Vineri, 31 martie 2017, începând cu orele 11.00, Biblioteca Județeană Mureș va fi gazda Finalei Naționale a Concursului de Lectură Bătălia Cărților. Etapa finală a concursului derulat pe parcursul anului 2016 reunește la Tîrgu Mureș Cititorii Anului din județele Caraș Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Maramureș, Suceava, Teleorman și, desigur, Mureș.
Participanții vor avea la dispoziție timpul necesar pentru a prezenta cartea preferată de ei și vor răspunde la câteva întrebări legate de aceasta. La finalul întâlnirii, având la bază criterii foarte clare de evaluare, juriul va desemna Cititorul Anului pe țară la cele două categorii de vârstă: 11-13, respectiv 14-18 ani.
Este pentru prima dată când un astfel de concurs – etapă finală – se organizează la Tîrgu Mureș. Reamintim faptul că de la primele două ediții, desfășurate la Cluj Napoca, tinerii mureșeni s-au întors cu rezultatele cele mai frumoase: Tereza Emilia Oprea – Cititor al Anului pe țară la categoria 11-13 ani (ediția 2014) și Mirela-Ligia Ungur – Cititor al Anului pe țară la categoria 14-18 ani (ediția 2015).
Bătălia Cărților este un proiect inițiat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, susținut de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), precum și de biblioteci din sistemul național al bibliotecilor publice.
Scopul proiectului este acela de a stimula actul lecturii în rândul copiilor și adolescenților, de a promova literatura specifică vârstei – diferită de cea prevăzută în programa școlară -, de a stabili relații de colaborare cu editurile din România și cu toate instituțiile de învățământ preuniversitar.
Obiectivele proiectului sunt: popularizarea cărților de valoare destinate copiilor și adolescenților; însușirea de către participăanții la concurs a competențelor de lectură: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură sau a unui portofoliu digital) şi oral în cadrul unei dezbateri.
Grupuri țintă – 11-13 ani, respectiv 14-18 ani.