Bărdești. O comunitate mică în care se realizează lucruri mari!

Bărdești. O comunitate mică în care se realizează lucruri mari!

În urmă cu câțiva ani, în satul Bărdești de lângă Tîrgu Mureș a fost înființată Asociația „Comunitatea Bărdești”, cu scopul de a contribui la renașterea satului. Asociația a dovedit că dacă ne implicăm, putem realiza lucruri importante, că putem veni în sprijinul celorlalți… Un ultim exemplu grăitor în acest sens este o acțiune umanitară. Chiar dacă scopul principal al Asociației nu este organizarea de acțiuni umanitare, totuși Asociația se implică și în astfel de acțiuni, atunci când are ocazia…

O nouă șansă pentru un copil

De curând Asociația „Comunitatea Bărdești” a contribuit la strângerea de donații pentru Rareș, un copil bolnav de leucemie, care are nevoie de tratament în Italia. Apelul pentru ajutarea copilului a fost lansat de o asistentă medicală: „Hello oameni faini! Vă deranjez cu o rugăminte, o întrebare…. E a doua oară când apelez la bunăvoința oamenilor pentru a susține un caz caritabil și de această dată fiind tot un caz cunoscut personal de mine! Este vorba despre un băiețel din Toplița, recent diagnosticat cu o formă gravă de leucemie și care are nevoie de noi! Îi cunosc părinții, există documente medicale care confirmă diagnosticul și pot să vă asigur că nimeni nu încearcă să își „îngrașe” contul cu vreun leu!”.

Iar Asociația a reacționat… „Prin părintele Cosmin s-a făcut apel în Biserică cine dorește să doneze pentru acest copil sânge sau bani. Iar voluntarii Asociației au mers din casă în casă și au strâns bani care s-au dat copilului pentru a putea merge la operație în Italia”, a precizat Ilinca Mureșanu, membru fondator în cadrul Asociației din Bărdești.

Pe pagina de Facebook a Asociației a fost postat următorul mesaj: „Copilăria e cea mai frumoasă perioadă a vieţii şi fiecare dintre noi ar trebui să aibă prilejul de a se bucura de momentele de nepreţuit pe care aceasta le oferă. De aceea este foarte trist când un suflet inocent precum este şi Rareş trebuie să treacă printr-o încercare atât de grea, care este luptă cu leucemia. Suntem alături de micuţul Rareş şi de familia sa în lupta cu boala pentru că ne dorim să reuşească să treacă peste aceste momente grele şi să se bucure de clipele frumoase pe care le merită, aşa ca orice alt copil. Asociaţia „Comunitatea Bărdeşti” doreşte să mulţumească tuturor oamenilor care au dorit să se implice pentru a-l ajuta şi de asemenea le mulţumim domnului părinte Oprea Cosmin, lui Marius Graur şi Anei Căliman, cei care au simţit datoria sufletească de a fi alături şi a se aplica activ în această campanie”.

Refacerea imaginii Bărdeștiului

În ultimii ani, Asociația „Comunitatea Bărdești” a contribuit în mod substanțial la imaginea Bărdeștiului. În prezent, prin Asociație se realizează un parc pentru copii.

Printre activitățile în folosul comunității, devenite deja tradiționale, menționăm:

Balul Toamnei – un eveniment la care fiecare gospodărie își prezintă recoltele agonisite peste an.

Serbările de Crăciun și de Paști, serbări ale copiilor, de la cei mici la cei mari se strâng pentru a vesti nașterea/învierea Domnului.

Meciul de fotbal dintre însurați și neînsurați – asociația promovează vechile obiceiuri, acest meci fiind unu ce continuă de generații întregi.

Activitățile de voluntariat Moș Crăciun la tine acasă – tinerii asociației se strâng pentru a-l ghida pe moș în seara de ajun către cei mai cuminți copilași.

Cum a început totul?

Asociația s-a născut din inițiativa unui om dornic să schimbe ceva în satul său, dornic să construiască o comunitate unită, bazată pe înțelegere și întrajutorare. Acesta a mobilizat sătenii pentru a înființa o asociație, cunoscută astăzi sub numele de Comunitatea Bărdești. Astfel, Asociația a fost înființată de 25 de membrii fondatori, iar președinte este Horea Hădărău.

Din actul constitutiv al Asociației rezultă că „scopul asociaţiei constă în reunirea membrilor asociaţi care, în comun, prin contribuţia lor materială, prin cunoştinţele profesionale şi activitatea lor, să contribuie la promovarea localității Bărdești din județul Mureș, promovarea comunității din aceeași localitate, a artelor, tradiţiilor, culturii şi a valorilor umane, protejarea mediului şi a naturii, prezervarea monumentelor culturale, ajutorarea persoanelor defavorizate, sporirea cunoaşterii şi participării civice în localitatea Bărdești și în comuna Sântana de Mureș, jud. Mureș.

Pentru atingerea acestui scop sunt propuse activități precum: promovarea comunității locale a localității Bărdești, jud. Mureş, a imaginii și identității localității, a intereselor generale ale comunității locale precum şi a spiritului civic a întregii comunităţi; promovarea artelor, culturii, tradiţiilor prin sprijinirea şi încurajarea schimburilor culturale pentru dezvoltarea culturii române şi păstrarea valorilor culturale, religioase şi a tradiţiilor populare existente; iniţierea şi derularea de programe de facilitare a schimburilor interculturale; promovarea culturii româneşti, promovarea valorilor culturale şi a tradiţiilor populare prin mijloacele adecvate; sprijinirea artelor prin organizarea unor activităţi artistico-culturale, respectiv cursuri şi festivaluri de cântece, obiceiuri şi dansuri populare; organizarea de târguri ale localităţii, ale unor evenimente prin care să fie celebrate zilele localităţii Bărdeşti; promovarea valorilor socio-culturale româneşti şi universale în rândul tinerilor; organizarea de dezbateri pe teme de interes civic, conceperea de programe educaţionale în vederea sporirii cunoaşterii și participării civice, crearea condiţiilor optime de petrecere a timpului liber; promovarea potenţialului turistic al zonei; sprijinirea copiilor şi tinerilor în scopul cunoaşterii şi participării acestora la activităţile rurale tradiţionale; derularea programe de consiliere şi orientare în carieră a tinerilor sprijinirea copiilor şi tinerilor talentaţi precum şi oferire de sprijin financiar în cazul unor probleme de sănătate deosebite; colaborarea cu autorităţile publice locale în vederea promovării şi sprijinirii intereselor comunităţii din localitatea Bărdeşti, a organizării de târguri, activităţi artistice, culturale; petiţionarea autorităţilor publice locale şi a altor autorităţi în vederea rezolvării de către acestea a unor probleme şi dificultăţi cu care se confruntă comunitatea locală din localitatea Bărdeşti precum şi întreaga comunitate locală a comunei Sântana de Mureş; promovarea activităţilor de educaţie ecologică, protecţie a mediului înconjurător şi ecologie precum şi de petiţionarea autorităţilor cu competenţe în domeniul protecţiei mediului; elaborarea de proiecte în vederea participării la proiecte de finanţare a unor programe artistice, culturale, în domeniul sănătăţii; derularea de programe de sănătate; promovarea schimbului naţional şi internaţional de idei, informaţii şi cunoştinţe; promovarea imaginii şcolii în comunitate; organizarea de conferinţe privind activităţi în domeniul viticol, agricol şi creşterea animalelor; derularea de activităţi educaţionale şi culturale în rândul populaţiei de etnie rromă; prezervarea/conservarea monumentelor istorice prin iniţierea unor colaborări cu autorităţile publice locale precum şi edificarea unor noi monumente relevante pentru comunitate.

În vederea atingerii acestor scopuri, asociaţia îşi propune: colaborarea şi acţionarea în regim de parteneriat cu alte organizaţii neguvernamentale, cu autorităţi ale statului sau ale administraţiei publice locale din România sau din alte ţări în vederea realizării scopului Asociaţiei; organizarea de mese rotunde, conferinţe, simpozioane, prelegeri şi dezbateri publice pe diferite teme, organizarea de manifestări culturale; realizarea şi editarea de cărţi, publicaţii, broşuri, pliante, afişe, bannere, pagină web, precum şi alte materiale informative şi de promovare; organizarea de cursuri tematice, cursuri de pregătire, seminarii; organizarea de târguri, festivaluri, spectacole, lansări de carte, concursuri, ateliere de lucru, expoziţii în domeniu precum portul popular, creaţie populară, ocupaţii tradiţionale, obiceiuri populare şi religioase de sărbători; dezvoltarea de programe proprii şi în regim de parteneriat cu autorităţile publice din ţară şi străinătate; atragerea sprijinului financiar necesar realizării scopurilor asociaţiei; promovarea şi susţinerea pe lângă autorităţile statului român a intereselor Asociaţiei şi ale comunităţii locale din satul Bărdeşti şi a celei din comuna Sântana de Mureş.

Titi Dălălău