Centrala Electrică de la Iernut va fi deschisă la sfârşitul anului 2019 sau la începutul lui 2020. Investiţia a fost de 268 de milioane de euro, iar centrala va avea o putere instalată de 430 de megawaţi şi va genera aproximativ 150 de locuri de muncă, spune Bela Balazs, director, direcţia management energie, Romgaz, în cadrul evenimentului ZF Energie 2017.
Alte declaraţii din cadrul evenimentului ZF Energie 2017:
Alte condiţii au fost acum 10 ani, alte condiţii sunt acum. Aţi vorbit despre core-business, datoria noastră este să aducem şi să facem bani pentru investitorii noştri. S-a spus aici că nu este atât de simplu să faci investiţii mari.
S-au făcut investiţii mari şi mă gândesc la colegii de la Nuclearelectrica. Este foarte important să ai resursele pentru a derula această investiţie, dar sunt numite, nu îmi doresc să le numesc oprelişti, în cadrul desfăşurării de proiecte. Este foarte important pentru noi să producem mai mult cu mai puţine resurse, cu mai puţin combustibil.
Aş dori să vă explic foarte pe scurt proiectul numit Centrala Electrică de la Iernut. Iernutul a fost preluat de către Romgaz din 2013 şi de atunci cu colegii am încercat să ne gândim ce se poate face cu acea centrală, ce putem să facem cu producţia de energie electrică din acea zonă. Nu vreau să intru în foarte mari amănunte în ceea ce priveşte contextul în care a fost gândită această investiţie, context care este supus unor serii de provocări.
Piaţa românească este conectată cu pieţele din jurul nostru, probabil în câţiva ani de zile vom vorbi şi despre o piaţă unică europană şi trebuie să fim pregătiţi.
Foarte mulţi dintre voi cunosc hotărârea 1096/2013 care dă posibilitatea investitorilor să facă investiţii pentru noua eră, fără emisii de dioxid de carbon. Romgaz a fost prezentă, suntem prezenţi cu o centrală combinată, gaze-apă. Suntem pregătiţi cu strategia pentru o perioadă de 10 ani.
Ne-am propus să eficientizăm activitatea centralei de la Iernut. Am început din 2013 studiul de fezabilitate, am avut diferite scenarii care ne-au condus la concluzia finală. Există şi la dumneavoastră şi la toţi producătorii o centrală de 50 de ani şi vorbesc de primul grup din 1963, de peste 50 de ani are un randament pe care îl cunoaştem cu toţii. Diferenţa între grupurile existente de la Iernut şi grupurile la care ne-am gândit noi, este o diferenţă între 15-25 de procente. Mă gândesc la emisii de dioxid de carbon.
Ne-am gândit mult ce soluţie să alegem pentru noua investiţie de la Iernut şi în final am ales un scenariu, un ciclu combinat gaze-aburi, o putere instalată 430 de megawaţi şi o eficienţă electrică brută la sarcină nominală de minim 56%.
Am desfăşurat o licitaţie deschisă în 2016, am încheiat un contract cu ofertantul câştigător.
Investiţia a fost de 268 de milioane de euro, termen de finalizare a lucrărilor este de 36 de luni, iar în sfârşitul anului 2019, începutul anului 2020 o deschidem.
Aceasta va funcţiona pe baza a 4 turbine cu gaz, 4 cazane recuperatoare şi 2 turbine cu aburi.
Ne-am gândit la avantajele pe care le prezintă această soluţie şi ne-am gândit la o posibilitate de finanţare.
Vom avea 3 grupuri Diesel cu care vom asigura pornirea în condiţii de siguranţă a instalaţiei în situaţia lipsei totale de ebergie electrică din exterior şi repornirea de la zero a primei turbine pe gaz.
Dacă discutăm despre un proiect de investiţii, toate studiile de piaţă trebuie să ne arate ce beneficii aduce această investiţie pentru Romgaz, pentru sistemul energetic naţional, pentru ţară.
Mediul şi conservarea naturii au trecut prin multe studii pe care a trebui să le facem, suntem înconjuraţi de zone protejate, inclusiv râul Mureş, foarte important pentru noi a fost să ne conformăm la cerinţele BAT; discutăm de emisii maxime de Nox 50 mg/Nmc, emisie Monoxid de Crabon 100 g/Nmc, emisie dioxid de carbon, reuşim să menţinem la nivelul de 0,360 t/CO2 MWh produs, sub nivelul de 0,374 conform cerinţei BREF-BAT.
O centrală la care lucrăm şi lucrăm la fundaţiile centralei, vom putea lucra foarte mult, se lucrează şi acum, în ceea ce priveşte impactul vizual, este altceva ceea ce vom vedea faţă de ceea ce există. Putem vorbi de un gabarit redus al centralei. Nivelul de smog generat de echipamente se vor încadra în limitele admise.
A trebuit să numărăm peştii din râul Mureş, a doua cerinţă sau una dintre cerinţe este să realizăm o scară de peşti, cum a existat la Fântânele. Este o provocare pentru noi. O scară de peşte este o instalaţie pe care curge apa în sus şi în jos şi dă posibilitatea diferitelor specii de peşti pentru a urca în aval, în amonte pentru a putea ajunge să depună icre.
Impactul social este deosebit de important pentru acea zonă care are o tradiţie în producţia de energie electrică de peste 50 de ani. Vom avea la 150 de locuri de muncă când va funcţiona. În timpul construcţiei vom ajunge la 600-800 de persoane, angajaţi din zonă, este un impact foarte important în această zonă.
Este o investiţie importantă, aş dori să discut despre investiţiile pe care le-a făcut Romgaz-ul în Marea Neagră, nu vorbesc despre investiţiile de la Săbaş. Este o investiţie mare, 268 de milioane de euro este o investiţie din surse proprii aplicând planul naţional de investiţii unde avem dreptul de a primi 25% din cheltuielile eligibie vizavi de investiţie. Nu suntem primii care am făcut asta. A fost Petrom, colegii de la Cmplexul Energetic Olteniţa, cu 2 investiţii, noi suntem ultimii cred.
Este greu să faci investiţii pentru că, părerea mea, toată procedura de achiziţie este o procedură foarte serioasă, nu vreau să spun stufoasă, dar trebuie să treci prin foarte multe faze. Când ajungi să depui anumite cereri pentru avize, pentru că am avut posiblitatea să vedem unde primim şi unde nu primim la timp acele avize sau autorizaţii şi mi se pare mie greoaie toată legislaţia din spatele unor achiziţii de genul acesta. Nu este uşor să faci toată documentaţia, trebuie să ai grijă să respecţi toate fazele, am avut multe nelămuriri, trebuie să existe un organ care să verifice legaliteatea, cred că am făcut o treabă bună pentru că după atribuire nu am putut face contestaţii.
În următorii 2 ani trebuie să asigurăm combusitbil şi funcţionabiitatea instalaţiilor. Asta înseamnă că putem vinde în piaţă, cât avem capacitate adică maxim 600 mWh.
Sursa: ZF
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.