În copilărie frecventam Biblioteca pentru copii la parterul Palatului Culturii, Biblioteca CFR din strada Gheorghe Doja și citeam cărțile împrumutate de la Biblioteca Școlii. Cărțile considerate neadecvate tinerelor domnișoare, acasă, ai mei le țineau pe cel mai înalt raft al bibliotecii. Îmi amintesc că multă vreme mă uitam la o carte groasă cu coperțile verzi, despre liderul cazac Stenka Razin, conducătorul unei rebeliuni împotriva boierimii și birocrației țariste din sudul Rusiei.
V-ați dat seama că îmi place să citesc, chiar dacă încercam și reușeam să evit cu dibăcie lecturile obligatorii la școală și am militat pentru interzicerea predării analizelor literare din caietul cu 200 de pagini ale profesorilor de limba și literatura română! Refuzam să tocesc texte dictate și redate apoi cu strictețe, de la prima literă până la ultima! Da, aveam se pare de pe atunci fițe în cap!
Revenind în zilele noastre, frecventând acum secția Bibliotecii din str. George Enescu, nr. 2, am aflat că inițiativa mea de a aduce în lumina … paginilor de socializare scriitorii mureșeni, le-a dat o idee asemănătoare și conducerii Bibliotecii Județene! După descoperirea că la Bibliotecă sunt două rafturi cu cărțile autorilor mureșeni am contribuit și eu cu o donație de trei cărți din volumul „trei”, al cărui coautor sunt și eu, recunosc cu modestia care mă caracterizează.
Și acum să trecem la miezul subiectului. Cei care sunteți autori deja consacrați ori debutanți sunteți așteptați cu mult drag, să donați câte un volum sau două până pe data de 26 iulie 2018, Bibliotecii Județene Mureș sau să le aduceți chiar la Căsuța Consiliului Județean Mureș, la Răstolița. După cum se știe și în acest an în 28 și 29 iulie se va desfășura obișnuitul festival folcloric în satul alegoric „La Alei” din comuna Răstolița. „Dorim pe această cale să facilităm accesul publicului din mediul rural la creațiile autorilor locali, dar și să promovăm varietatea de creații literare a mureșenilor”, și-a motivat inițiativa Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.
Inițiativa de a dota școlile din satele noastre cu cărți, mi se pare lăudabilă. Mai ales în zilele noastre, când la parada modei vezi model purtând un cuib de barză pe cap și haine rupte în magazinul de fițe de parcă ar fi fost uzate de zombi. Și ce e și mai dureros, să vezi cărți scoase la vânzare la supermarket precum cartofii, la vărsat, în containere. Azi, când crește îngrijorător numărul analfabeților funcționali (mă refer la cei care știu citi și scrie, doar că nu pricep o iotă din ce se spune în propoziție). „Cărțile donate pot fi în limba română, maghiară, engleză, germană și sunt așteptate și bine primite cărți din toate domeniile cunoașterii și pentru toate vârstele”, mai spun cei de la Biroul de Informare și relații Publice a Bibliotecii. Așa să fie!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.