mai jos…
10.000 de euro pentru mii de tineri
Începând din februarie 2011, tinerii mureşeni pot începe o afacere cu bani de la stat. Este vorba de maxim 10.000 de euro, cofinanţare pentru orice SRL înfiinţat de un tânăr întreprinzător care solicită ajutor. „Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2012 este de 21.000.000 de lei”, au arătat reprezentanții Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Astfel, în acest an 2.100 de tineri au posibilitatea să primescă bani de la stat pentru a-și porni propria afecere…Mureșenii nu au stat deoparte și au înființat numeroase firme (SRL-D, adică societate cu răspundere limitată-debutant) cu bani de la stat, de-a lungul întregului județ.
Realizări
Conform informațiilor primite de la Silvia Claudia Mihalcea, director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, dintr-un total de 6.214 SRL-D înființate în România din februarie 2011 până la sfârșitul lui octombrie 2012, în județul Mureș au fost înființate 225, din care toate sunt în funcțiune cu o singură excepție, o firmă fiind radiată.
Dintre acestea, cele mai multe, aproape 90, sunt înființate, cum era de așteptat, în Tîrgu-Mureș, restul în toate orașele din județ și în majoritatea comunelor. În plus, în curs de înființare mai sunt 7 SRL-D în județul Mureș. Astfel, în prezent, județul Mureș se află pe locul 8 în topul celor mai multe SRL-D înființate la nivel național. De exemplu, clujenii au înființat aproape de trei ori mai multe SRL-D decât târgumureșenii. Dar, brașovenii ne depășesc doar cu aproximativ 60 de firme.
În Mureș, lista domeniilor de activitate a acestor firme este foarte diversificată, de la comerț cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule, restaurante, activități ale bazelor sportive până la lucrări de tâmplărie și dulgherie sau activități de realizare a soft-ului la comandă.
La nivel național, cele mai multe SRL-D au ca activitate principală declarată întreținerea și repararea autovehiculelor, apoi lucrări de construcții și fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor de patiserie etc. „Majoritatea proiectelor sunt de tipul 10.000 – 10.000, adică tinerii întreprinzători vin cu o cofinanțare de 10.000 de euro din fonduri proprii, fie din economiile pe care le au, fie de la părinți”, a spus Dumitru Nancu, vicepreședinte al AIPPIMM.
Condiţii
Pentru a se înscrie în program pentru înființarea unui SRL-D, tinerii întreprinzători mureşeni trebuie să aibă maxim 35 de ani şi să nu fi fost administratori, asociaţi sau acţionari la vreo altă firmă. Mai multe detalii am obținut de la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii: „Pot beneficia de prevederile Programului: persoanele fizice, denumite în continuare întreprinzători debutanţi, care îndeplinesc cumulativ, la data depunerii Formularului de înscriere în program, următoarele criterii de eligibilitate: au capacitate juridică deplină de exerciţiu, au vârsta de până la 35 de ani, împliniţi cel mai târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii cu răspundere limitată în Registrul Comerţului; anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European; înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată; să nu mai fi beneficiat de finanţare în cadrul acestui Program”. Dacă îndeplinesc aceste condiţii pot să-şi depună actele la Registrul Comerţului pentru crearea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi să se gândească la recrutarea a minimum doi angajaţi. „După ce şi-au înfiinţat SRL-ul, tinerii întreprinzători trebuie să notifice în termen de cel mult zece zile Oficiul Teritorial pentru IMM-uri pentru luarea în evidenţă”, a declarat TörökCsaba , Şef Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţii Târgu-Mureş. De asemenea, tânărul întreprinzător are obligaţia să reinvestească anual minim 50% din profitul obţinut în urma afacerii şi să-şi păstreze angajaţii pe o perioadă nedeterminată de timp.
Planul de afaceri va fi evaluat şi verificat apoi de reprezentanţii Oficiului pentru IMM-uri, iar dacă însumează minimum 60 de puncte va obţine finanţarea.
Facilităţi
Pe lângă ajutorul nerambursabil de maximum 10.000 de euro, tinerii întreprinzători vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale pentru cel mult patru salariaţi, angajaţi pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, la înfiinţarea SRL-ului vor fi scutiţi de taxele de la Registrul Comerţului. Banii primiţi de la stat vor putea fi utilizaţi la achiziţia de teren pentru noul SRL-D, echipamente, utilaje, mijloace de transport, materii prime, dar chiar şi la plata salariilor angajaţilor la demararea noii afaceri.
Incubatorul de afaceri Mureş
O altă posibilitate pentru tineri de a-și spori șansele în afaceri este Incubatorul de afaceri din Parcul Industrial Mureş. Acesta a costat 2,5 milioane de lei şi a fost co-finanţat de către Consiliul Judeţean Mureş şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Incubatorul, lansat în cadrul Programului Naţional Multianual de Înfiinţare şi Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice şi de Afaceri în România, este găzduit într-o clădire de 750 de metri pătraţi şi are 21 de birouri, o sală de curs, oficii, magazii, grupuri sanitare şi alte spaţii. În cadrul incubatorului de afaceri primesc sprijin financiar şi consultanţă pentru dezvoltare diferite firme. Firmele sunt alese de către o comisie specială, primesc un birou în clădire, dar şi un sprijin financiar prin intermediul fondurilor nerambursabile periodice. Totodată, firmele selectate beneficiază şi de servicii de publicitate sau training specializat. Însă „momentan Incubatorul nu este funcțional”, a declarat Hunor Bodoni, director de marketing al Parcului Industrial, care nu a reușit, până la închiderea ediției, să ne trimită mai multe detalii despre activitatea curentă și viitoare a Incubatorului.
O altă șansă…
Pentru tinerii mureșeni de a-și dezvolta afacerea este Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START. Acesta este un program de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Conform AIPPIMM, „obiectivul programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi, mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor în scopul implicării acestora în structuri economice private”. Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2012 este de 10.000.000 de lei. Din acești bani, pentru organizarea de workshop-uri de pregătire antreprenorială pentru sprijinirea dezvoltării IMM au fost alocați 800.000 de lei mai exact 100.000 de pentru Oficiul județean Mureș aflat în subordinea Agenţiei. Iar pentru finanţarea implementării celor mai bune planuri de afaceri au fost alocați 9.200.000 de lei.
Vasile Dancea