Primul bal cu specific vienez din istoria municipiului Târgu Mureș și cel mai mare eveniment monden organizat până acum, Balul Palatului, care a avut loc marți seara, a devenit primul bal caritabil din România destinat întregirii patrimoniului cultural muzeal.
Evenimentul a fost transmis în direct de Punctul.ro iar înregistrarea poate fi văzută aici.
Organizatorii Balului Palatului, Cristina Manoilă și Ovidiu Maior, au anunțat în timpul evenimentului că o parte din încasări vor ajunge la Muzeul Județean Mureș, ca o completare a fondurilor alocate de Consiliul Județean Mureș pentru achiziționarea unor obiecte de patrimoniu foarte valoroase, în special o serie de picturi.
Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, că prima pictură achiziționată de organizatorii Balului Palatului și donată deja muzeului este ‘Natură statică’ de Aurel Ciupe, un tablou valoros provenind de la un colecționar, urmând ca din donațiile făcute în cadrul balului să fie achiziționate ”Odaia Copiilor” de Nicolae Tonitza, ‘La fereastră’ de Simon Hollosy, unul dintre primii fondatori ai Școlii de la Baia Mare, și ‘La pădure’ de Ion Andreescu.
În planurile muzeului, a spus Soos, mai figurează achiziționarea și a altor piese de artă valoroase, cum este pictura ”Hercule” de Hegedus Laszlo și un Trinkspiel produs la Sibiu în 1650, obiect de orfevrărie unicat în toată istoria artei românești.
În privința tabloului ‘Odaia Copiilor’ de Tonitza, Muzeul Județean Mureș a inițiat un program național care se va derula începând din 2018, timp de doi ani, împreună cu Muzeul Național de Istorie al României, Art Society și Consiliul Județean Mureș având în centru tematica copiilor, întrucât aceștia au ocupat un loc aparte în creația lui Nicolae Tonitza.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a arătat că există numeroase baluri de caritate în fiecare an, însă niciodată nu au fost organizate astfel de evenimente care să sprijine cultura.
‘Acest bal caritabil pentru cultură este un moment deosebit, la fel cum este deosebit și acest Palat al Culturii din Târgu Mureș, construit de primarul Bernady Gyorgy, în 1911-1913, care își găsește rolul pentru care a fost ridicat acum mai bine de 100 de ani. Rolul nostru este să îl întreținem și să organizăm astfel de evenimente’, a arătat Peter Ferenc.
La prima ediție a Balului Palatului, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, a interpretat, între altele, Uvertura ‘Liliacul’, ‘Tritsch-Tratsch’, ‘Voci de primăvară’, ‘Povestiri din pădurea vieneză’ , ‘Vals Imperial’, ‘Sânge vienez’, ‘Feuerfest Polka’, Annen Polka’, ‘Dunărea albastră’ de Johann Strauss, Vals no.2 din Suita de jazz no. 2 de Dimitri Șostakovici și altele.
De asemenea, au susținut recitaluri tenorul Mario Vasiliu — „Te voi răpi la noapte” din opereta „Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez, aria ‘Das Land des Lachelns’ din „Țara surâsului” de Franz Lehar — și soprana Irina Iordănescu — aria ‘Heia, in den Bergen’ din opereta ‘Silvia’, ‘Muzica’ din opereta „Valurile Dunării” de George Grigoriu.
Actorul Nicu Mihoc a prezentat un moment teatral și membrii Clubului Sportiv Dance Art, între care și campionii mondiali la dans sportiv Cristina Tătar și Paul Moldovan, au oferit demonstrații de dans.
Balul Palatului este o inițiativă a Asociației Mercur, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, Filarmonica de Stat Târgu Mureș și Clubul Sportiv Dance Art și este prima manifestare de acest gen organizată în Palatul Culturii din Târgu Mureș, construit în urmă cu 104 ani.
Prezentatorul evenimentului a fost Virgil Ianțu.
AGERPRES