Hotărârea de Guvern (din martie 2012) potrivit căreia la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș se vor înființa liniile maghiare de studiu, la universitate urmând să se înființeze o nouă facultate cu programe în limbile română, maghiară şi engleză a primit o nouă palmă. După ce în 4 mai 2012 aplicarea a HG a fost suspendată, în urma unei decizii a Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, în urmă cu câteva zile Hotărârea de Guvern din martie 2012 a fost anulată de Curtea de Apel Tîrgu-Mureș. ,,Bătălia etnică” este însă departe de a fi terminată, întru-cât (deși există reacții pozitive) liderii politici UDMR au solicitat conducerii Guvernului să facă recurs la sentinţa Curţii de Apel Tîrgu-Mureş sau să găsească o soluție…
A-nceput în martie
La sfârșitul lunii martie 2012, Cabinetul Ungureanu aproba Hotărârea de Guvern care hotăra înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF Tîrgu-Mureş. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză: „În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 132 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 (1) În cadrul Universitãţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş se înfiinţează o nouă facultate, Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre” – se arăta în HG 230 din 27 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 208 din 29 martie 2012. Mai exact, HG nr. 230/2012 viza înfiinţarea unei noi facultăţi cu patru specializări: asistenţă generală (în limbile română şi maghiară), medicină (maghiară), Medicină (engleză) şi Farmacie (maghiară).
UMF Tîrgu-Mureş şi o serie de persoane fizice au cerut anularea actului administrativ reprezentând HG 230/27 martie 2012, însă instanţa de judecată a suspendat executarea înfiinţării noii facultăţi în cadrul Universităţii, până la pronunţarea pe fond în această cauză. Cererea de anulare a HG 230/27.03.2012 a fost înregistrată în data de 10 aprilie pe rolul Curţii de Apel Tîrgu-Mureş.
Suspendare și anulare
Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea. Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.
Apoi, acum câteva zile, Hotărârea de Guvern din martie 2012 a fost anulată de Curtea de Apel Tîrgu-Mureș, decizia nefiind însă definitivă. „A fost admisă acţiunea reclamantului UMF Tîrgu-Mureş şi a fost anulată HG 230 din 27 martie 2012. Decizia pe fond este atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea sa către părţi”, a declarat Anuţa Liliac, Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Tîrgu-Mureş. Hotărârea Curţii de Apel Tîrgu-Mureş este executorie, dar poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la pronunţare.
Reacții pro
Rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că se aştepta la o astfel de decizie a instanţei: „Este o decizie normală, care vine din partea justiţiei şi aduce lucrurile unde trebuie să fie şi care confirmă faptul că peste autonomia universitară nimeni, mai ales politicul, nu trebuie să treacă. Aşteptam această decizie, pentru că suspendarea executării, de anul trecut, a fost foarte bine argumentată şi cred că în acest moment lucrurile sunt clare şi bănuiesc că nu va mai fi o astfel de situaţie cu nicio universitate din ţară”. Totodată, rectorul UMF a completat: „Este o hotărâre pe care noi trebuie să o respectăm. Se sincronizează foarte bine cu hotărârea de suspendare de anul trecut. Revenim la o stare de normalitate”.
Reacții contra
Anularea de către Curtea de Apel a Hotărârii de Guvern din martie 2012, privind înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Tîrgu-Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, este o decizie politică şi reprezintă un abuz, iar Guvernul trebuie să o atace, a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor: „Consider că anularea HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Tîrgu-Mureş a fost o decizie politică a instanţei Curţii de Apel, un fel de abuz din partea instanţei”.
La rândul său, deputatul UDMR de Covasna, Marko Attila, solicită conducerii Guvernului să facă recurs la sentinţa Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, care a anulat hotărârea de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară sau să găsească o altă soluţie pentru ca drepturile minorităţii maghiare să fie respectate. Marko Attila a declarat săptămâna trecută că această sentinţă a pus Guvernul Ponta în dificultate pentru că, pe de o parte, are obligaţia de a respecta şi implementa legea, iar pe de altă parte, USL s-a opus înfiinţării secţiei maghiare a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureş, introducând şi o moţiune de cenzură pe această temă care a condus la căderea fostului Executiv. „E un fel de harachiri (…) Legea trebuie respectată, nimeni nu poate îngrădi un drept deja câştigat (…) Soluţia corectă este ca Guvernul să facă recurs, iar dacă nu face, atunci va trebui să găsească o altă soluţie, oricare”, a spus Marko Attila.
Anticipare
Pe de altă parte, hotărârea Curții de Apel este în concordanță și cu mai vechile doleanțe ale unor lideri politici. Astfel, în septembrie 2012, premierul Victor Ponta, prezent la Tîrgu-Mureș, a declarat că nu este o idee bună şi nu trebuie să existe facultăţi separate: „Din punctul meu de vedere, şi am spus lucrul acesta şi când eram în opoziţie, îl spun cu atât mai mult acum când sunt la conducerea Guvernului, nu este o idee bună şi nu trebuie să avem facultăţi separate”.
Totodată, primarul municipiului Tîrgu-Mureș, Dorin Florea, considera tot anul trecut, că soluția este ca UMF să rămână o universitate puternică, multiculturală, cu două linii de predare – română și maghiară: „Universitatea noastră este puternică, dacă rămânem împreună. Dacă ne-am diviza, automat ne înghit celelalte universități. Suntem într-o lume concurențială! Asta trebuie să înțeleagă universitarii, restul este isterie, este circăraie politică”.
Vasile Dancea