După un deceniu de existență, putem spune că Balul însuraților de la Reghin a devenit o tradiție ce are drept scop renașterea și perpetuarea valorilor noastre seculare.
Chemători din zona Reghin au organizat cea de-a XI-a ediţie a evenimentului cultural tradiţional Balul Însuraţilor, unic în ţară prin amploare şi desfăşurare, a cărui gazdă este, an de an, familia Gliga Vasile Ghiorghe.
Suntem fericiți să vedem cum straie vechi, uitate prin cufărul din podul casei, prind viață din nou, prin cei care le poartă cu mândrie. Oaspeţii sosesc în costume populare, specifice zonei natale, de pe Văile Mureşului, Gurghiului, Beicii, Reghin, Sovata, Tg. Mureş, Luduş, Zalău, Botoșani, Gherla, București, Oarba de Mureș, Târnăveni, Turda, Bistriţa şi chiar Canada.
spun organizatorii.
În ambele zile de bal, de la ora 14:00 şi până în zori, s-a jucat la Balul Însuraţilor „De-a lungul”, „Bătuta”, „Roata”, „Învârtita”, pe muzica a peste 20 de solişti din împrejurimi.
A existat şi o expoziţie de obiecte tradiţionale – păretare, covoare, ştergare, costume populare, toate ţesute manual, farfurii, casa ţărănească cu toate obiectele specifice satului românesc, în care au cusut costume, creatoare populare din Idicel Pădure, Pietriş, Filea, Morăreni, Bistriţa şi Cluj-Napoca.
Se împlinesc 100 de ani de când românii au reușit să-și închege ființa națională în hotarele regelui Decebal. Suntem datori să le aducem recunoștința noastră celor care au plătit cu viața pentru cel mai arzător ideal – unitatea națională. În semn de repect pentru toți cei care au făcut posibil să existe Marea Unire de la 1918, ediția a 11-a a Balului Însuraților de la Reghin este dedicată Centenarului Unirii.
mai anunţă organizatorul, Dumitriţa Gliga.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.