O ședință ordinară a Consiliului Județean (CJ), care ne așteptam să se prelungească din cauza celor 22 de puncte de pe Ordinea de zi, plus trei în regim de urgență, s-a încheiat însă fără dezbateri aprinse la majoritatea punctelor. Au fost însă și excepții. Pe Ordinea de zi normală, primele puncte au consemnat o demisie și trei validări de noi mandate în CJ.
În primul rând, a fost consemnată demisia lui Cristian Radu Georgescu, fostul consilier județean părăsind Televiziunea Tîrgu-Mureș, unde ocupa funcția de director, pentru un loc în departamentul de Marketing al TVR Tîrgu-Mureș. Cum funcția de la TVR e incompatibilă cu cea de consilier județean, fostul senator de Mureș a renunțat deocamdată la politică în favoarea TVR. Imediat în continuarea ședinței au venit trei validări de mandate noi de consilieri județeni, unele amânate de luni de zile.
Noii consilieri
Așadar, în locul liberalului Cristian Chirteș, ales deputat la finalul anului trecut, a fost validat următorul pe lista USL, și anume Marius Baciu, tot de la PNL. În locul lăsat liber de Akos Mora, ales senator la același scrutin, revine în CJ social-democratul Mircea Radu, aflat la a patra legislatură în forul județean. Locul lăsat liber de un liberal este ocupat așadar de un social-democrat, în baza listei comune cu care USL a candidat la ultimele alegeri locale.
În fine, după ce Balogh Iosif a demisionat din CJ, locul liber a fost luat de Szabo Álbert, următorul candidat valid pe lista UDMR. Balogh Iosif a demisionat după ce a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI). ANI a reușit să demonstreze în instanță că, în mandatul 2008-2012, Balogh s-a aflat în stare de incompatibilitate din cauză că era consilier județean, președinte al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism și, în același timp, manager la o firmă de construcții care a beneficiat de contracte de la CJ.
Dezbaterile au început la punctul 8…
… la care consilierii trebuia să aprobe creșterea prețului la serviciile de furnizare a apei potabile și canalizare prestate de către compania Aquaserv. Potrivit expunerii de motive „modificările de preţuri şi tarife în termeni reali rezultă din Analiza Cost Beneficiu, componentă a documentaţiei pentru obţinerea finanţării din Fonduri de Coeziune, din Analiza Financiară efectuată de consultanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – instituție cofinanțatoare a programului POS Mediu”. În traducere, la momentul la care a accesat bani de la BERD pe proiecte de dezvoltare a rețelei Aquaserv, una din condiții a fost creșterea graduală a prețurilor la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, după un grafic stabilit de comun acord. Pentru apa potabilă creșterea prețului este de 3% din 2013, 2% în 2014, 5% în 2015 și 10% în 2016.
La canalizare creșterile sunt mai semnificative: 13,4% în 2013 și câte 10% în 2014, 2015 și 2016. Așadar, dacă până acum metru cub de apă costa 3,45 lei, de acum înainte va costa 3,73 lei, un preț mai mare decât în majoritatea orașelor din țară. N-o spunem noi, ci o spune chiar unul din consilierii județeni, care a vorbit în plen și despre problema costului de producție ridicat.
Veșnica problemă a exploatării Mureșului…
…a fost reamintită de consilierul UDMR Pokorny Ștefan, care ani de zile a militat împotriva exploatărilor de piatră din albia Mureșului. Acum, Pokorny a pus problema stațiilor de sortare: „Aquaserv a venit în fața plenului Consiliului Județean cu un grafic de scumpire a prețului apei. Sigur că și eu am votat pentru, nu se poate ocoli, este o înțelegere cu BERD până în 2016. La ora actuală avem cea mai scumpă apă per metru cub, din toată zona Ardealului. Comparând cu orașele principale din județele limitrofe sau orașe în aval pe Mureș, până la Arad sau chiar în Moldova, tot avem apă mult mai scumpă decât celelalte orașe. Cum tocmai la noi? Sunt aceste stații de sortare în amonte de Tîrgu-Mureș, la Sîngeorgiu două, la Glodeni lângă pod chiar una și la Periș, curg pâraie de nămol în Mureș, care sunt substanțe organice preponderent, Mureșul nu mai are posibilitatea să le curețe până la Tîrgu-Mureș și atunci filtrele de la Aquaserv se schimbă mult mai frecvent decât la celelalte orașe. Ei n-au avut bărbăția să iasă în public și să spună: Oameni buni, motivul principal este că Direcția Apelor nu ia nici o măsură pentru că au interese obscure”.
Vionvații?
Răspunsuri la problemă, formulate foarte clar n-au venit încă. Singurul care i-a răspuns lui Pokorny a fost președintele CJ Ciprian Dobre, care a spus că CJ nu are capacitatea de a regla prețul apei, câtă vreme în compania Aquaserv intră în acționariat toate unitățile administrativ teritoriale deservite de operator, în mod proporțional cu rețeaua pe care o gestionează. Sigur, rămâne de văzut dacă Garda de Mediu sau Direcția Apelor vor face controale pe Mureș pentru a vedea în ce măsură neregulile semnalate de Pokorny sunt sau nu pertinente, iar respectivele stații de sortare respectă sau nu normele legale.
Un alt punct interesant de pe Ordinea de zi a fost aprobarea asocierii între CJ Mureș și CJ Sibiu pentru elaborarea proiectului de reabilitare a drumului județean care leagă Sighișoara de Agnita. În județul Mureș este vorba despre doar 15 km administrați de CJ, plus 3 km administrați de municipiul Sighișoara, însă este vorba despre un drum care face legătura alternativă spre Sibiu și, de asemenea, un drum care trece printr-o zonă cu un potențial turistic ridicat.
Câteva dezbateri puerile…
…s-au mai purtat și pe marginea cofinanțării din partea CJ a două festivaluri: Festivalul de Cântec Popular Patriotic „La Oarba și la Iernut” (15 august) și Festivalul etnografic al Comunităților de pe Valea Gurghiului (23-25 august). Primul primește 15.000 de lei, în timp ce festivalul de pe Valea Gurghiului, primește o pleașcă de 65.000 de lei, plus sprijin logistic. Deși mai mulți consilieri au luat cuvântul, nimeni n-a scos un cuvânt despre oportunitatea și rezultatele finanțării acestor festivaluri (organizate teoretic pentru a atrage turiști în zonă), ci singurele comentarii s-au legat despre motivele pentru care nu sunt finanțate și alte astfel de manifestări din județ.
Cătălin Hegheș
Adevarat!!Dar este si cea mai buna????
Astia de la Mediu si DSP-ul nu si-a facut treaba niciodata.Iau banii de la buget degeaba.RUSINE!!!!!