Pactul verde european va ameliora bunăstarea și sănătatea europenilor susținând:
- aerul proaspăt, apa curată, solurile sănătoase și biodiversitatea
- clădirile renovate și eficiente din punct de vedere energetic
- alimentele sănătoase, la prețuri acceptabile
- dezvoltarea transportului public
- energia mai curată și tehnologiile inovatoare și ecologice de vârf
- produsele cu durată de viață mai lungă, care pot fi reparate, reciclate și reutilizate
- locurile de muncă pregătite pentru viitor și formarea de competențe potrivite pentru tranziție
- o industrie rezilientă, competitivă pe scena mondială
Pactul verde european urmărește ca, până în 2050, Europa să devină neutră din punct de vedere climatic. Pentru ca acest obiectiv să devină obligatoriu din punct de vedere juridic, Comisia a propus legea europeană a climei, care stabilește, de asemenea, un nou obiectiv, mai ambițios, de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
În vederea informării cu privire la toate aceste aspecte, AZOMUREȘ a susținut un workshop pe acest subiect, implicarea companiei în aceaste activități ale Pactului Verde European, fiind una cât se poate de activă.
Producția și utilizarea energiei generează peste 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Decarbonizarea sistemului energetic al UE este, prin urmare, esențială pentru atingerea obiectivelor climatice pentru 2030 și pentru realizarea strategiei pe termen lung a Uniunii vizând atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.
Pactul verde european se axează pe 3 principii-cheie pentru tranziția către o energie curată, care vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor:
-garantarea aprovizionării UE cu energie sigură, la prețuri accesibile
-dezvoltarea unei piețe europene a energiei pe deplin integrată, interconectată și digitalizată
-prioritizarea eficienței energetice, îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor noastre și dezvoltarea unui sector energetic bazat în mare parte pe surse regenerabile.
Trecerea la un sistem alimentar sustenabil poate aduce beneficii sociale, de sănătate și de mediu, precum și avantaje economice mai echitabile. Obiectivele UE sunt:
-să garanteze securității alimentare în contextul schimbărilor climatice și al declinului biodiversității
-să reducă amprenta sistemului alimentar asupra mediului și a climei
-să consolideze reziliența sistemului alimentar
-să determine o tranziție globală către o sustenabilitate competitivă, de la fermă la consumator.
În prezent, emisiile generate de sectorul transporturilor reprezintă aproximativ 25 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE, acestea fiind în creștere în ultimii ani.
Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.
Strategia „Farm to Fork – F2F”, politica alimentară emblematică a UE, stabilește obiective concrete pentru ecologizarea sectorului:
- o reducere de 50% a utilizării de pesticide
- o reducere de 50% a vânzărilor de antimicrobieni și un obiectiv de a utiliza 25% din terenuri pentru agricultură ecologică
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.