Apariţia noii legi a Educaţiei, la începutul anului 2011, a determinat şi ample schimbări în ceea ce priveşte regulamentele universitare privind alegerile structurilor de conducere. În iunie 2011, la Universitatea de Medicină şi Farmacie, cadrele didactice au fost chemate să se exprime asupra modalităţii de desemnare a rectorului. Astfel, aceştia au decis că rectorul va fi ales prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din comisiile facultăţilor. În Regulamentul electoral al UMF, la art. 3 întâlnim principiile care stau la baza alegerilor în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş.
Dintre acestea amintim următoarele: mandatul de rector are durata de 4 ani; o persoană nu poate ocupa funcţia de rector pentru mai mult de 8 ani; candidaţii la un mandat de rector au obligaţia de a-şi depune CV-urile pentru afişare pe pagina de Internet a Universităţii. Apoi, la Capitolul VII intitulat Rectorul, din acelaşi Regulament electoral se arată cine poate candida pentru funcţia de rector şi care sunt paşii de urmat pentru depunerea candidaturii. Astfel, pentru ocuparea funcţiei de Rector pot candida personalităţi academice sau ştiinţifice din ţară şi din străinătate, cu profil medico-farmaceutic. Petru funcţia de rector se depun candidaturi care constau în: CV care să cuprindă lista de lucrări şi contribuţii personale didactice, ştiinţifice, organizatorice şi de reprezentare; plan managerial privind dezvoltarea didactică, ştiinţifică, a resurselor umane, a bazei materiale, precum şi atragerea de resurse financiare în Universitate, şi o declaraţie pe propria răspundere că nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art. 2 lit. a)-c) din ordonanţa de urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.
Potrivit regulamentului, rectorul nu poate fi şi membru al Senatului, astfel că persoana care este aleasă rector va renunţa la calitatea de membru al Senatului. În locul său va fi desemnat un alt membru al Senatului, după aceeaşi procedură după care au fost aleşi toţi ceilalţi membri. După ce este ales, în termen de o lună, rectorul îşi va alege prorectorii.
Trei interesaţi, niciun înscris, bătălie interesantă
Pentru funcţia de rector al UMF, cea mai importantă funcţie de conducere, şi-au manifestat intenţia de a candida trei profesori universitari, şi anume: prof. univ. dr Klara Brînzaniuc, actualul prorector ştiinţific al universităţii, prof. univ. dr. Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, şi prof. dr. univ. Leonard Azamfirei, decanul Facultăţii de Medicină. Până la închiderea ediţiei, niciunul dintre cei înscrişi nu îşi depusese candidatura, motiv pentru care încă nu cunoaştem proiectele manageriale intrate în competiţie.
Bătălia va fi interesantă, dacă vedem şi latura sa politică, prof. dr. Klara Brînzaniuc bucurându-se de recunoaşterea social-democraţilor de fiecare dată când aceştia s-au aflat la guvernare, în timp ce prof. dr. Tiberiu Băţagă are susţinerea liderului democrat-liberal mureşean, Dorin Florea. Nu ne este clar în graţiile cărei formaţiuni politice se află prof. dr. Leonard Azamfirei.
Actualul rector intenţionează să obţină funcţia de preşedinte al Senatului universitar.
Calendarul alegerilor
În UMF, până în 15 ianuarie a avut loc desemnarea Comisiilor Electorale pe Facultăţi şi Comisiei Electorale pe Universitate; începând cu 15 ianuarie şi până azi, luni, 30 ianuarie inclusiv, cadrele didactice îşi depun candidaturile pentru Consiliile Facultăţilor şi Senat, urmând ca acestea să fie afişate pe site-ul universităţii, www.umftgm.ro. Primul tur de scrutin pentru alegerea Consiliilor Facultăţilor şi Senatului va avea loc în 6 februarie. Al doilea este programat să se desfăşoare în 8 februarie. Şi pentru funcţia de rector, termenul de depunere a candidaturilor expiră luni, 30 ianuarie, ora 15.00. Calendarul alegerilor prevede în 10 februarie şedinţa publică pentru prezentarea platformelor electorale ale candidaţilor pentru funcţia de Rector. Primrul tur de scrutin a alegerilor pentru funcţia de rector va avea loc în 22 februarie, iar al doilea în 24 februarie. Perioada alegerilor structurilor de conducere din UMF se va încheia la jumătatea lui aprilie. Între 15 martie şi 15 aprilie este programată depunerea candidaturilor şi organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiei de Decan la cele trei facultăţi.
Raport de rector
După cel de-al doilea mandat de rector, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a bifat mai multe investiţii. Astfel, în 2010 au fost inaugurate două imobile modernizate, şi anume Biblioteca UMF şi un hotel cu o cantină-restaurant de 60 de locuri. Biblioteca, având şase săli de lectură, ce funcţionează într-un imobil monument istoric construit în 1909, este dotată acum la standarde occidentale, cu 132 de calculatoare, servere şi toată tehnologia IT necesară funcţionării în reţea, aer condiţionat oferind studenţilor peste 200.000 de volume. Investiţia a costat 3,9 milioane de lei. Pentru hotelul destinat cadrelor didactice şi studenţilor din străinătate şi cantina restaurant, universitatea a cheltuit o sumă de 6,4 milioane de lei. Investiţia vine după ce din 2009, Facultatea de Medicină Dentară se poate lăuda cu un sediu nou-nouţ, cu săli de curs şi laboratoare ultramoderne. În total, investiţiile din ultimii doi ani se cifrează la 43 de milioane de lei. Proiectele nu se opresc însă aici, conducerea universităţii având în plan construcţia unui nou sediu pentru Facultatea de Farmacie, noi cămine studenţeşti sub formă de garsoniere cu două sau trei paturi, un amfiteatru care să folosească drept spaţiu de învăţământ pentru cursuri, un centru integrat de transplant de organe.
Situaţia actuală
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică, fiind singura universitate pe domeniul Sănătăţii cu predare şi în limba maghiară, alături de limba română şi mai nou cea engleză. ,,În prezent, la UMF sunt înscrişi 4.704 studenţi, dintre care 4.429 sunt români, iar restul sunt veniţi din străinătate. 3.078 de studenţi sunt înscrişi la Facultatea de Medicină Generală, 971 studenţi la Facultatea de Medicină Dentară şi 655 studenţi la Facultatea de Farmacie”, ne-a informat prof.dr.univ Constantin Copotoiu, Rectorul UMF. Acesta a mai completat că ,,bugetul pe anul 2011 a fost de 28 de milioane de lei, dintre care 13 milioane de lei au provenit din resurse proprii: 1,2 milioane de lei sunt utilizate pentru cămin, 1,8 milioane pentru burse, iar 156.000 de lei pentru transportul studenţilor. Pentru anul 2012 bugetul încă nu a fost stabilit”.
Cine sunt?
1. Klara Brînzaniuc
Prof. dr. Klara Brînzaniuc, prorector ştiinţific al UMF, are 51 de ani, este de profesie medic primar în medicină sportivă, specialitate pe care a practicat-o între 1993 şi 2005. La Universitatea de Medicină şi Farmacie a început să predea în 1990, obţinând în 2006 titlul de profesor universitar doctor. Klara Brînzaniuc a deţinut funcţia de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, între 2002 şi 2005, şi pe cea de director al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant în 2009. De la şefia DSP a fost demisă după ce a venit la Putere Alianţa D.A., iar de la conducerea Institutului Inimii după ce PSD a plecat din coaliţia de guvernare cu PDL.
Prorectorul ştiinţific al UPF a apărut într-un top al celor mai bine plătiţi profesori universitari, fiind inclusă în categoria celor care câştigă lunar între 4.500 de euro şi 5.000 de euro. Această sumă provine din salariul de profesor universitar şi din evaluări ARACIS, mai precizau autorii topului.
2. Tiberiu Bățagă
Prof. univ. dr. Tiberiu Băţagă (51 de ani), şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş are, din 2010, statuie la spital, după ce a fost susţinut pentru a primi titlul de erou în muncă, titlu acordat de radioul Europa FM. Din 1995 şi până azi, a tratat peste 21.000 de pacienţi. Cariera medicală, dar şi cea universitară le-a început în 1991, după ce şi-a luat rezidenţiatul şi a ales ca specialitate ortopedia. În prezent are gradul de medic primar, respectiv titlul de profesor universitar doctor.
3. Leonard Azamfirei
Prof. univ. dr Leonard Azamfirei are 44 de ani şi este decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF, secretar general al Colegiului Medicilor Mureş şi
medic primar anestezie-terapie intensivă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş. Este doctor în medicină şi are peste 180 de lucrări ştiinţifice în domeniu. A participat la specializări în Olanda, Ungaria, SUA, Japonia. Este implicat şi în activitatea de medicină preventivă, susţinând numeroase prelegeri de educaţie sanitară. În acelaşi timp, este redactor la revista Viaţă + Sănătate, încă de la înfiinţarea acesteia. De asemenea, prezidează Fundaţia Omega, care a deschis un liceu în Tîrgu-Mureş şi o şcoală generală în Câmpeniţa destinată elevilor adventişti de ziua a şaptea.
Lena Graur
Vasile Dancea