Comisia Europeană a adus România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a închis și reabilitat cele 68 de depozite ilegale de deșeuri, fapt care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu. Din cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, 3 sunt în județul Mureș: Depozitul Bicapa Târnăveni, Depozitul Carbid Fox Târnăveni, Iaz batal AZOMUREȘ S.A. Târgu-Mureș. România a intrat în procedură de infrigement din cauza depozitelor de deșeuri, pentru care nu s-au respectat termenele de închidere.
Batalul Azomureșului a fost preluat de Primăria Tîrgu Mureș si este gata în proporție de 55%, se vor obține bani europeni în continuare și se va termina în 2020.
Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a anunţat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că autorităţile române îşi vor asuma în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene închiderea, până în anul 2028, depozitele de deşeuri periculoase din ţară, între care cel mai mare este BICAPA Târnăveni, deşi iniţial şi-a asumat acest lucru până în anul 2011.
Depozitul Bicapa Tarnaveni, deținătoare SC Waste Ecotech SRL, cu o suprafață de 25,5 ha, conține deșeuri industriale periculoase și figurează oficial cu sistarea depozitării până la 31 decembrie 2006, prin HG nr. 349/2005. La o inspecție a specialiștilor în zonă, s-a evidențiat că zona batalurilor II și III prezintă puternice ravenări și denivelări ale materialului depus peste cota coronamentului, care ating în unele locuri cca. 8-10 m înălțime. Canalul de gardă era colmatat pe anumite porțiuni (5-10 cm grosime depuneri), fapt care face imposibilă colectarea întregii cantități de apă scursă de pe bataluri, în partea vestică a acestuia, o parte din apa impurificată (scursă de pe bataluri) ajunge în zona dig-mal (în caz de precipitații), îndeosebi în dreptul zonelor în care s-au format ravene.
Depozitul Carbid Fox Tarnaveni, deținătoare SC Teren Holding SRL, are în proprietate Batalul 1 (o parte) și o haldă de deșeuri nepericuloase de pe amplasamentul fostei Carbid Fox Târnăveni, aflate la o distanță de cca. 50 m de râul Târnava Mică. Depozitul Carbid Fox SA figurează în HG nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deșeurilor – Tabel 5.7 – Depozite de deșeuri industriale nepericuloase care sistează/încetează depozitarea între 1 ianuarie 2007 şi 16 iulie 2009, cu o suprafață de 3,5 ha. Instalațiile de producere a carbidului care au generat deșeuri depozitate pe acest depozit sunt închise din anul 2008.
La ultima inspecție a specialiștilor, s-a constatat că halda de deșeuri industriale nepericuloase este stabilă și nu există acumulări de apă pe suprafața haldei.