500 de gabori s-au adunat vineri seara în fața Inspectoratului Județean de Poliție Târgu-Mureș pentru a-l întâmpina la ieșirea din arest pe Barcsa Anton (Gone Barbaru).
Barcsa Anton jr. (27 de ani) este fiul lui Barcsa Anton (Bănel) din Reghin și a fost reținut timp de 24 de ore de către I.P.J. Mureș. Familia Barcsa este o familie numeroasă de gabori din Reghin, o familie foarte influentă, cunoscută și respectată de ai lor.
”Incidentul s-a produs din cauza a două femei. Un băiat din familia noastră a umblat după femeia altuia. Atunci când soțul femeii a aflat, ca să se răzbune a procedat la fel. De aici a început cearta dintre ei. Problema cea mai mare a fost că ei toți sunt rude. Iar asta la noi nu se acceptă. Și-au adus înjurii, au vorbit urât, s-au amenințat. Dar totul s-a întâmplat la telefon, ei doi nu s-au întâlnit. Barcsa Anton (Gone) a fost reclamat, au venit mascații, poliția și a fost arestat. Dar ei între timp s-au împăcat, a fost și familia cealaltă la declarații, si-au retras plângerea și acum totul este în regulă” a declarat Tarzan (Careul de Ași).
”Noi suntem mulți, familia e mare, au venit verii, nepoții, cuscrii, prietenii. Mai aveam pe drum încă 100 de oameni, dar au ajuns târziu. Tarzan este prietenul cel mai bun al fiului meu. Calul a fost un dar din partea lui, o surpriză pentru Gone. A costat 5000 de euro închirierea acestui cal, dar nu prețul e important ci gestul. Băiatul meu a plecat de acolo călare, cu 500 de oameni după el. A fost un semn de prietenie, respect și de prețuire. Autoritățile erau de față, dar pentru că noi am fost civilizați, nu a fost cazul să intervină. Nu am încurcat circulația cu mașinile, nu am făcut nimic neregulamentar. După ce am ajuns acasă am făcut Stabor țigănesc și am promis, am jurat că nu ne mai certăm, că nu ne mai dușmănim. Familia cealaltă a procedat la fel, au jurat cu mâna pe biblie că nu mai poartă dușmănie. Am rămas prieteni și totul este acum în regulă” subliniază tatăl lui Gone Barbarul, Barcsa Anton ( Bănel).
”Mă bucură faptul că am putut să ies din arest ca și Nuțu Cămătaru. El a fost singurul din România care a făcut asta, acum am făcut-o și eu. Am fost bucuros de surpriza care mi s-a pregătit și am fost încântat și emoționat când am văzut câtă lume mă așteaptă” afirmă Gone.
Staborul este o instanță neoficială organizată de comunitățile de romi. Este o ,,instituție,, cu caracter închis, cu legi foarte clare, doar pentru țigani. Conform romilor Staborul nu încalcă în nici un fel legile statului, dar este o cale mai rapidă de a rezolva conflictele.
” În Stabor legile sunt foarte clare. Dacă cineva nu ascultă ceea ce se hotărăște aici, poate fi exclus din țigănie. Se adună 24 de oameni mai în vârstă ai comunității, ei aduc deciziile, ei hotărăsc destinul celor tineri. Dacă cineva nu e mulțumit de decizia Staborului are dreptul să consulte un alt Stabor” explică Tarzan.
”În zona noastră avem 4 Staboruri. Una din ele este cea de la Reghin. Ca să ajungi în Stabor trebuie ca și tatăl, bunicul, străbunicul tău șă fi fost acolo. Dar nu ajunge doar atât. E important să fii un om corect, să judeci cinstit fiecare caz în parte, să nu te lași infuențat sau plătit de careva din cele două părți. Trebuie să fii un om influent în comunitate, să ai lângă tine oameni importanți. Altfel nu ajungi în Stabor. Cazul de față este primul caz care nu s-a putut rezolva suficient de rapid de către noi și s-a ajuns la Poliție. Iar asta nu e o mândrie pentru noi. Ne pare rău că s-a ajuns aici și regretăm faptul. Staborul nostru a fost chemat peste tot în țară, la diferite cazuri. Am fost împreună cu Tarzan, cu Gumi și cu Barcsa Rudi (Sidor) la cazuri chiar grave, care puteau să ajungă foarte urât. Dar noi suntem buni împăciuitori și niciodată nu am plecat de undeva până nu am rezolvat problemele” spune Bănel.
”Noi funcționăm după legi nescrise de 1500-2000 de ani. Staborul nostru se reunește ori de câte ori e nevoie. În județul Mureș 95% din țigani sunt gabori. Orice confict, discuție se creEază în neamul nostru se rezolva de către noi, împăciuitorii. În acest fel nu se mai ajunge la justiție sau la poliție. Cazul de față e unicul caz care a ajuns la poliție și regretăm acest aspect. E rușinos pentru noi, dar am aflat târziu, altfel nu se ajungea la autorități. Părinții, neamurile susțin oricare gabor de-al nostru, atâta timp cât el respectă legea. Asta a fost motivul pentru care noi toți am fost acolo, la Târgu Mureș, să îl susținem pe Gone. El nu a greșit în fața legii, știam că e nevinovat” adaugă Barcsa Rudi (Gumi).
GRAMA IMOLA