Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, luni, în timpul festivităţii de deschidere a anului universitar 2022-2023, că la extensia din Hamburg a UMFST, deschisă în 2019, se va intra în acest an pe partea de învăţământ clinic într-o relaţie directă de colaborare cu 16 spitale din Germania.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
„Pentru prima dată, deschidem anul universitar în trei locaţii diferite, în locaţia centrală, cea bine cunoscută în acest oraş unde îşi are sediul universitatea, cu programe clasice, cu programe noi şi mă refer aici la cele de chimie medicală, de chimie tehnologică şi aş spune că rămâne încă nou programul de arhitectură în limba engleză. În egală măsură, deschidem în zilele următoare anul universitar la extensia Universităţii din Hamburg, unde în acest an avem 522 de studenţi şi intrăm în partea de învăţământ clinic într-o relaţie directă cu cele 16 spitale din Germania cu care universitatea are relaţii de colaborare. Acestor peste 500 de studenţi din Hamburg li se adaugă cei 727 de studenţi de la Târgu Mureş de la Medicină şi cei de la Medicină Dentară (120), astfel încât peste 1.400 de studenţi internaţionali îmbogăţesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universităţii”, a declarat rectorul UMFST, Leonard Azamfirei.
Rectorul UMFST Târgu Mureş a anunţat, de asemenea, că un alt loc în care se deschide anul universitar este extensia universităţii de la Bistriţa, unde luni urmează să fie deschis programul de asistenţă medicală generală, iar din anul universitar 2023-2024 aici vor funcţiona două programe noi, unul de tehnică dentară şi un program de asistent de farmacie.
„Practic, la Bistriţa se creează un campus nou prin grija autorităţilor de acolo. O dovadă în plus că ştiinţa, medicina nu mai are limite geografice, dar se poate dezvolta numai în măsura în care avem parteneri de nădejde în acest sens (…) Toate acestea şi multe altele, pe care nu le voi expune astăzi, aici, înseamnă de fapt o dezvoltare a universităţii făcută într-o formă care să aibă sens, care să promoveze internaţionalizarea şi interdisciplinaritatea prin resursele proprii, aşa cum se face bine şi printr-o creştere naturală, din păcate, fără un suport al administraţiei locale (la Târgu Mureş, n.r.). Regret dezinteresul local pe care îl întâlnim, dar vom continua dezvoltarea pentru ca acest oraş, Târgu Mureş, să existe măcar prin universitate, chiar dacă alţii au o agendă alternativă universităţii”, a declarat rectorul Azamfirei.
El a arătat că dezvoltare înseamnă şi medicină militară şi că prezenţa la deschiderea anului universitar 2022-3023 a ministrului Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, „este o onoare şi o dovadă şi implicită şi explicită de suport pentru programul de medicină militară” de la Târgu Mureş.
„Alături de Bucureşti, UMFST Târgu Mureş este cel de-al doilea centru din România care pregăteşte medicii militari şi potenţialul de dezvoltare a acestui program este unul foarte mare, pe care ne bazăm şi către care gândim la un salt calitativ semnificativ. Intră în universitate astăzi 2.067 de studenţi la cele 35 de programe de licenţă, acestora se adaugă 640 de studenţi la programe de masterat şi 66 de studenţi la şcoala doctorală. Peste 2.800 de studenţi intră în universitate în anul I. Îi salut şi pe cei 150 de studenţi internaţionali care au venit la Târgu Mureş”, a mai spus Leonard Azamfirei. AGERPRES