Săptămâna împotriva criminalităţii a ajuns la cea de- a treia zi, dedicată prevenirii violenţei. Agresivitatea o întâlnim, din păcate, pretutindeni: în familie, pe stradă, în traficul rutier, la şcoală, inclusiv în mediul online ori în mass media. ”Violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei” (Isaac Asimov)
Vorbim despre diverse forme de violenţă, de la cea mai vizibilă – cea fizică, la cea mai subtilă, cea emoţională, paleta cuprinzând şi violenţa sexuală, cea economică, socială şi lista poate continua.
O preocupare constantă se referă la cauzele agresivităţii sau mai degrabă la factori favorizanţi, educaţia, situaţia materială, climatul familial, consumul de alcool fiind pe primele locuri. Şi totuşi, nici unul dintre „motivele” enumerate nu sunt „izvorul” violenţei. Există numeroşi oameni săraci sau fără studii, dar extrem de calmi sau de cinstiţi, există copii care nu imită comportamentul agresiv al părinţilor, aşa cum există persoane care consumă alcool, fără a avea vreo tendinţă spre agresivitate, spre violenţă, la fel cum sunt oameni agresivi care nu consumă alcool.
Desigur, factorii menţionaţi pot favoriza comportamente agresive, în special consumul de alcool, însă agresorul este cel care decide felul în care se comportă, iar schimbarea în atitudinea sa se poate produce doar conştientizându-şi problemele şi dorind să se schimbe.
Şi totuşi, ce se poate face? În primul rând, oamenii trebuie să discute despre asta, mai ales cu copiii, în special despre violenţa în familie, care degenerează uneori în fapte din cele mai grave, ce duc la pierderea vieţii. Mai mult decât atât, trebuie să încetăm să fim atât de toleranţi în ceea ce priveşte violenţa, mai ales în familie, cu atât mai mult cu cât afectează nu doar victima, ci şi copiii şi societatea în ansamblul ei. Putem face asta pur şi simplu exprimându-ne dezacordul, sesizând Poliţia când suntem martorii unei agresiuni, oferind o informaţie unei victime care nu ştie ce să facă şi unde să ceară ajutor. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să fim la rândul nostru informaţi despre serviciile existente în comunitate.
Sunt doar câţiva paşi, cei mai simpli, pe care fiecare dintre noi îi poate face. Am putea ca, în această zi, de exemplu, să discutăm despre ce consecinţe are violenţa şi ce putem face fiecare în parte, acasă, la serviciu sau în cercul de prieteni, pentru a ne aduce aportul nostru pentru o lume măcar puţin mai bună! (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)
„Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” este o acţiune al cărei scop este sublinierea importanţei activităţii preventive a Poliţiei şi totodată a parteneriatului cu alte autorităţi/instituţii/ONG-uri. Activităţile ce se derulează în această zi sunt organizate în întreg judeţul, de către POLIŢIE în colaborare cu: autorităţile locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş – unităţi de învăţământ din judeţ, Poliţia Locală, Judecătoria Tg Mureş, structurile de jandarmi, IEESR şi parteneri privaţi (Herlitz, Geiger, Azomures) şi massmedia.
Azi este ziua împotriva violenţei!
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.