De aproximativ un an ne luptăm cu un dușman pe care nu-l vedem, nu-l cunoaștem suficient și de aceea nu-l înțelegem. Astfel, când nu înțelegem un lucru ne formăm o opinie despre cum ne putem proteja cel mai bine. Sunt unii care refuză să creadă că virusul există, alții care sunt convinși că vaccinul e soluția și, evident, toate variantele dintre cele două extreme.
Ei bine, eu ca primar vă voi încuraja să vă protejați cum știți mai bine și să faceți așa cum credeți că e mai bine pentru a rămâne sănătoși și feriți de acest virus. Părerea mea este că virusul există și afectează anumite persoane – e ca un fel de ruletă rusească – dar nu vă pot obliga să vă vaccinați. Eu vă spun doar că din experiența personală și a cercului meu de prieteni și cunoștințe, cei care dezvoltă forme mai grave rămân marcați pe viață de acest virus. Nu ne dorim acest lucru niciunul dintre noi: să avem repercusiuni (fizice sau mentale) care să ne urmărească pentru tot restul vieții.
Tot în calitate de primar vă îndemn pe cei care doriți să vă protejați prin intermediul vaccinului să vă programați și să urmați etapele legale pentru a vi se administra acest vaccin. La Luduș funcționează foarte bine un centru de vaccinare care este un exemplu de dăruire și profesionalism al personalului medical din oraș. Mă bucur foarte mult să văd atât suflet pus într-o muncă de o importanță imensă pentru noi toți.
Vreau, în fața tuturor ludușenilor, să le adresez un sincer mulțumesc tuturor celor care își asumă lupta împotriva acestei pandemii, îi felicit pentru interesul, răbdarea, bunătatea și rigurozitatea cu care își fac treaba.
Zilele trecută guvernarea a decis reînceperea școlilor în format clasic. Acest lucru nu ne ia prin surprindere. Avem stocuri de peste 15.000 de măști / școală suficient pentru prima lună de activitate a fiecărei unități de învățământ atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
Școlile au fost igienizate în repetate rânduri și vor fi igienizate după fiecare zi de școală.
Ceea ce depinde de primărie este pus la punct. În rest, fiecare director de școală trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea celor mai bune condiții în instituția pe care o păstorește.
Pentru a evita focarele de infecție trebuie să avem în vedere câteva măsuri pe care fiecare dintre noi trebuie să le respecte în familie și societate: spălarea pe mâini, dezinfectarea celor mai folosite obiecte (chei, telefoane, portofel etc.), purtarea măștii și toate normele pe care ne-am obișnuit deja să le respectăm. De asemenea, recomand să nu trimitem copiii cu simptome la școală, ba chiar să anunțăm imediat școala și Direcția de Sănătate Publică Mureș.
Primar, Cristian Moldovan