După ce ani la rând au fost favorizați, de anul trecut absolvenții se fac de rușine, și îi fac de rușine și pe dascălii lor, care i-au ajutat să fure! Promovabilitatea de puțin peste 50% la bacalaureat arată încă odată crudul adevăr al sistemului de învățământ: profesori prost plătiți care, de cele mai multe ori, nu mai dau doi lei pe munca care ar trebui să-i înnobileze, și absolvenți care nu-s capabili în patru ani de liceu să acumuleze minimul necesar pentru a promova un examen de bacalaureat gândit la nivel mediu, dar care au pretenția să termine un liceu. Mai grav e că încă mârșăviile nu au fost stopate, încă mai există lucrări cumpărate, note umflate din prietenie și pile cu duiumul. Nu ne place să recunoaștem, dar acesta este adevărul!
A-nceput anul trecut
Anul trecut toată media anunța șocată: „Dezastru: cea mai mică rată de promovabilitate la Bac din ultimii 20 de ani”. Anul acesta rezultatele sunt chiar mai slabe. Dar presa, și populația nu mai este atât de surprinsă. Lumea a înțeles că acesta este adevăratul nivel de cunoștințe al elevilor din România. Și mai important, lumea a înțeles că nu toți elevii sunt capabili să promoveze un examen național. Nici nu este necesar: țara are nevoie și de meseriași, nu doar de absolvenți cu diplome, dar fără niciun pic de cultură generală sau de specialitate.
Puțintel mai bine
La nivelul județului Mureș, mai mult de jumătate din absolvenții de clasa a 12-a care au susținut examenul de Bacalaureat, nu au reușit să promoveze în prima sesiune. La examenul din 2012 s-au înscris 5.137 de elevi și s-au prezentat 4.899. Procentul de promovabilitate în județul Mureș, înainte de depunerea și soluționarea contestațiilor „este de 45,74%. 2.241 de candidați au promovat, ar 2.386 de elevi au luat sub 5. Este vorba despre promoția 2012, dar și promoțiile anterioare. Nu a existat nicio notă de 10”, ne-a declarat Raluca Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Astfel, promovabilitatea este puțin mai bună decât în 2011, când, după prima sesiune, înainte de rezolvarea contestațiilor, s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 45,56%.
Probleme
Probleme deosebite nu au fost anul acesta la Bacalaureat în județul Mureș, ne-a declarat Raluca Damian. Șase elevi au fost eliminați în timpul probelor, cinci fiind prinși în timp ce copiau. Unui elev i-a sunat telefonul în timpul examenului, acesta fiind eliminat pentru că a încălcat regulamentul. O situație alarmantă însă se semnalează la două licee din Tîrgu-Mureș, unde s-a înregistrat o promovabilitate de 0% la examenul de bacalaureat 2012. Este vorba de Liceul din comuna Band și Liceul Particular Concord din Tîrgu-Mureș, unde, niciun absolvent de clasa a 12-a nu a reușit să treacă de examenul maturității. Rezultate foarte slabe s-au înregistrat mai înregistrat la Liceul Teoretic ,,Eugen Nicoară” din Reghin unde din 194 de elevi au promovat doar 4 – promovabilitate 2,06%, Grup Școlar Ion Vlasiu din Tîrgu-Mureș cu 3,15%, Grup Școlar Sighișoara cu 3,5% și Grup Școlar Dumbrăvioara, cu 3,64% promovabilitate.
„La polul opus regăsim Liceul Teoretic Muntele de Foc de la Câmpenița unde s-au prezentat doi candidați și amândoi au promovat examenul – un procent de promovabilitate de 100%”, ne-a declarat inspectorul școlar general Ștefan Someșan, de la IȘJ Mureș. Apoi, topul promovabilității este dominat de trei licee târgumureșene: Colegiul Național Unirea -97,90%, Liceul Bolyai – 95,71% și Colegiul Național Al. Papiu Ilarian – 92,99%.
Elevii care sunt nemulțumiți de notele obținute, pot depune contestații în data de 9 iulie, între orele 8 și 12, 10-12 iulie fiind perioada în care vor fi soluționate. Afișarea rezultatelor finale va avea loc în 13 iulie.
Vecinii
La nivel național situația este și mai rea decât anul trecut, când s-a obținut un record negativ al ultimilor 20 de ani: cea mai mică rată a promovabilității la Bac. Astfel, dacă anul trecut, la nivel naţional, rata de promovare a fost de 45,72%, anul acesta este de doar 43%. Totuși, județul Mureș se situează peste media națională. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că rezultatele de la bacalaureat – 43,01 la sută – sunt sub aşteptările celor din sistemul de învăţământ, încurajându-i însă pe elevii care nu au trecut examenul să renunţe la vacanţă şi să meargă la cursurile remediate. Județul cu cei mai mulți picați, est, la fel ca și anul trecut, Ilfov, unde doar 14.65% dintre elevi au luat Bacalaureatul. Anul trecut, promovabilitatea în Ilfov a fost de 26,14%.
În schimb, pe primele trei locuri se situează județele, Brăila, Iași și Cluj, dar nicăieri promovabilitatea nu a trecut de 60% înaintea contestațiilor. Referitor la județele învecinate județului Mureș, putem spune că județul nostru nu are o situație prea bună. Astfel, Mureșul este mai bine clasat doar decât județele Bistrița Năsăud și Harghita, fiind însă depășit ca și procent de promovabilitate de Cluj, Sibiu, Brașov, Alba.
Concluzii
Câteva concluzii ne-a prezentat inspectorul școlar general Ștefan Someșan, după aflarea rezultatelor: „Rezultatele din acest an sunt sensibil egale cu cele din 2011: 45,76% promovabilitate în acest an, iar anul trecut cu 0,18 sutimi a fost mai mic procentul de promovabilitate. Dacă am face o statistică numai cu promoția anului acesta (fără candidații care nu au promovat anul trecut), am avea un procent de promovabilitate de aproximativ 60%. Ceea ce este cifra reală a anului 2012”.
Oricum, Bacul 2012 a dovedit că situația din 2011 nu a fost o întâmplare nefericită: aceasta este adevărata față a învățământului românesc sau, mai bine spuse, acesta este nivelul intelectual al generației-calculator. De ce până acum un an procentul promovabilității era mult mai mare, de peste 80%? Răspunsul este simplu : fiindcă până în 2011, sălile de examen nu erau supravegheate prin camere video. Cum au apărut camerele video, au dispărut în mare parte și posibilitățile de fraudare prin copiere sau prin intermediul ajutorului acordat de unele cadre didactice corupte. Ar fi interesat de știut care ar fi procentul promovabilității dacă frauda la bac ar dispărea complet, fiindcă e clar că frauda mai există, chiar dacă în forme mai reduse decât anul trecut. Ne referim aici practica selectării anumitor lucrări care pot fi recunoscute după semne distinctive și care apoi sunt „corectate” într-un mod mult mai indulgent. Conform unor surse din cadrul sistemului de învățământ, această practică este încă activă și „afectează” notarea a sute de lucrări la nivel județean.
Oricum, conform anumitor voci din cadrul învățământului se pare că de anul viitor se va renunța la sistemul de supraveghere prin camere video, pentru că este mult prea „păgubos” pentru notele sărmanilor elevi. Din păcate, dacă acest lucru se va întâmpla, frauda la bacalaureat va redeveni o regulă, iar elevii vor petrece în continuare patru ani de liceu fără să deschidă prea multe cărți fiindcă vor ști că la Bac pică doar cine nu se prezintă.
Rezultatele ultimilor doi ani au demonstrat clar: până la introducerea camerelor video se copia din plin; acum, de frica înregistrării video atât profesorii, cât și elevii sunt obligați să fie corecți. Iată o măsură bună pentru sistemul de învățământ românesc. Dar din păcate, aceasta este cam singura măsură bună din ultimii ani…
Vasile Dancea