Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj în colaborare cu Azomureş au marcat Ziua Grâului şi a Fertilizării Plantelor, joi, 19 iunie, printr-un eveniment organizat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Turda.“Pe lângă prezentarea soiurilor de grâu la care asigurăm sămânţă, am prezentat loturile demonstrative organizate împreună cu Facultatea de Agricultură şi Azomureş pentru fertilizarea culturii de grâu. De asemenea am prezentat situaţia fitosanitară a culturii grâului în acest an precum şi vizita în câmp la unele culturi unde au fost prezentate rezultatele de anul trecut cu privire la loturile demonstrative organizate de Azomureş”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Haş, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Turda.
Prof. univ. dr. Roxana Vidican, decanul Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, prezent la eveniment, a menţionat importanţa parteneriatului cu Azomureş. “În cadrul acestui parteneriat avem un complex de activităţi, de cercetare, ale căror rezultate s-au putut observa astăzi şi anume loturi demonstrative de culturi de gâu şi porumb în care probăm influenţa pe care fertilizanţii minerali produşi de Azomureş o au asupra însuşirilor de proficitate şi microbiologice ale solurilor din Câmpia Transilvaniei. Datorită acestui parteneriat am dorit ca Ziua Grâului să se transforme şi în Ziua Fertilizării Plantelor”, a spus decanul mulţumind totodată celor de la Azomureş pentru participarea la acest eveniment.
În cadrul evenimentului dedicat Zilei grâului a fost prezentat un utilaj de fertilizare cu îngrăşământ lichid, adaptat pentru produsele realizate la Azomureş. “Este vorba de o tehnologie de aplicare a fertilizanţilor realizată pe toată perioada de înfiinţare a culturilor. Echipamentul este o adaptare a celor clasice pentru aplicarea de fertilizanţi lichizi, ce se asimilează foarte uşor în perioada de secetă, având şi preţul de cost este mai redus faţă de cel al fertilizanţilor chimici solizi. Echipamentul prezentat este unul de producţie românească, cu elemente aduse de la furnizori externi, dar ideea aparţine unui colectiv din cadrul Facultăţii de Agricultură din Cluj. Fermierii au la dispoziţie o gamă completă de dispozitive şi accesorii care se montează pe aceste echipamante de tratamente fitosanitare pentru aplicarea fertilizanţilor. Azomureş, producătorul acestui fertilizant lichid a finanţat un proiect de cercetare pentru fiecare tip de fertilizant, pentru fiecare cultură şi tot ce înseamnă aplicare pe sol a acestor fertilizanţi”, a explicat conf. Ovidiu Ranta de la USAMV Cluj Napoca.(EM)
Sursa Zi de Zi