Azi, sărbătoare: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Iată mesajul pr. protopop Gheorghe Șincan

Azi, sărbătoare: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Iată mesajul pr. protopop Gheorghe Șincan

Astăzi, 26 octombrie se face pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, din Tesalonic.

Iată mesajul pr. Protopop Gheorghe Șincan pentru credincioși, cu ocazia sărbătorii Sf Dimitrie.

„Dumitru

Mi-am pus adeseori întrebarea: mai vorbeşte Dumnezeu oamenilor şi în timpurile noastre? Şi întotdeauna concluzia la care am ajuns a fost aceasta: Dumnezeu nu ne-a părăsit niciodată, este cu noi, iar noi avem posibilitatea să-L întâlnim, deoarece iniţiativa este a Sa, deoarece ne face acest dar vorbindu-ne neîncetat prin Biserica sa, întemeiată pe temelia apostolilor. Dumnezeu ne vorbeşte şi prin cuvântul Sfintei Scripturi şi prin creaţie, dar şi prin chemări personale, prin inspiraţii ale Duhului Sfânt. Condiţia pentru a intra în dialog cu Dumnezeu, este ca noi să avem capacitatea de a-L asculta şi de a reflecta la chemarea Lui. Se pare însă că azi, numeroşi oameni au pierdut din vedere înţelesul vieţii; se află în căutarea identităţii lor, neştiind de unde vin şi unde merg. Nu mai sunt în stare să descopere glasul lui Dumnezeu, caută să-şi explice totul numai prin raţiune. Astăzi omul ascultă, de cele mai multe ori, numai de sine sau de miturile lumii, se gândeşte la idealurile făcute pe pământ: la salarii, cariere, bunuri, se preocupă de valorile care de fapt nu sunt pentru el adevărate valori, şi de foarte multe ori pierde din vedere esenţialul. Putem spune că lumea zilelor noastre are aceeaşi orientare spre materialism, spre hedonism, spre plăcerile trupului, ca şi unii creştini din comunităţile din vechime, ale căror moravuri le-au condamnat Sfinţii apostoli.
Ne adunăm astăzi în jurul altarului, pentru a sărbători în cadrul nostru familiar, la Sfânta Jertfă a Liturghiei, memoria unui mare mărturisitor al lui Hristos, Sfântul Dumitru, prin care, aşa cum vom vedea, Dumnezeu ni se adresează şi nouă astăzi. Vrem să-I aducem laudă lui Dumnezeu pentru această preţioasă piatră din Biserica Sa, care a ştiut să se lase zidită în planul său de mântuire, spre edificarea şi întărirea celorlalţi fraţi în credinţă.
Trăind în secolul al III-lea, o perioadă în care istoria Bisericii atestă marile prigoane împotriva creştinilor, hagiografii nu au reuşit să adune prea multe date despre sfântul Dumitru. Ceea ce se poate spune cu certitudine despre el, este faptul că s-a născut la Tesalonic din părinţi nobili, că a fost educat la şcolile înalte ale acelei vremi şi că, după ce a profesat o scurtă perioadă de timp avocatura, s-a înrolat în armata împăratului. Aici, bătea vântul puternic al încreştinării şi ca urmare devine creştin. Dumitru se distinge în lupte ca un foarte bun strateg, motiv pentru care împăratul Maximilian îl îndrăgeşte şi îl apreciază, şi ca o dovadă a preţuirii sale îl va numi proconsul al întregii Grecii. Dar, în anul 286, împăratul Maximilian va începe una dintre cele mai îndârjite persecuţii împotriva creştinilor, care va dura timp de zece ani. Acesteia îi va cădea victimă şi Dumitru. El este arestat şi aruncat în închisoare. Pe când era în închisoare, datorită credinţei, a venit la Dumitru un creştin pe nume Nestor, care i-a cerut să se roage pentru el spre a fi întărit de Domnul în lupta cu uriaşul Lie. Acest Lie era un soldat, un Goliat roman care, spre delectarea împăratului şi a publicului, provoca creştinii oraşului Tesalonic la luptă, ucigându-i în arenă. Dumitru îl încurajează pe Nestor şi-i prezice că „îl va ucide pe Lie spre slava lui Hristos, ca o mărturie a măreţiei lui”. Aşa cum a spus Dumitru, s-a şi întâmplat. Nestor l-a omorât pe Lie, dar împăratul simţindu-se umilit, a poruncit ca acesta să fie decapitat, şi să fie ucis şi cel care l-a încurajat să lupte. Un soldat i-a străpuns lui Dumitru coasta de mai multe ori cu o suliţă. Aceasta a fost moartea cu care Dumitru l-a preamărit pe Dumnezeu.
Să-l rugăm astăzi, la această sfântă sărbătoare, pe Dumnezeu, pentru ca, prin mijlocirea tuturor sfinţilor, să ne dăruiască puterea şi curajul de a păşi cu încredere pe drumul sfinţeniei, pentru ca la sfârşitul vieţii să ne putem bucura în ceruri împreună cu Dumnezeu, alături de sfinţii săi. La mulţi ani!”, pr. Protopop Gheorghe Nicolae Șincan

 

Lasă un răspuns