Până la cazul găștii RSS scos la iveală de Punctul.ro, Târgu Mureș părea un oraș liniștit, locul ideal pentru a crește un copil.
Apoi a venit cazul Papiu și liniștea a fost din nou tulburată.
Cazul de la Colegiul Național Papiu Ilarian nu este singular, de fapt a devenit un fenomen.
Violența în școli începe să fie o temă publică de importanță locală, regională și națională.
Să analizăm sistemul de învățământ
În urma incidentului de la Papiu am trimis solicitări către trei instituții publice pentru a afla care este situația de facto din școlile din Târgu Mureș și județul Mureș:
- Inspectoratul Școlar Județean Mureș
- DGASPC Mureș (Protecția Copilului)
- Inspectoratul Județean de Poliție Mureș
Cifrele pe care le vehiculează cele 3 instituții sunt în totală neconcordanță ceea ce până la un punct poate fi logic: unele cazuri ajung la o instituție, altele nu, unele situații necesită intervenția Poliției, altele nu, etc. Doar că logica se fracturează în momentul în care observăm că cele mai mici cifre comunicate către noi se regăsesc de fapt acolo unde ar trebui să fie ”epicentrul” acestor situații și anume la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.
Conform acestei instituții – care apropo ne-a trimis cel mai jenant răspuns dintre toate cele trei ascunzându-se în spatele regulilor GDPR și de protecție a minorilor la întrebări cu relevanță statistică – la nivelul județului au fost raportate doar 37 de cazuri de violență fizică și 24 de cazuri de bullying verbal. Știți ce înseamnă asta? Rahat pe băț.
Comparativ Poliția raportează în aceeași perioadă 174 de cazuri după cum urmează:
- 165 de loviri sau alte violențe
- 9 de amenințări
Și tot comparativ, DGASPC menționează că ”am fost solicitați de către reprezentanții Poliției și Parchetului pentru un număr de 452 de audieri pentru minori în județul Mureș dintre care o parte au fost reținuți în arestul poliției având discernământ”
Deducem că știindu-se cu musca pe căciulă Inspectoratul Școlar Județean Mureș a încercat să ”reducă” pe cât posibil anvergura situației din instituțiile școlare. Deci, ascundem gunoiul sub preș partea 1: fain început de mandat pentru inspectorul șef Paula Dărăban!
Șocant în Cazul Papiu – Direcția pentru Protecția Copilului a aflat de caz în februarie 2024!
Un alt aspect deosebit de grav este că DGASPC Mureș ne informează că a aflat de cazul Papiu doar în 2024 ”menționăm că am fost informați de conducerea unității de învățământ despre nerespectarea regulamentului clasei la data de 26 februarie 2024 fiind demarată evaluarea conform legii” deși situația nefericită a acestui minor se cunoaște de cel puțin 2 ani.
Punctul.ro se află în posesia unui incident filmat cu cel puțin 1-2 ani în urmă în care minorul exmatriculat recent este de fapt victima unei bătăi inițiate și alimentate de colegii acestuia, el fiind atacat de 3-4 băieți și apărându-se după care a fost nevoit să se retragă din clasă. Nu putem afirma 100% sigur că incidentul a avut loc la Papiu, dar sursele noastre indică spre acest colegiu. Nu am promovat acest clip video pentru a nu promova mai mult decât e minim necesar violența din școli, dar credeți-ne pe cuvânt: e șocant să vezi cu câtă ură e atacat băiatul.
Ascundem gunoiul sub preș partea a 2-a: conducerea Colegiului Național Papiu Ilarian, faină treabă!
Legislația, următorul subiect
Dumitrița Gliga a postat recent pe pagina proprie de Facebook că: ”am depus în Parlamentul României, în calitate de coinițiator, proiectul de lege care prevede instalarea obligatorie a sistemelor de monitorizare audio-video în creșe și grădinițe”.
Deși în titlul postării menționează că legea se va aplica și pentru școli ”Siguranța copiilor noștri în creșe, grădinițe și școli este o prioritate” din textul detaliat nu se explică și situația care urmează să survină la nivel învățământului gimnazial și liceal – unde statistic se întâmplă cele mai multe violențe. Așadar, nu știm dacă sistemul de camere de monitorizare se va impune și la școli …
Nici măcar nu știm dacă asta este soluția cea mai bună, dar Dumitrița Gliga în calitate de președinte al Comisiei Permanente pentru Învățământ din cadrul Camerei Deputaților are cu siguranță un cartof fierbinte în mână.
Cristian Teodorescu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.