Azomureș lansează în spațiul public un material de informare destinat comunității locale, cu detalii despre activitatea pe platforma industrială. Compania a conceput acest material pentru a informa comunitatea locală despre activitățile care se derulează pe platforma Azomureș, despre riscurile ce pot apărea într-o situație de urgență și despre măsurile ce pot fi luate de cetățeni în astfel de cazuri. Materialul informativ sub forma unei broșuri, este realizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș.
La evenimentul de prezentare al broșurii, care a fost organizat la data de 25 februarie, în sala de conferințe a Hotelului Privo din Târgu Mureș, au participat, în calitate de invitați speciali, Harri Kiiski – CEO Azomureș, dr. Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș, col. Călin Handrea – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș și Dănuț Ștefănescu – directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.
„ Este un material în premieră pentru Azomureș, un material care poate că ar fi fost util încă de acum 20-30 de ani pentru ca toată comunitatea din Târgu Mureș și împrejurimi să se obișnuiască cu ceea ce vede în fiecare zi ca platformă industrială în partea de vest a orașului. Acest material este și rodul unei colaborări foarte bune pe care o avem cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș și cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Îmi amintesc că 31 aprilie 2019 a fost data la care am inaugurat punctul ISU SMURD de pe Platforma Azomureș, primul de acest fel între o entitate privată și o instituție publică, un punct de urgență care își arată pe deplin motivația deschiderii.”, a declarat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al Azomureș.
Steliana Petraș, director de calitate, sănătate, mediu în cadrul Azomureș a prezentat detaliile legate de materialul informativ.
„Materialul acesta informativ s-a dorit a fi un ajutor, o sursă de informare suplimentară pentru populația din Târgu Mureș și din împrejurimi privind tot ce înseamnă siguranța din punctul nostru de vedere, al unei companii care produce îngrășăminte chimice și care sigur că vehiculează substanțe clasificate ca periculoase, cu măsuri de prevenire, de comportament în caz de accident cu astfel de substanțe. Prioritatea noastră este siguranța. ”, a precizat Steliana Petraș.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea”, col. Călin Handrea: „ Mă bucur că am putut să fim parteneri în acest proiect. Este un proiect unic la nivel național. Scopul acestui ghid este să stârnească interesul populației spre a se informa. Parteneriatul nostru este unul mai vechi. Am acceptat să fim parteneri pentru că am văzut în Azomureș o societate serioasă, una care e preocupată să asigure cetățenilor din Târgu Mureș și județul Mureș siguranța, în măsura în care se poate întrucât nu există nicio intreprindere, nicio instituție care să nu aibă risc. Riscul era identificat mai degrabă prin cifre, una la nu știu câte milioane, dar se poate întâmpla oricând. Și noi suntem conștienți de asta, de aceea ne străduim cu toții să facem pregătire, să facem informare și să avem o societate rezilientă.”
„Aș dori să zic că apreciem această inițiativă și în general toți pașii care se fac pentru siguranța cetățenilor și reducerea poluării în orașul nostru. Țin să subliniez totuși că îngrijorarea orășenilor este un lucru firesc, în calitate de primar eu mi-am propus ca Târgu Mureșul să aibă și să respire un aer mai curat, și am propus ca prin proiectul de mobilitate urbană pe care îl avem în plan să reducem traficul auto care este numărul 1 ca factor poluant al aerului din oraș, iar din partea dumneavoastră, Azomureș, așteptăm ca prin Acordul Green Deal al Uniunii Europene să reduceți la zero emisiile nocive care încă există. Chiar dacă s-a înregistrat o scădere spectaculoasă și felicităm compania pentru eforturile depuse, vrem să avem o continuare și în acest plan. Suntem conștienți că sunteți cei mai mari operatori economici din județ, și contribuiți la bugetul orașului și implicit la dezvoltarea orașului. ”, a afirmat Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș.
„Cred că următorul pas pe care compania Azomureș trebuie să îl facă este realizarea unui parteneriat cu mureșenii. Am încredere că sunt tratate cu maximă responsabilitate aspectele legate de siguranța mureșenilor. Broșura prezentată astăzi este un pas către acest parteneriat, pe care eu îl consider esențial, cel cu târgumureșenii.”, a declarat Mara Togănel, prefect al județului Mureș.
„În momentul în care ai un agent economic care intră sub incidența SEVESO este clar că sunt anumite acțiuni care trebuie luate. Agentul economic are responsabilitatea să informeze și să pregătească populația pentru situația în care apare o situație de urgență, care este foarte rar să se întâmple. Această broșură vine în sprijinul populației. Este un pas și un model pentru alte entități care au riscuri și care trebuie să informeze populația din jur, iar ISU trebuie să organizeze exerciții specifice care să pregătească populația.”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Broșura de informare va distribuită zilele următoare în toate cutiile poștale din Târgu Mureș, Cristești și Sâncraiu de Mureș. Materialul de informare este disponibil și pe site www.azomures.com, în limbile română, maghiară și engleză.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.