Benedek Imre susține că îi pleacă medicii de la clinică din cauza “tensiunii dintre liniile etnice”
Benedek Imre susține că îi pleacă medicii de la clinică din cauza “tensiunii dintre liniile etnice”

Benedek Imre susține că îi pleacă medicii de la clinică din cauza “tensiunii dintre liniile etnice”

Fostul șef al Clinicii de Cardiologie din Târgu Mureș, prof. dr. Benedek Imre, a declarat joi într-o conferință de presă susținută alături de actualul șef al acesteia, Theodora Benedek, că o serie de medici au plecat de la clinică în alte centre medicale din cauza “tensiunii dintre liniile etnice” care ar exista la nivel “universitar și spitalicesc” și că există o atmosferă de teamă, care ar aminti de Martie 1990.

El a arătat că de la clinică, unde nu contează decât munca și valoarea, “ies lucrări, activitate științifică și activitate profesională”, dar cu greu reușește să rețină medicii, unii foarte buni plecând deja.

“Reușesc să rețin, dar încep să aibă o teamă. Am pierdut anul acesta 3 foarte buni intervenționiști, atât români, cât și unguri. Am îmbogățit Oradea, am îmbogățit Miercurea Ciuc și alte localități, pentru că n-am putut reține elemente foarte bune, pentru că motivația este: așa de mare tensiune este în Târgu Mureș, între liniile etnice, universitar și spitalicesc, încât eu mă duc, că acolo e bine. Vorbesc de Baia Mare, Miercurea Ciuc, unde merge acasă… deci climatul ar trebui îmbunătățit și schimbat. (…) Tinerii abundă în jurul nostru și doresc, că văd că există energii pozitive, în sensul dezvoltării și atunci avem de unde alege și reține. Dar a apărut această frică, ca aicea să nu cumva să ajungem ca în martie. Mai bine merg românii în Baia Mare și ungurii în Miercurea Ciuc. Eu stau aicea, că și atunci am fost aicea”, a declarat Benedek Imre, făcând referire la conflictul interetnic din Martie 1990.

El a susținut că e nevoie de o linie maghiară, argumentând că și maghiarii sunt la fel de făuritori ai statului român ca și românii.

“De aceea trebuie linia maghiară, pentru că și noi ungurii avem nevoie, pentru că noi suntem făuritorii statului român, ca și românii. Eu trăiesc aicea de 1.000 de ani, pe mine să nu mă jignească nimeni, pentru că eu tot așa am contribuit, ca să meargă bine și numele meu este recunoscut peste tot în lume, ca cetățean român, reprezentantul medicinei românești, reprezentantul Universității”, a spus el.

Benedek Imre a mai arătat că, în calitate de fost consilier al unui minstru al Sănătății – care nu era medic – poate afirma cu toată responsabilitatea că sunt suficienți bani în sistemul medical, dar nu sunt repartizați cum trebuie, astfel că o serie de cetățeni români merg pentru intervenții și tratamente în străinătate, în timp ce “orașe mari, nemeritat, nu primesc posibiități să facă intervenții”.

El a atras atenția că tinerii care încă stau în România vor fi în viitor campioni profesional științific și financiar în alte țări, dacă nu se va reuși să se asigure bunăstarea, înțelegând prin aceasta “dotare ca să practice profesional, bani cu care să facă intervenții și posibilitate de a se dezvolta”.

“În momentul de față, politica statului român, a PSD-ului și a celor de la guvernare, pentru ceva suferă, în privința sănătății. Afirm cu toată responsabilitatea că banii sunt suficienți, dar nu sunt repartizați cum trebuie”, a spus Benedek, care a adăugat că, din cauza faptului că nu poate angaja, la acest moment la clinică, din cei 7 medici, doar 5 medici sunt cu contract de muncă, iar alți 2 au contract de gărzi.

El s-a arătat nemulțumit și de faptul că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu-i răspunde la telefon, adăugând că speră doar ca spiritul său critic să nu atragă trimiterea Corpului de control la clinică.